Γιάννης Τσακίρης: “Το νέο ΕΣΠΑ θα φτάσει στα 24 δισ. ευρώ”

“Περισσότερα από 12 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στην αγορά έως το τέλος του έτους” δήλωσε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Την εκτίμηση ότι “το νέο ΕΣΠΑ με την εθνική συμμετοχή θα φτάσει στα 24 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 21 δισ. ευρώ την τρέχουσα προγραμματική περίοδο” εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, επικαλούμενος το τεχνικό δελτίο που έδωσε η Κομισιόν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum, ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε ότι τα ποσά αυτά θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε με την αρχή της πανδημίας ένα πλέγμα δράσεων, προγραμμάτων και παρεμβάσεων ώστε να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, 30.000 επιχειρήσεις με 450.000 εργαζόμενους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου των υφιστάμενων επιχειρήσεων, ύψους 350 εκ. ευρώ. Επίσης, στις δύο πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύθηκαν 150.000 επιχειρήσεις με μέσο όρο επιδότησης 13.000 ευρώ ενώ με τις επόμενες φάσεις ο αριθμός των επιχειρήσεων θα διπλασιαστεί. Το μέτρο κόστισε περίπου 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων το ένα προέρχεται από το ΕΣΠΑ. “Επιπλέον αλλάξαμε το υπάρχον ΤΕΠΙΧ και το κάναμε δάνεια κεφαλαίου κίνησης και από εκεί 12.000 επιχειρήσεις έλαβαν δάνειο με μέσο όρο δανείου 140.000 ευρώ”.

“Σχεδιάζουμε και την τρίτη φάση για ακόμη 6.000 επιχειρήσεις και 850 εκ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξ ολοκλήρου από πόρους του ΕΣΠΑ. Παράλληλα το εγγυοδοτικό βρίσκεται σε εξέλιξη και 6.000 επιχειρήσεις έλαβαν δανειοδότηση” τόνισε ο κ. Τσακίρης και εκτίμησε ότι “ως το τέλος του 2020 θα έχουν διοχετευτεί στην αγορά περίπου 12 δισ. ευρώ”. Προανήγγειλε, άλλωστε, τη δημιουργία μόνιμων εγγυοδοτικών μηχανισμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ