Cenergy Holdings: Στα 11,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων για το πρώτο εξάμηνο

Σταθερή παρέμεινε η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας παρά την πτώση των πωλήσεων

Στα 11,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της Cenergy Holdings, κατά το α’ εξάμηνο 2020 έναντι 8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η λειτουργική κερδοφορία παρέμεινε σταθερή (αναπροσαρμοσμένο EBITDA 42,4 εκατ. ευρώ έναντι 41,4 εκατ. ευρώ το 2019) παρά την πτώση των πωλήσεων κατά 16 % που αντικατοπτρίζει την επιβράδυνση της ζήτησης στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, εξαιτίας κυρίως των χαμηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, το ύψος των ανεκτέλεστων παραγγελιών διαμορφώθηκε στα 640 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2020 έναντι 530 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

  • Στον κλάδο των καλωδίων, η ζήτηση διαταράχθηκε εν μέρει τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020 εξαιτίας της επιδημίας COVID-19, γεγονός που οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα πωλήσεων. Εντούτοις, οι εταιρείες εστίασαν σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, γεγονός που τους έδωσε τη δυνατότητα για υψηλότερα περιθώρια κέρδους και αυξημένη κερδοφορία, οδηγώντας το σύνολο του κλάδου σε υγιείς επιδόσεις. Η κατάσταση αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω από τις πρωτοβουλίες για είσοδο σε νέες γεωγραφικές αγορές και συνεχή βελτίωση της ποιότητας των βιομηχανικών προϊόντων (λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας).
  • Ο κλάδος σωλήνων χάλυβα επηρεάστηκε από την ιστορική μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που παρατηρήθηκε από τον Μάρτιο έως τα μέσα του Μαΐου 2020 και η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Με δεδομένες τις εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες της αγοράς, ένας μεγάλος αριθμός έργων εξόρυξης υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αναβλήθηκαν, αν όχι ακυρώθηκαν, περιορίζοντας τις ευκαιρίες συμμετοχής της Σωληνουργεία Κορίνθου, της βασικής εταιρείας του Ομίλου, σε διεθνείς διαγωνισμούς. Τα έσοδα παρουσίασαν πτώση σχεδόν 30% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2019, ενώ η λειτουργική κερδοφορία, σε όρους αναπροσαρμοσμένου EBITDA υπέστη επίσης μείωση κατά 5,9 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, η Σωληνουργεία Κορίνθου επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στους δύσκολους αυτούς καιρούς ενισχύοντας την παρουσία της σε υφιστάμενες και αναδυόμενες αγορές (Ευρώπη, Βόρεια Αφρική, Ασία, Κεντρική Αμερική), κερδίζοντας σημαντικά χερσαία και υπεράκτια έργα και διασφαλίζοντας την αδιατάρακτη παραγωγική διαδικασία κατά τη διάρκεια όλου του εξαμήνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ