emea business monitor

Υπάρχουν και θετικά στοιχεία ώστε η AEGEAN να αισιοδοξεί για το μέλλον

Τα οικονομικά δεδομένα της AEGEAN περιλαμβάνουν και μια σειρά από επισημάνσεις, όσο και παραδοχές που δύναται να λειτουργήσουν προς την θετική πλευρά των πραγμάτων κατά το εγγύς μέλλον.

Είθισται να υποστηρίζεται πως η στατιστική, οι αριθμοί και τα εν γένει οικονομικά δεδομένα διαβάζονται κατά το δοκούν, οδηγώντας σε ανάλογα συμπεράσματα και αποτύπωση της πραγματικότητας. Πόσο, μάλλον, όταν αυτή η «ανάγνωση» λαμβάνει χώρα εν μέσω πρωτόγνωρων κοινωνικών, όσο και οικονομικών συνθηκών που έχει επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού. Και δη στην σχετική «εξίσωση» περιλαμβάνεται μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον πλέον πληττόμενο κλάδο (μαζί με τον τουρισμό), αυτόν των αερομεταφορών. Ο λόγος για την AEGEAN, η οποία χθες ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο και το εννεάμηνο (Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου), ταυτόχρονα, του τρέχοντος έτους.

Τα δεδομένα και το συνολικότερο περιβάλλον στο οποίο κλήθηκε να λειτουργήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου και εντεύθεν η εταιρεία ήταν σίγουρα εναντίον της, καθώς με την απώλεια της συντριπτικής πλειοψηφίας της καλοκαιρινής σεζόν, πλην Αυγούστου, την επιβολή των περιορισμών στις πτήσεις στο εξωτερικό, την υγειονομική κρίση που έπληξε σημαίνουσες αγορές, αλλά και την συνεπακόλουθη «στάση» των πτήσεων σε διεθνές επίπεδο, η πορεία τρων οικονομικών μεγεθών ήταν προδιαγεγραμμένη. 

Κάτι που αποτυπώνεται σε κύκλο εργασιών εννεαμήνου στα €342,5 εκ. έναντι €1,031 δισ. το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, καθαρό αποτέλεσμα για το εννεάμηνο, ζημιές ύψους €187,1 εκ. (μετά από φόρους), έναντι κερδών €77,1 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, κύκλο εργασιών γ’ τριμήνου 2020 στα €155,1 εκ. από 512,5 εκ. ευρώ κατά το γ’ τρίμηνο του 2019, ζημίες μετά από φόρους στα €28,3 εκ. σε σχέση με κέρδη €90,2 εκ. το 2019.

Και όμως, υπάρχει… φως!

Ήδη, οι βαρύγδουπα καταστροφολογικοί τίτλοι, στους οποίους εμπεριέχονται λέξεις και όροι που με την σειρά τους υποκρύπτουν προκατάληψη, εμπάθεια, κακεντρέχεια και έντονο αντιεπαγγελματισμό έχουν… πλημμυρίσει την εγχώρια ενημερωτική διαδικτυακή πραγματικότητα. Αρκεί μια σύντομη περιήγηση προκειμένου να πεισθείτε.

Παρόλα αυτά, τα οικονομικά δεδομένα της AEGEAN περιλαμβάνουν και μια σειρά από επισημάνσεις, όσο και παραδοχές που δύναται να λειτουργήσουν προς την θετική πλευρά των πραγμάτων κατά το εγγύς μέλλον. Για την ακρίβεια, να αποτελέσουν θεμέλια στα οποία θα βασιστεί η μετά-πανδημική εποχή της αεροπορικής εταιρείας.

Γιατί, αλήθεια, πόσες φορές θα προκύψει παντελής απουσία πραγματοποίησης πτήσεων μέχρι και τις αρχές Ιουλίου; Άραγε, πότε κατά το μέλλον πλείστες διεθνείς αγορές θα είναι μη προσβάσιμες; Με ποιο τρόπο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φαινόμενο παντελούς έλλειψης συντονισμού στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα; Υπό ποιο πρίσμα η AEGEAN θα πραγματοποιήσει 49% λιγότερες πτήσεις σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος (όπως συνέβη φέτος σε σχέση με το 2019), με την επιβατική κίνηση να περιορίζεται κατά 62% και την μέση πληρότητα πτήσεων να διαμορφώνεται σε –μόλις- 65,7% έναντι 87,7% της αμέσως προηγούμενης σεζόν; Πότε και πάλι θα εμφανιστεί το φαινόμενο το χειμερινό πτητικό πρόγραμμα μιας αεροπορικής εταιρείας να προβλέπεται πως θα κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 20% έναντι ότι συνέβαινε τo αμέσως προηγούμενο έτος;

Αναμφίβολα, τα πάντα θα κριθούν από το πολυπόθητο εμβόλιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Εξυπακούεται πως ακόμη και έπειτα από αυτό το στάδιο, θα απαιτηθεί η παρέλευση ενός σεβαστού χρονικού διαστήματος έως ότου επέλθει η κανονικότητα. Ωστόσο, η δεξαμενή άντλησης επισκεπτών της χώρας μας (και κατ’ επέκταση δυνητικών πελατών της AEGEAN) θα… γεμίσει εκ νέου, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση και εν συνεχεία ανόρθωση του οικονομικού προφίλ του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων. Εκ των αρχικών επωφελούμενων αναμένεται να είναι οι αεροπορικές εταιρείες, κάτι που στην χώρα μας φέρει -πρωτίστως- μια ονομασία: AEGEAN!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.