Προορισμός επενδύσεων η Ελλάδα το 2020 – Ποιες συμφωνίες αφήνει πίσω η χρονιά που έφυγε

Σε μια καθόλα δύσκολη χρονιά, η Ελλάδα κατόρθωσε να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για ξένες επενδύσεις από μεγάλα ονόματα του διεθνούς επιχειρείν, αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα, με τις αγορές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας της χώρας. Ποιες είναι όμως οι μεγάλες επενδύσεις που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τη χρονιά που στιγματίστηκε από την πανδημία;

Η Microsoft φέρνει το πρώτο data center στην Ελλάδα

Τον Οκτώβριο ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας και η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσαν τη δημιουργία του πρώτου data center στην Ελλάδα. Η επένδυση σχετίζεται με την εγκατάσταση στην Ελλάδα ενός σημαντικού μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρείας αλλά και με τις δραστηριότητες cloud services. Μιλώντας στην εκδήλωση «Gr For Growth» που πραγματοποιήθηκε για την ανακοίνωση αυτής της νέας εμβληματικής συνεργασίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα καθίσταται πλέον παγκόσμιος κόμβος του cloud και εξελίσσεται με πάρα πολλού τρόπους.

Η επένδυση αυτή, εξήγησε, μπορεί να αναβαθμίσει το κύρος της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός, ενώ παράλληλα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και οφέλη που σε βάθος χρόνου ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η ύπαρξη Data Center του αμερικανικού κολοσσού στη χώρα μας, θα προσφέρει μεγάλες και νέες δυνατότητες σε επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες. «Το όφελος που θα φέρει (η επένδυση) εκτινάσσεται, αν αποτιμηθεί η αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός ο πιο κρίσιμος βραχίονας για να κάνει η Ελλάδα το άλμα προς το μέλλον».

Ο Πρόεδρος & Chief Legal Officer της Microsoft, Brad Smith, υπογράμμισε πως το άνοιγμα του Data Center στην Ελλάδα συνιστά τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει η εταιρεία στα 28 χρόνια παρουσίας της στη χώρα και σημείωσε πως μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο ισχυρός άνδρας της Microsoft τόνισε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα έχει σπουδαία οφέλη για τους Έλληνες και για τις γειτονικές περιοχές. Ανάμεσα σε αυτές, ανέφερε, θα είναι η ταχύτητα πρόσβασης σε υπολογιστικές υπηρεσίες, το χαμηλότερο υπολογιστικό κόστος, όπως και η αναβαθμισμένη λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης, το Cloud θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στα δεδομένα των χρηστών και οφέλη στον τομέα της καθημερινής χρήσης, της ψυχαγωγίας κ.ο.κ.

«Είναι ο ηλεκτρισμός του 21ου αιώνα και έρχεται στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η Microsoft θα «τρέξει» μέσα στην επόμενη πενταετία ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων ειδικά για την χώρα μας. «Θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας αλλά θα χρειάζονται νέες δεξιότητες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι χάρη στη Microsoft οι Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα να τις αποκτήσουν.

Η Volkswagen αναλαμβάνει τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε «πράσινο» νησί

Σε επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Αστυπάλαιας θα προχωρήσει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία η οποία υπέγραψε ειδικό μνημόνιο με την ελληνική κυβέρνηση.Στόχος της επένδυσης είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αστυπάλαια να γίνεται από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες). Οπότε θα τοποθετηθούν συσσωρευτές για την αποθήκευση της ενέργειας και για τη διανομή της θα χρησιμοποιείται το δίκτυο της ΔΕΗ. Η ηλεκτρική ενέργεια των ΑΠΕ μέσω διανομής από το δίκτυο της ΔΕΗ, θα καταλήγει εκτός από τα σπίτια και το δημοτικό φωτισμό σε ηλεκτρικούς φορτιστές που θα τοποθετηθούν σε πολλά σημεία. Στα σημεία αυτά θα φορτίζονται και τα ηλεκτρικά οχήματα, φέρνοντας την ηλεκτροκίνηση για τα καλά στο νησί.

Αυτή τη στιγμή, η Αστυπάλαια ηλεκτροδοτείται από μια γεννήτρια πετρελαίου. Το νησί των Δωδεκάνησων έχει 1300 κατοίκους και εμβαδό 96,9km2 επιλέγει από τον όμιλο VW μετά από ενδελεχή εξέταση πολλών σημείων για τη δημιουργία ενός εγχειρήματος μηδενισμού του ενεργειακού αποτυπώματος.

Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο, όπως εξήγησε ο κ. Φραγκογιάννης, που θα μετατρέπει την Αστυπάλαια στο πρώτο «έξυπνο» και πράσινο νησί της Μεσογείου, με πλήρη ενεργειακή αυτονομία, φιλοδοξώντας να γίνει πρότυπο για τον κόσμο. Περιλαμβάνει αφενός τη σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά, και αφετέρου την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας και μετακίνησης, καθώς επίσης και την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), χωρίς αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα, σε αντικατάσταση των σημερινών γεννητριών πετρελαίου.

Η αρχική επένδυση από την πλευρά της Volkswagen θα είναι ύψους 3 εκατ. ευρώ με ορίζοντα τα 10 εκατ. ευρώ σε μία 6ετία για την ολοκλήρωση του έργου. Η γερμανική εταιρεία θα επιδοτήσει, όπως είπε ο πρόεδρός της, όλα τα οχήματα σε τιμές κόστους, ώστε να γίνουν πολύ ελκυστικά στους κατοίκους, επίσης θα αναλάβει το δίκτυο φόρτισης και θα παράσχει την τεχνογνωσία του όλου συστήματος.

Από ελληνικής πλευράς, το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι της τάξης των 8-10 εκατ. ευρώ πέραν του κόστους του υβριδικού συστήματος που θα αντικαταστήσει τις θερμικές μονάδες με ΑΠΕ, το οποίο θα αναλάβει όποιος κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό που θα προκηρύξει σύντομα η κυβέρνηση.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τελετή υπογραφής του μνημονίου συμμετείχε και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία απαντώντας σε ερωτήσεις σημείωσε: «Το πρότζεκτ της Αστυπάλαιας είναι εμβληματικό, υπό την έννοια ότι μας δείχνει ότι ένας κόσμος με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα είναι εφικτός. Προχωράμε στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών- σε συνεργασία με τη VW- , κάτι που θα συνδυαστεί με την εγκατάσταση σύγχρονων μονάδων ΑΠΕ και την υιοθέτηση καινοτόμων συστημάτων αποθήκευσης και διαχείρισης της ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, η Αστυπάλαια μετατρέπεται σε ενεργειακά καθαρό και αυτόνομο νησί, διατηρώντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και δείχνει τον δρόμο για τις πράσινες πολιτικές που εφαρμόζουμε σε όλη τη χώρα».

Στην Ελλάδα η παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων της γερμανικής Next.e.GO

Μέρος της γραμμής παραγωγής των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων ετοιμάζεται να φέρει στην Ελλάδα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Next.e.GO. Σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, παρουσιάστηκε το σχέδιο και οι στόχοι της επένδυσης μαζί με ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής της.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, το εργοστάσιο θα έχει δυνατότητα παραγωγής 30.000 οχημάτων ετησίως, με μέγιστο αριθμό τις 45.000. Αναμένεται επίσης να δημιουργήσει 1.000 άμεσες και 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας μέσω τοπικών προμηθευτών. Το επενδυτικό project πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Το πρώτο βήμα θα είναι η συγκρότηση μίας ομάδας εργασίας, που θα εστιάσει στο νομικό πλαίσιο που απαιτείται για την έναρξη εργασιών. Η συμφωνία πρόκειται να ολοκληρωθεί μεταξύ των επόμενων 3-6 μηνών. Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, πρόκειται να λειτουργήσει ως ένας «επιταχυντής» σε αυτή τη διαδικασία, διευκολύνοντας την ομαλή πραγματοποίηση του έργου. Σε συνεργασία με την Νext.e.Go, θα πραγματοποιήσει μάλιστα μία μελέτη για την επιλογή της βέλτιστης τοποθεσίας για τις ελληνικές εγκαταστάσεις της, με στόχο αυτές να διασφαλίζουν πρόσβαση στην αγορά των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο εργοστάσιο θα στελεχωθεί με Έλληνες εργαζόμενους, γεγονός που αναμένεται από την Κυβέρνηση να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο λεγόμενο «Brain Drain» και να ενθαρρύνει τους Έλληνες να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στη χώρα μας. Για να διασφαλίσει τη μετάδοση της τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Ελλάδα και το εγχώριο δυναμικό, η εταιρεία πρόκειται να πραγματοποιήσει εκτεταμένη εκπαίδευση στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στο Aachen της Γερμανίας.

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων

Από τον Απρίλιο του 2018, η Ελλάδα έχει θέσει σε λειτουργία το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), το οποίο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην χρηματοδότηση και την ενίσχυση της ελληνικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Σημαντικό μέρος των επενδύσεων του Ταμείου αφορά τις startups, οι οποίες έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμα κεφάλαια, που συνέβαλαν στην περαιτέρω ανάπτυξη τους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, στα επενδυτικά οχήματα του EquiFund συμμετέχουν περισσότεροι από 150 επενδυτές, ενώ από το 2018 έχουν επενδυθεί συνολικά 112 εκατ. ευρώ και έχουν χρηματοδοτηθεί 98 επιχειρήσεις.

Μόνο το 2020, υπολογίζεται ότι κατά προσέγγιση έχουν επενδυθεί 6 εκατ. ευρώ σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Φέτος, έγιναν επίσης μερικές αξιοσημείωτες συμφωνίες εξαγοράς, μεταξύ των οποίων αυτές της Think Silicon και της Softomotive, οι οποίες πήραν “ψήφο εμπιστοσύνης” από αμερικανικούς κολοσσούς.

Άνοιξε τις πόρτες του το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη

Την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, που έχει δημιουργήσει στο κτήριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο, ανακοίνωσε η Cisco στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το Κέντρο είναι πλέον καθημερινά επισκέψιμο από συνεργάτες, εκπροσώπους εταιρειών και δημόσιων φορέων που θέλουν να δουν στην πράξη τη λειτουργία λύσεων που οδηγούν στο ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως και από όλους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα STEM (επιστήμη- τεχνολογία- μηχανική- μαθηματικά) ή ρομποτικής είτε να εγγραφούν στο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων Cisco Networking Academy. Στο Κέντρο φιλοξενούνται επίσης επίσημοι συνεργάτες του δικτύου της Cisco.

Οι λύσεις που είναι διαθέσιμες άμεσα προς επίδειξη στους επισκέπτες του Κέντρου είναι αυτές που αφορούν την έξυπνη πόλη (π.χ., έξυπνη στάθμευση και έξυπνος φωτισμός, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, περιβαλλοντική παρακολούθηση, αστική κινητικότητα και smart metering νερού και αερίου), τις ασφαλείς πόλεις και την κυβερνοασφάλεια, την επιχειρησιακή και επιχειρηματική συνέχεια, την τηλεϊατρική, την τηλε-εκπαίδευση και την τηλεργασία, τα συστήματα γεωργίας ακριβείας, την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, καθώς και τους ηλεκτρικούς φορτιστές.

Η απόφαση της Cisco Hellas για τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα, μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας. Το Κέντρο αποτελεί σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, σε τομείς όπως: ποιότητα ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), υγεία, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός, προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας και άλλα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κώστας Φραγκογιάννης: Το 2020 καταστήσαμε την Ελλάδα επενδυτικό προορισμό

Για θετικό απολογισμό της οικονομικής διπλωματίας σε έναν «δίσεκτο» χρόνο, όπως αυτός της πανδημίας, με τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που επέβαλε στην ανάπτυξη της οικονομίας παγκοσμίως, έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος Οικονομικής Διπλωματίας Κώστας Φραγκογιάννης.
Σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης στο ρ/σ του Πρώτου Θέματος ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι «καταφέραμε το 2020 να καταστήσουμε τη χώρα επενδυτικό προορισμό σε όλους αυτούς που έχουν αποφασίσει να επενδύσουν κάπου για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια», κάτι πολύ δύσκολο που όπως φαίνεται «έχουμε πετύχει διότι διαπιστώνουμε πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον».
Αναφερόμενος στις ήδη επιτευχθείσες συμφωνίες, εστίασε ειδικότερα στο μεγάλο πρωτοποριακό έργο της πράσινης Αστυπάλαιας με την Volkswagen, το οποίο, όπως είπε, προχωρά άμεσα στην υλοποίησή του από τον Ιανουάριο και θα μας βοηθήσει να έρθουν και άλλες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας για το «Electric Cars e.GO Made in Greece», την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι άμεσα πρόκειται συσταθεί ομάδα εργασίας προκειμένου να καταγραφεί το ακριβές πλαίσιο αλλά και οι προϋποθέσεις υλοποίησης της μεγάλης επένδυσης- άνω των 100 εκατ. ευρώ με απασχόληση 1.000 ατόμων άμεσα και 5.500 έμμεσα – της γερμανικής εταιρείας Next.e.GO SE στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ