Την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών Νοεμβρίου για τους εμπόρους που παραμένουν κλειστοί ζητά η ΕΣΕΕ

Για κατάσταση απόγνωσης στις εμπορικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας

Την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών Νοεμβρίου 2020 των εμπόρων που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς Απασχολουμένων ζητά η ΕΣΕΕ με επιστολή που απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, καθώς και στον αναπλ. υπ. Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως επί δύο συνεχείς μήνες οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν «κατεβάσει ρολά» με κρατική εντολή, ο εορταστικός τζίρος έχει χαθεί και ανεξόφλητα εμπορεύματα δεν μπορούν να διατεθούν προς πώληση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην απαίτηση του e-ΕΦΚΑ να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου.

Για τους λόγους αυτούς, και προκειμένου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η ισότητα στην αντιμετώπιση των μικρομεσαίων εμπόρων, η ΕΣΕΕ ζητά την κάλυψη της δαπάνης αυτής από την Πολιτεία, και συγκεκριμένα από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, για τις εισφορές του οποίου τη μερίδα του λέοντος καταθέτουν κάθε μήνα όλα αυτά τα χρόνια από το υστέρημά τους οι μικρομεσαίοι έμποροι.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά:

«Οι μικρομεσαίοι έμποροι της χώρας έχουν περιέλθει σε απόγνωση και ζητούν τις απολύτως απαραίτητες και αυτονόητες ενέργειες ελάφρυνσης των βαρών. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βιώνουμε το χειρότερο σενάριο που φοβόταν η αγορά: Κλειστά καταστήματα επί δύο μήνες, χαμένος ο εορταστικός τζίρος, πενιχρά και για πολλούς εμπόρους μηδαμινά αποτελέσματα από το "clickaway", απούλητα εμπορεύματα, συσσωρευμένες υποχρεώσεις μηνών και παρατεταμένη αβεβαιότητα που δεν αφήνει την αγορά να "σηκώσει κεφάλι". Εάν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που είναι σε αναστολή καλύπτονται από το κράτος, γιατί ο έμπορος που σήμερα δεν έχει καν τα προς το ζην, να πρέπει να τις πληρώσει από την τσέπη του;».