Folli Follie: Περιθώριο ως 6 Δεκεμβρίου για τη διάσωση του ομίλου

Αν και το σχέδιο εξυγίανσης προχωράει σύμφωνα με το πλάνο της σημερινής διοίκησης, σε 6 εβδομάδες λήγει η προστασία από τους πιστωτές και θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.

Σε 6 εβδομάδες λήγει η προθεσμία προστασίας της από τους πιστωτές στο πλαίσιο του αιτήματος υπαγωγής της εταιρείας στις διατάξεις του άρθρου 106 α” και η 6η Δεκεμβρίου αποτελεί ημερομηνία – ορόσημο για τη διάσωση της Folli Follie, σύμφωνα με τα στελέχη της σημερινής διοίκησης του ομίλου.  

Μπορεί το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie να προχωράει σύμφωνα με το πλάνο, που είχε συνταχθεί μετά τον διορισμό της σημερινής διοίκησης από το Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο η βασική επιδίωξη ήταν – και παραμένει – η ένταξη στα άρθρα 106β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα αλλά δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία με τους ομολογιούχους και τους πιστωτές παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Στο περιθώριο εκδήλωσης με αφορμή την έναρξη συνεργασίας της Folli Follie με την λειτουργία corner shop εντός του εκπτωτικού πολυκαταστήματος Factory Outlet με την ΚΑΕ Ολυμπιακός, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γεώργιος Σάμιος  εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη θετική του έκβαση της προσπάθειας, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie προχωρά βάσει προγράμματος.

Υποστήριξε όμως ότι η συμφωνία εξυγίανσης θα οριστικοποιηθεί εντός των χρονικών περιθωρίων παρότι είναι “ένα δύσκολο και περίπλοκο έργο ” αλλά επισήμανε ότι παραμένει, όπως και όλα τα μέλη της νέας διοίκησης, σταθερά αισιόδοξος.  

«Έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη οργανισμών, θεσμών και επιχειρήσεων. Δεν είναι εύκολο, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο», ανέφερε ο κ. Σάμιος.

Καθυστερήσεις και ανοιχτά θέματα 

Στις συνεχόμενες ερωτήσεις για την μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση και την επικύρωση της συμφωνίας με τους ομολογιούχους (μια συμφωνία από την οποία κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η τύχη της προσπάθειας διάσωσης της Follie Follie), υπογράμμισε πως πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη συμφωνία, στην οποία εμπλέκονται πολλά μέρη και για αυτό απαιτούνται “αμοιβαίες υποχωρήσεις”. Συμπλήρωσε δε πως υπάρχουν διάφορα θέματα (και όχι μόνο νομικά) που χρειάζεται να διευκρινιστούν και να ρυθμιστούν, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Επίσης, ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα της καθυστέρησης δεν οφείλεται μόνο στην λεγόμενη “ενδιάμεση χρηματοδότηση”, για την οποία έχει υπολογισθεί ότι θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία της εταιρείας περίπου 14 εκατ. ευρώ ενώ υπερασπίστηκε και τους ομολογιούχους, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί κανείς να τους επιρρίψει ευθύνες για τους αργούς ρυθμούς στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Το πόρισμα του τελικού ελέγχου

Για τον έλεγχο, που διενεργείται και ουσιαστικά πρόκειται για μια εγκληματολογική (forensic) χρηματοοικονομική έρευνα (από τρίτο πάροχο) στα οικονομικά στοιχεία του ομίλου, ο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γεώργιος Σάμιος είπε ότι είναι σε καλό δρόμο αλλά πως βρίσκεται σε “ενδιάμεσο στάδιο” και αναμένει ότι θα παραδοθεί στις αρμόδιες Αρχές αμέσως μόλις θα ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το ενδεχόμενο δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα καθώς σχετίζεται με την εκκαθάριση των δραστηριοτήτων του υποομίλου στην Ασία και των δεκάδων θυγατρικών που είχε δημιουργήσει η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Η συγκεκριμένη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά εμπλέκονται δεκάδες πρόσωπα και εταιρείες (πραγματικά και εικονικά) ενώ θα πρέπει να ελεγχθούν χιλιάδες συναλλαγές από διαφορετικές εταιρείες σε διαφορετικές χώρες!

Αποφυγή σεναρίου πτώχευσης

Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επίτευξη συμφωνία με τους ομολογιούχος αλλά και τους πιστωτές, η σημερινή διοίκηση της Folli Follie επεξεργάζεται όλες τις εναλλακτικές λύσεις – ακόμα και με την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή από το εξωτερικό – καθώς και τις αναγκαίες συμφωνίες, για την στήριξη της δραστηριότητας του ομίλου και την βελτίωση της ρευστότητας της εταιρείας. Με αυτές τις κινήσεις μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες κινδύνου χρεωκοπίας.

Σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Folli Follie Γεώργιος Σάμιος απάντησε πως είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους ομολογιούχους παρά την πίεση του χρόνου και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της εταιρείας. 

Όμως, για την πρόθεση συμφωνίας για την αντιπροσώπευση διεθνών οίκων, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες (συζητήσεις και επαφές) αλλά χαρακτήρισε ως πρώιμη μια τέτοια συζήτηση στην παρούσα φάση καθώς προέχει η διάσωση της εταιρείας.

Ωστόσο, έδωσε έμφαση στις συμφωνίες για την  ενίσχυση των εγχώριων δραστηριοτήτων, υπογραμμίζοντας τις  εμπορικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Folli Follie με την Intersport του ομίλου Fourlis, την ΚΑΕ Ολυμπιακός και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ειδικά, για την συνεργασία με τον Ολυμπιακό εξήγησε ότι είναι μια σημαντική συμφωνία αφού περιλαμβάνει  την χορηγία και την λειτουργία corner shop με προϊόντα της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού στο κατάστημα του Πειραιά και του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Μια συμφωνία με διάρκεια ενός έτους και δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη ένα χρόνο, ανάλογα με τα εμπορικά αποτελέσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η πρόσφατη εμπορική συμφωνία παρέχει στα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έκπτωση 20% σε όλες τις αγορές τους στα 39 καταστήματα του Ομίλου FF Group στην Ελλάδα, καθώς και επιπλέον έκπτωση 10% στα δυο εκπτωτικά πολυκαταστήματα Factory Outlet στο Αεροδρόμιο Αθηνών και στην Οδό Πειραιώς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ