Η Ελλάδα «γεμίζει» φωτοβολταϊκά πάρκα!

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πληθώρα πάρκων σε όλη την Ελλάδα που βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής, αδειοδότησης ή έναρξης λειτουργίας

Σε μια «εστία» φωτοβολταϊκών πάρκων μετατρέπεται σταδιακά η Ελλάδα, καθώς το ευνοϊκό κλίμα και η γεωγραφική θέση της χώρας μας αλλά και η γενικότερη στροφή που συντελείται παγκοσμίως προς της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την καθιστούν έναν ιδανικό προορισμό για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Μόλις σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι χρηματοδοτεί την National Energy Holdings, διεθνή επενδυτή στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής δυναμικότητας 24 MW. H National Energy, με έδρα το Λονδίνο, χρηματοδοτείται από αμερικανικά κεφάλαια και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία έργων ΑΠΕ, με έμφαση σε φωτοβολταϊκά πάρκα και ανεμογεννήτριες. Αυτή, θα είναι η πρώτη της επένδυση στην χώρα μας, και συγκεκριμένα στην κεντρική Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, σε στάδιο κατασκευής, αδειοδότησης ή έναρξης λειτουργίας βρίσκονται πολλά ακόμα πάρκα σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, η ΔΕΗ στοχεύει στην άμεση αξιοποίηση δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα,περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε φάση μετασχηματισμού λόγω της απολιγνιτοποίησης. Όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του Ομίλου, Γιώργος Στάσσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας εταιρικής ταυτότητας της εταιρείας, τον Οκτώβριο, «η ΔΕΗ ηγείται της προσπάθειας μετάβασης της χώρας στην πράσινη ενέργεια». Στόχος της ΔΕΗ, «είναι να αυξήσει το μερίδιο της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, από 2% που είναι σήμερα, σε 20% έως το τέλος του 2020. Γι’ αυτόν τον σκοπό, υλοποιεί σημαντικές συνεργασίες, και ξεκινά τη λειτουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα και την Μεγαλόπολη».

Παρόμοια «στροφή», συντελούν και τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς η νέα εποχή καλεί για αλλαγές στον τρόπο παραγωγής αλλά και διαχείρισης της ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος. Στις αρχές του 2020, ο Όμιλος υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων σε τελικό στάδιο αδειοδότησης, στην περιοχή της Κοζάνης, από τη Γερμανική εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής έργων ΑΠΕ, JUWI. Το έργο, συνολικής ισχύος 204 MW, αποτελεί από τα μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα και είναι ανάμεσα στα 5 μεγαλύτερα Φ/Β πάρκα στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 300 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνων. Η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει σημαντικό όφελος για την οικονομία ιδιαίτερα στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας.

Σημαντική παρουσία στον τομέα των ΑΠΕ έχει επίσης η Τέρνα Ενεργειακή αλλά και ο Όμιλος Ελλάκτωρ (μέσω της θυγατρικής του BIOSAR), εταιρείες οι οποίες έχουν χρόνια εμπειρίας στη συγκεκριμένη αγορά. 

Η Τέρνα αυτή τη στιγμή έχει σε λειτουργία τρία φωτοβολταϊκά πάρκα(δύο στην Αττική και ένα στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ υπό αδειοδότηση βρίσκονται συνολικά έργα 493 MW. Πρόσφατα, η Τέρνα Ενεργειακή μειοδότησε στον διαγωνισμό του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για το έργο «Υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστρατίου», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού.

Η BIOSAR από την άλλη, βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης έργων που η συνολική εγκατεστημένη ισχύς εκτιμάται να ξεπεράσει τα 2,7GWp μέχρι το τέλος του 2020. Η BIOSAR έχει εγκατασταθεί και δραστηριοποιείται ενεργά, μέσω θυγατρικών εταιρειών, στην Αγγλία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία, στις αγορές των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής (Παναμάς, Άγιος Δομίνικος, Βραζιλία και Χιλή) καθώς και στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει το φωτοβολταϊκό πάρκο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αλλά και το πάρκο στη Σκάλα Λακωνίας. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων επενδύουν σε μεγάλο βαθμό και οι πάροχοι ενέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Eunice Trading , η οποία διαθέτει σε λειτουργία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα σε όλη την Ελλάδα και σε στάδιο αδειοδότησης έργα συνολικής ισχύος περίπου 650MW. Το 2019, η Eunice Trading με τον διακριτικό τίτλο κατατάχθηκε στην κορυφή της ελληνικής ενεργειακής αγοράς διαθέτοντας στους πελάτες της σε απόλυτο ποσοστό 100% πράσινη καθαρή ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές (μείγμα 100% από ανανεώσιμες πηγές).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ