Οικονομική ενίσχυση 30 εκατ. ευρώ για 1.000 επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Με τη νέα πρωτοβουλία της περιφέρειας διασφαλίζονται περισσότερες από 4.500 θέσεις εργασίας στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας

«Απέναντι στην αδράνεια και την μετάθεση ευθυνών, εμείς επιλέξαμε τη δράση και τη μάχη. Με όσα μέσα έχουμε, αποφασίσαμε να σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας και να αποδείξουμε πως η αυτοδιοίκηση ξέρει και μπορεί να μάχεται δίπλα στον επιχειρηματία, τον επαγγελματία, τον βιοπαλαιστή, τον εργαζόμενο».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δράσης «Στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από την COVID -19 στη Δυτική Ελλάδα», χαρακτηρίζοντας «ως πολύ σημαντικό το γεγονός πως μέσω της συγκεκριμένης δράσης, προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, επιχορηγούνται πάνω από 1.000 επιχειρήσεις που αντανακλούν σε διατήρηση τουλάχιστον 4.500 θέσεων εργασίας».

«Στηρίζουμε το δικαίωμα στην εργασία 4.500 ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας πως «σύντομα θα κοινοποιηθεί και η δεύτερη αντίστοιχη δράση, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ». Ο περιφερειάρχης, αναφέρθηκε και στις άλλες δράσεις της περιφέρειας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Σε περίπου 10 μήνες, σχεδιάσαμε, ωριμάσαμε και αποδίδουμε στον τόπο ένα ποσό που υπερβαίνει το 26% του συνολικού μας προγράμματος και το οποίο αντανακλά σε έναν συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει σχεδόν τα 120 εκατομμυρίων ευρώ», προσθέτοντας πως «οι δράσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα ως προς τις δράσεις της κυβέρνησης, και αποτελούν δράσεις "αμυντικού τύπου", προκειμένου να ξεπεραστεί η περίοδος της υγειονομικής ανασφάλειας».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, υπογράμμισε ότι «πρώτος στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν από την αρχή τα χρήματα να δοθούν άμεσα για την αγορά, η οποία τώρα έχει ανάγκη τη χρηματοδότηση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, σημείωσε: «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα όπου ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα μετά από ένα δίμηνο εντατικής εργασίας. Δεν είναι όμως αυτή η μόνη δράση την οποία σχεδίασε η Περιφέρεια σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, αλλά είναι πολλές ακόμη υπέρ της επιχειρηματικότητας».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εποικοδομητική, όπως είπε, «συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις της δράσης, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων, ανέρχονται σε 1.017.

Από αυτές, οι 274 ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων μεταποίησης και πρωτογενούς τομέα, οι 358 στην κατηγορία των επιχειρήσεων εμπορίου και υπηρεσιών και οι 385 ανήκουν κατηγορία εστίασης και τουρισμού.

Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, 313 επιχειρήσεις έχουν έδρα στην Αιτωλοακαρνανία, 491 επιχειρήσεις έχουν έδρα στην Αχαΐα και 213 επιχειρήσεις έχουν έδρα στην Ηλεία.