Βασίλης Κορκίδης: Η αγορά αντιστάθηκε σθεναρά παρά τους περιορισμούς της πανδημίας

Την ανάγκη σχεδιασμού ενός “μορατόριουμ” μέτρων στήριξης, πληρωμών και ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις εντός του 2021 υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς

«Το κλείσιμο της φετινής χρονιάς πρέπει να “χωρέσει” όσες περισσότερες απώλειες και ζημίες γίνεται, ώστε να ξεκινήσουμε την επόμενη χρονιά, μετά και τη τρίμηνη αναστολή των πληρωμών, με τις λιγότερες δυνατές και διαχειρίσιμες υποχρεώσεις. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να σχεδιάσουμε για το επόμενο έτος ένα ελληνικό “μορατόριουμ” μέτρων στήριξης, πληρωμών και ρυθμίσεων, εξισορροπώντας τα έσοδα από τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων με τις συσσωρευμένες δόσεις του 2020 με τις νέες υποχρεώσεις του 2021, ώστε να αποφύγουμε νέα έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και λουκέτων».

Αυτό τόνισε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα ο κ. Κορκίδης δήλωσε:

«Απέναντι στην “σκληρή αλήθεια” των αριθμών αντιπαρατάσσουμε την ελπίδα εξόδου από την ύφεση. Ελπίδα, ότι τελικά θα διαψευσθούν τα χειρότερα σενάρια και το μεγαλύτερο διάστημα της πτωτικής πορείας της οικονομίας της χώρας μας, θα περιοριστεί ως επί το πλείστον στο τρέχον έτος.

Από τα συνολικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσιάστηκαν, το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι η καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019, ενώ η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά κράτησε και η εσωτερική αγορά αντιστάθηκε σθεναρά, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, η οποία δοκίμασε το εξαγωγικό με μείωση 44,9% και εισαγωγικό εμπόριο με μείωση 6,4%. Να σημειωθεί ότι το α΄τρίμηνο του έτους η οικονομία είχε οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,4%, έναντι ύφεσης 0,5% που είχε ανακοινωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η επέλαση της πανδημίας διαμόρφωσε το β΄τρίμηνο την ύφεση στο 14,2% έναντι 15,2%, που ήταν η αρχική εκτίμηση και μία ακόμα, αλλά με 2,5% υποχώρηση ύφεση στο 11,7% το γ΄τρίμηνο του έτους, που βεβαίως σημαίνει επιπλέον 5 δισ. ευρώ απώλειες εντός του έτους.

Το κλείσιμο της φετινής χρονιάς πρέπει να “χωρέσει” όσες περισσότερες απώλειες και ζημίες γίνεται, ώστε να ξεκινήσουμε την επόμενη χρονιά, μετά και τη τρίμηνη αναστολή των πληρωμών, με τις λιγότερες δυνατές και διαχειρίσιμες υποχρεώσεις. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να σχεδιάσουμε για το επόμενο έτος ένα ελληνικό “μορατόριουμ” μέτρων στήριξης, πληρωμών και ρυθμίσεων, εξισορροπώντας τα έσοδα από τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων με τις συσσωρευμένες δόσεις του 2020 με τις νέες υποχρεώσεις του 2021, ώστε να αποφύγουμε νέα έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και λουκέτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ