Προτάσεις για την στήριξη των ΜμΕ κατέθεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Κούρεμα οφειλών, παροχή ρευστότητας και επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας ζητά με επιστολή προς τον πρωθυπουργό το ΕΕΑ για την στήριξη του μικρομεσαίου επιχειρείν

«Όσες δυνάμεις έχει η κυβέρνηση εντός του δημοσιονομικού της χώρου θα της δώσει για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα σχεδιαστούν και νέα προγράμματα το επόμενο διάστημα, στα οποία θα χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια. Επιπλέον, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει πρόγραμμα για να ενισχύσει την προσπάθεια των επιχειρήσεων να δημιουργήσουν το δικό τους e-shop».

Αυτά ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σε χθεσινή, απογευματινή, τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, και υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είπε ότι η μέθοδος του «click away» είναι ανεφάρμοστη από την συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και λειτουργεί μόνο υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Επίσης, τόνισε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη «κουρέματος» οφειλών για να διασωθούν επιχειρήσεις, ζήτησε το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσω προκαθορισμένων ραντεβού και με την εφαρμογή των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και εστίασε στην ενίσχυση της ρευστότητας την οποία χρειάζονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, μέσω της επέκτασης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με επιπλέον κεφάλαια. «Πλέον χάνεται οριστικά η εορταστική περίοδος για επιχειρήσεις που στήριζαν σε αυτήν το 30%, ακόμα και το 40%, του ετήσιου τζίρου τους. Πως θα στηριχθούν αυτές οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τους; Και γενικότερα τι θα κάνει η κυβέρνηση για να σταθεί δίπλα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα; Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τόσων πληττόμενων επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι το λιανεμπόριο δεν έχει ανοίξει και ότι η λύση του «click away» επιλέχθηκε κυρίως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με την αδυναμία των ταχυμεταφορικών εταιρειών να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών. Ακόμα και επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα τη λειτουργία τους, όπως κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία, άνοιξαν οριακά, υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης τοποθετήθηκαν επιχειρηματίες καθώς και εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων και κοινή θέση όλων ήταν η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι και η ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης.

Επιστολή ΕΕΑ προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων με προτάσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων

Στο μεταξύ, επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, με τις προτάσεις του για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, απέστειλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι στην ενίσχυση της προσπάθειας διάσωσης των επιχειρήσεων, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών καταθέτει τις εξής προτάσεις:

  • Απαιτείται «κούρεμα» οφειλών, καθώς το τελευταίο δεκάμηνο έχει καταγραφεί συσσώρευση χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δημιουργείται νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για αίτημα όλων των θεσμικών φορέων, καθώς η ρεαλιστική προσέγγιση των νέων δεδομένων δείχνει ότι θα είναι αδύνατη η αποπληρωμή τόσων υποχρεώσεων από την άνοιξη και μετά.
  • 'Αμεση διαγραφή των τόκων και των προσαυξήσεων στις οφειλές που έχουν καταγραφεί κατά το διάστημα της υγειονομικής κρίσης. Δεν έχουν καμία ευθύνη οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για την εμφάνιση της πανδημίας και είναι παράλογο να χρεώνονται με προσαυξήσεις για πληρωμές που δεν μπορούν να καταβάλουν επειδή δεν υπάρχει κανένα έσοδο στα ταμεία τους.
  • Η παροχή ρευστότητας είναι αναγκαία στην προσπάθεια που γίνεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την προστασία των θέσεων εργασίας. Θεωρούμε επιβεβλημένη την συνέχεια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με περισσότερα κεφάλαια και επιδότηση που να φτάνει στο 70%, ενώ πρέπει να αναπροσαρμοστεί η Επιστρεπτέα 1,2 και 3, με επιδότηση κατά 50%.
  • Με κλειστά μαγαζιά, το 40% της επιδότησης ενοικίου δεν επαρκεί. Απαιτείται μεγαλύτερη κρατική επιδότηση, ενώ προκαλεί εντύπωση ότι η Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στη μείωση μισθωμάτων των ακινήτων που νοικιάζουν σε ιδιώτες κρατικοί φορείς και δήμοι.
  • Ζητάμε την επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης, ώστε να στηριχθούν αποτελεσματικά επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την ανάληψη του μι μισθολογικού κόστους από την κυβέρνηση. Ειδικά για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, οι εργοδότες πρέπει να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • 'Αμεση στήριξη των μικρομεσαίων για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων.
  • «Πάγωμα» του νέου Πτωχευτικού νόμου και έναρξη διαλόγου για τη βελτίωση του, καθώς τα δεδομένα στην αγορά έχουν διαφοροποιηθεί προς το χειρότερο.
  • Παρέμβαση της Πολιτείας προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα προς τους μικρομεσαίους. Το 2020 το μεγαλύτερο μέρος των δανείων κατευθύνθηκε προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα οι «μικροί» πήραν λιγότερα δάνεια από όσα είχαν λάβει το 2019.
  • Εκπόνηση ειδικού σχεδίου στήριξης για την εστίαση και τον τουρισμό, δύο σημαντικών επαγγελματικών κλάδων που έχουν πληγεί βάναυσα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
  • Άσκηση πίεσης προς την ΕΕ ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.