Kωνσταντίνος Μίχαλος: Συγχώνευση χρέους επιχειρήσεων για να αποφευχθούν οι πτωχεύσεις

Τον κίνδυνο το νέο lockdown να αποδειχθεί η χαριστική βολή για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, καλώντας την κυβέρνηση να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πληγέντων κλάδων

Την άμεση δράση της κυβέρνησης «για να αποφευχθεί μια πανδημία πτωχεύσεων στην ελληνική αγορά» ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μετά τη σημερινή ανακοίνωση των νέων αποφάσεων για συνέχιση του lockdown στο λιανεμπόριο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι η απόφαση αυτή για συνέχιση του lockdown καθόλη τη διάρκεια των εορτών θα δώσει τη χαριστική βολή σε πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Ωστόσο, επειδή αυτές είναι οι προτροπές των ειδικών επιστημόνων και η συνέχιση του lockdown δεν μπορεί να αποφευχθεί, η κυβέρνηση καλείται να προστατεύσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να κινηθεί δυναμικά και να πρωτοστατήσει, ώστε και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αποφασιστεί η λεγόμενη συγχώρεση χρέους (debt forgiveness) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα κράτη να διαγράψουν χρέη προς το Δημόσιο που αφορούν τις πληγείσες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί οι προτεινόμενες αναστολές πληρωμές των χρεών δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετα μάλιστα συσσωρεύουν τα χρέη των επιχειρήσεων στο μέλλον.

Ταυτόχρονα, βέβαια, απαιτείται η κυβέρνηση να πιέσει και προς την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εισροή των κοινοτικών κονδυλίων ύψους 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη χώρα μας και να τα διοχετεύσει στην αγορά.

Τέλος, είναι αναγκαίο να συνεχιστούν, να αυξηθούν και να διευρυνθούν οι παροχές προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχουν ήδη δρομολογηθεί μέχρι την οριστική λήξη του lockdown.