Επιχειρηματίες και CEOs από όλον τον κόσμο ζητούν επείγουσες μεταρρυθμίσεις για την οικονομία

Η ομάδα Business Twenty, αποτελούμενη από CEOs υψηλού προφίλ, μιλά για μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με άμεσες αλλά και στοχευμένες πολιτικές πρωτοβουλίες

Επείγουσες μεταρρυθμίσεις προς όφελος της παγκόσμιας οικονομίας που “αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση του τελευταίου αιώνα” ζητούν ηγέτες από τον χώρο των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι “οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι”.

Συγκεκριμένα, η ομάδα Business Twenty, η οποία επιδιώκει να αποτελέσει τη “φωνή” της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας στη σύνοδο των G20 τον Νοέμβριο, μιλά για μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως από τους φορείς χάραξης πολιτικής αλλά και τους επιχειρηματίες.

Η ομάδα, η οποία αποτελείται από CEOs από όλον τον κόσμο, ζητά από τους ηγέτες της G20 να αναλάβουν “τολμηρή και ευρεία” πολιτική δράση για να θέσουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία σε μια ισχυρότερη, πιο σταθερή πορεία. Τονίζει επίσης ότι οι εμπορικές εντάσεις, η πολιτική αβεβαιότητα, οι γεωπολιτικές πιέσεις και η ευπάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι βασικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάκαμψης, καθώς οι κοινωνίες και οι οικονομίες σε όλον τον κόσμο “παλεύουν” με τον αντίκτυπο του κορωνοϊού.

Θέλοντας να θέσει τις βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να βασιστούν οι όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες ληφθούν, η Business Twenty, κάνει λόγο, συγκεκριμένα για τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την ενδυνάμωση των ανθρώπων και συγκεκριμένα των γυναικών και των νέων. Η Β20 έκανε 10 συστάσεις με στόχο την επιτάχυνση των προσπαθειών για την ενδυνάμωση των γυναικών και της νεολαίας και τη δημιουργία εργατικού δυναμικού ανθεκτικού σε τεχνολογικούς, υγειονομικούς και οικονομικούς κινδύνους. Ζήτησε επίσης αύξηση της χρηματοδότησης για βιώσιμη ανάπτυξη και εστίαση σε τομείς που δημιουργούν θέσεις εργασίας όπως ο βιώσιμος τουρισμός.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Πάνω σε αυτό, η επιχειρηματική ομάδα έκανε 3 προτάσεις με στόχο “την ανάπτυξη εντός των ορίων του πλανήτη”. Μεταξύ άλλων, πρότεινε στους ηγέτες της G20 να δεσμευτούν στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, με προθεσμία το δεύτερο μισό του αιώνα και, εφόσον είναι δυνατόν, το 2050. Παράλληλα, συνέστησε την επιτάχυνση της εφαρμογής άλλων πολιτικών που θα βοηθήσουν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η τελευταία κατηγορία μεταρρυθμίσεων σχετίζεται με την διαμόρφωση νέων συνόρων. Στο πεδίο αυτό, η B20 έκανε άλλες εννέα συστάσεις, εστιάζοντας στην ενίσχυση του περιβάλλοντος για την τεχνολογία fintech και την αξιοποίηση των τεχνολογιών για τη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με τη διαφθορά και την απάτη. Μεταξύ άλλων, πρότεινε τις επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές γύρω από το 5G, την τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις θα παρουσιαστούν επίσημα στους ηγέτες της G20 κατά τη διάρκεια του διαδικτυακούς συνεδρίου της B20, με τίτλο “Transforming for Inclusive Growth”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ