Παγκόσμιος θαυμασμός για την ελληνική hitech μάσκα κατά του κορωνοϊού

Τεράστιο ενδιαφέρον από εταιρείες, νοσοκομεία και οργανισμούς από όλο τον κόσμο για την μάσκα προστασίας υψηλής τεχνολογίας, που ανέπτυξε ερευνητική ομάδα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αναμένει κατοχύρωση πατέντας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και από την Υπηρεσία Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ.

Παγκόσμια αίσθηση έχει προκαλέσει η παρουσίαση της μάσκας προστασίας υψηλής τεχνολογίας κατά του κορωνοϊού για εργαστηριακή και νοσοκομειακή χρήση, η οποία  συνδυάζει μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), που αναπτύχθηκε από την κοινή ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Πρόκειται για την πρώτη συσκευή αυτού του τύπου με προστασία από τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) καθώς αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα, ενώ ο σχεδιασμός της βασίζεται στην αεροδιαστημική και ενσωματώνει πολλές πρωτοποριακές ιδέες και καινοτομίες. 

Η συγκεκριμένη μάσκα προστασία αποτελεί μια σημαντική εφεύρεση... 100% ελληνική, η οποία έχει λάβει αριθμό αξιολόγησης για την κατοχύρωση πατέντας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και από την Υπηρεσία Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ.
Η μάσκα προστασίας προσώπου με αναπνευστική συσκευή, που παρέχει πλήρη κάλυψη προσώπου, φέρει την ονομασία «VITER1 GR» (από τον συνδυασμό των λέξεων «Virus Terminator Greece») και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον κορωνοϊό σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, παράγοντας αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα. Με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη. Η UV-C ακτινοβολία είναι ήδη εγκεκριμένη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Επίσης χρησιμοποιούνται υλικά με μεγάλη αποτελεσματικότητα στην στεγανοποίηση και ταυτόχρονα φιλικά στην ανθρώπινη επιδερμίδα, όπως ειδικού τύπου σιλικόνη.

Πολλές καινοτομίες σε μια συσκευή

Η μάσκα προστασίας προσώπου με αναπνευστική συσκευή «VITER1 GR» θεωρείται ήδη μια σημαντική εφεύρεση. Η συσκευή αποτελείται από μια ολοπρόσωπη μάσκα (τύπου snorkeling), με φιλικό προς το δέρμα υλικό ιατρικής σιλικόνης. Η ποιότητα και καθαρότητα του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα ελέγχεται από κύκλωμα φιλτραρίσματος ενεργού άνθρακα και αποστείρωσης μέσω κατάλληλης υπεριώδους ακτινοβολίας. Η αποστείρωση είναι διπλή μέσω ανεξάρτητων οδεύσεων, τόσο για τον εισπνεόμενο αέρα, όσο και για τον εκπνεόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκεκριμένο μήκος κύματος που χρησιμοποιείται στη συσκευή, διατηρώντας την μικροβιοκτόνο δράση του, μετατρέπει το όποιο όζον υπάρξει σε οξυγόνο, καθιστώντας τη χρήση της συσκευής απολύτως ασφαλή και ευεργετική για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αναμένοντας τις εγκρίσεις των αιτήσεων για πατέντες η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με επικεφαλής τον καθηγητή Ορθοπαιδικής Παναγιώτη Γκιβίση και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Αντωνόπουλο, έχουν προχωρήσει ήδη στο επόμενο στάδιο: την συμφωνία για την μαζική παραγωγή και διανομή της καινοτόμου μάσκας προστασίας.

Στην παρούσα χρονική στιγμή οι διαδικασίες για την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας της φορητής αναπνευστικής συσκευής έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ο σχετικός φάκελος βρίσκεται σε διαδικασία κατάθεσης στις αρμόδιες υπηρεσίες αξιολόγησης και εκκρεμεί η πιστοποίηση της συσκευής.

Μάλιστα, μια ελληνική εταιρεία (BYTOX A.E.) έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης και έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής στην αρχική της φάση. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η BYTOX έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού G.Samaras -  Medical Gas Solutions της Θεσσαλονίκης, που έχει δυνατότητες βιομηχανικής παραγωγής της συσκευής και κυρίως  δίκτυο για εξαγωγική δραστηριότητα σε 89 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία COVID-19, αλλά και με άλλες ασθένειες, λοιμώξεις και ιούς. Μετά την έγκριση των αρμόδιων αρχών θα μπορέσει να αντικαταστήσει την σημερινή διπλή χρήση μάσκας προσώπου και ασπίδας προσώπου που χρησιμοποιείται στις περισσότερες μονάδες COVID-19, μειώνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης μέσα στις κλινικές και τις ΜΕΘ με ασθενείς από κορωνοϊό και να παρέχει αυξημένη προστασία στο προσωπικό. 

Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι ήδη μεγάλο αλλά αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο μετά την έγκριση της αίτησης από την Υπηρεσία Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ.