Αισιοδοξία για τη νέα χρονιά εκφράζει η αγορά – Τι λέει εμπορικό στέλεχος στο emea.gr

Για ξέσπασμα στην οικονομία το 2021 κάνει λόγο στέλεχος της αγοράς που μίλησε στο emea.gr για τις προοπτικές της νέας χρονιάς

«Αισιόδοξα μηνύματα για την επίτευξη ακόμη υψηλότερων αναπτυξιακών ρυθμών από τις επίσημες εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί εκπέμπει η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά, παρά τον χαμηλό τζίρο σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχουν προϋποθέσεις αλλά και χρήματα να κινηθεί η οικονομία με έντονα ανοδικούς ρυθμούς, να υπάρξει ξέσπασμα», αναφέρει στο emea.gr επιτελικό στέλεχος εμπορικού ομίλου που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο κρατικός προϋπολογισμός περιέχει πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 4,8% το 2021. Την ίδια στιγμή πιο αισιόδοξη από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς έχει διατυπώσει η JP Morgan αναφορικά με την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021, εκτιμώντας της στο 5%. Σε πρόσφατες εκθέσεις τους η Wood και η Capital Economics είχαν τοποθετήσει στο 4,5% την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία το 2021 ενώ η Citi στο 2,2%. Το ΙΟΒΕ στο βασικό του σενάριο προβλέπει ρυθμούς ανάκαμψης 4% με 4,5% το 2021.

Καθοριστική σημασία στην επίτευξη των υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών που θα έχει η πορεία του τουρισμού. «Ο κόσμος είναι έτοιμος να ταξιδέψει μόλις νιώσει ασφάλεια, που μπορεί να δώσει η έναρξη των εμβολιασμών. Μην αποκλείετε τα ελληνικά νησιά να πλημμυρίσουν από Έλληνες και ξένους τουρίστες και να επιστρέψουμε στα νούμερα του 2019 πολύ νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για το 2023», αναφέρει το επιτελικό στέλεχος.

Εξάλλου όπως εκτιμάται σε σημερινή εκτενή ανάλυση της Alpha Bank η αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες προέλευσης των τουριστών, θα προσδιορίσει το βαθμό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της κινητικότητας του πληθυσμού. Κρίσιμη παράμετρος για τη σταδιακή επάνοδο του τουρισμού είναι η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και η υποχώρηση της ανάγκης κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η επάνοδος στην κανονικότητα, σε αυτό το πεδίο, πιθανότατα να απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Η επιστροφή των αφίξεων και των εισπράξεων από τον τουρισμό στο 50%-60% των υψηλών επιδόσεων του 2019 θα μπορούσε να θεωρηθεί εφικτός στόχος, εφόσον διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες, εξέλιξη που θα βοηθήσει σημαντικά στη σταδιακή εξομάλυνση του ελλείμματος εξωτερικών πληρωμών, τονίζεται.

«Σε κάθε περίπτωση η ψυχολογία διαμορφώνει τις καταστάσεις και στην οικονομία. Εάν υπάρξει εμπιστοσύνη ότι αφήνουμε την πανδημία πίσω ενδέχεται να υπάρξει κύμα επενδύσεων αλλά και μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Σε λίγες εβδομάδες από σήμερα θα έχουμε σαφέστερη εικόνα», επισημαίνει στο emea.gr