Ξεκίνησε το συνέδριο “Innovative Greeks” υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και της Endeavor Greece

Στην ατζέντα του συνεδρίου θα βρεθούν οι εξελίξεις στο χώρο του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων καθώς η δημιουργία διεθνούς κοινότητας καινοτόμων Ελλήνων

Η έλλειψη καινοτομίας και επενδύσεων σε έρευνα και τεχνολογία ήταν μία από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης, επεσήμανε ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, Μάρκος Βρέμης, κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη του διεθνούς ψηφιακού συνεδρίου “Innovative Greeks”.

Το συνέδριο που διοργανώνουν σήμερα και αύριο ο ΣΕΒ και η Endeavor Greece φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια διεθνή κοινότητα καινοτόμων Ελλήνων, όπου αναγνωρισμένοι σε ολόκληρο τον κόσμο Έλληνες επιχειρηματίες, επενδυτές και στελέχη υψηλού επιπέδου μοιράζονται γνώσεις, διασυνδέσεις και πόρους με ταχέως αναπτυσσόμενες νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Βρέμης ανέφερε ότι τώρα, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε προ 20ετίας, είμαστε έτοιμοι και έχουμε τη θέληση να πάμε πιο γρήγορα, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων σε τομείς όπως τα φάρμακα και τα τρόφιμα είναι αξιόλογη και αναπτύσσεται συνεχώς. Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας, Κωνσταντίνος Κόκκαλης, επεσήμανε ότι πολλές από τις προτάσεις της Επιτροπής υιοθετήθηκαν από την πολιτεία, όπως η φορολογική μεταχείριση των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών, τα κίνητρα για τους επιχειρηματικολυς αγγέλους, οι φορολογικές εκπτώσεις για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, Παναγιώτης Καραμπίνης, σημείωσε εξάλλου ότι το 2020 ήταν η καλύτερη χρονιά για το ελληνικό σύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Στην έναρξη του συνεδρίου απηύθυναν μηνύματα οι διεθνούς κλάσης τενίστες Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας του εξωτερικού εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας καθώς η ανάπτυξη της τηλεργασίας επιτρέπει σε επιχειρηματίες και επιστήμονες να επιστρέψουν στη χώρα και να εργάζονται από εδώ.

«Θέλουμε να εργαστούμε στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που εργαζόμαστε στη Silicon Valley», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της General Catalyst Νίκος Βονάτσος ο οποίος, όπως ανέφερε, περνά ήδη μεγάλο μέρος ρου χρόνου του στην Ελλάδα. «Χάρη στην τεχνολογία, παρά την πανδημία, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους μας, τα παιδιά συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους. Η πανδημία είναι χρυσή ευκαιρία για να φτιάξουμε τα κακώς κείμενα και να προχωρήσουμε με την συμμετοχή όλων. Παλιά όταν έλεγα στους συνεταίρους μου ότι θα πάω στην Ελλάδα με κοίταζαν παράξενα, τώρα μπορώ να εργαστώ από ένα ελληνικό νησί», πρόσθεσε.

Κάποιος μπορεί να είναι το ίδιο παραγωγικός στο σπίτι του όσο και στο γραφείο, σημείωσε ο ιδρυτής της Aisera Χρήστος Τρύφωνας ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο από την Κέρκυρα. Ανέφερε ότι η μετανάστευση πολλών Ελλήνων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης τους έφερε σε επαφή με τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό και πρόσθεσε πως η πανδημία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο τρόπος δημιουργίας μιας νεοφυούς επιχείρησης σήμερα έχει αλλάξει εντελώς τα τελευταία 20 χρόνια και ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται βοήθεια σε διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους και όχι μόνο στην αρχή.

Ο κορωνοϊος έχει μεγάλο αντίκτυπο σε θέματα υγείας αλλά έχει και ευεργετικές επιπτώσεις, ανέφερε η Νίκη Τριγώνη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο την Οξφόρδης. Εταιρείες θα μπορούσαν να μεταφέρουν ένα μέρος της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα και να συνεχίσουν να απασχολούν εργαζόμενους εξ αποστάσεως. «Υπάρχουν εταιρείες στη Μ.Βρετανία που έχουν προσλάβει ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται από την Ελλάδα», τόνισε.

Στις διαφορές του αμερικανικού συστήματος υποστήριξης της καινοτομίας σε σχέση με το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό αναφέρθηκε η Νίκη Γουλιμή συνιδρύτρια της Nova Credit τονίζοντας πως στις ΗΠΑ οι επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Nova Credit άντλησε 3,6 εκατ. δολάρια πριν ακόμη παρουσιάσει το προϊόν της ενώ εκτίμησε πως η μετανάστευση σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σε παγκόσμια κλίμακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ