Αυτά είναι τα κίνητρα για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις

Το κίνητρο θα ισχύσει για τρία έτη, από το 2021 μέχρι το 2023 και ειδικότερα, εισάγεται ισχυρό φορολογικό κίνητρο, με τη μορφή υπερ-έκπτωσης σε ποσοστό ΣΥΝΟΛΙΚΑ 200% των δαπανών αυτών

Οι πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις αποτελούν σημαντικό μέρος ου αναπτυξιακού πλάνου της κυβέρνησης και αναμένεται να δεχτούν καίριο μέρος των πακέτων ενίσχυσης της οικονομίας. Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, μετά την παροχή κινήτρων για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, παρέχει ισχυρά φορολογικά κίνητρα και για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, όπως ανακοίνωσε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα μέτρα, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας 

Το κίνητρο θα ισχύσει για τρία έτη, από το 2021 μέχρι το 2023 και ειδικότερα, εισάγεται ισχυρό φορολογικό κίνητρο, με τη μορφή υπερ-έκπτωσης σε ποσοστό ΣΥΝΟΛΙΚΑ 200% των δαπανών αυτών. Οι δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν από τα καθαρά κέρδη σε ποσοστό 100%, δηλαδή εξω-λογιστικά, με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Η έκπτωση αυτή αποτελεί πρόσθετο κίνητρο, πέραν της συνήθους έκπτωσης των δαπανών αυτών, που ήδη εφαρμόζεται με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Συνεπώς, οι δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς σε ποσοστό 200% συνολικά.
Το είδος των δαπανών θα εξειδικευτεί με ΚΥΑ των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και αφορά δαπάνες του άρθρου 22 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που είτε πραγματοποιούνται από επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους της οικονομίας που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση, είτε από επιχειρήσεις άλλων κλάδων, με σκοπό την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, της ενέργειας και της ψηφιοποίησης.

Στο κίνητρο της υπερ-έκπτωσης περιλαμβάνονται και οι αποσβέσεις των πάγιων στοιχείων των επιχειρήσεων, σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση. Το ποσό της εκάστοτε ετήσιας απόσβεσης θα εκπίπτει, κατ’ αναλογία των όσων ήδη ανέφερα προηγουμένως, από τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης σε ποσοστό 100%, δηλαδή εξω-λογιστικά με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, πέραν της συνήθους έκπτωσής του με βάση τις κείμενες διατάξεις του άρθρου 24 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Με τον τρόπο αυτό, η επιχείρηση θα έχει φορολογικό όφελος από την υπερ-έκπτωση του ποσού της ετήσιας απόσβεσης (υπερ-απόσβεση), το οποίο ανέρχεται συνολικά σε ποσοστό 200%.

1ο Παράδειγμα – Πράσινη οικονομία (υπερ-έκπτωση δαπανών):

Επιχείρηση προβαίνει, εντός του φορολογικού έτους 2021, σε πραγματοποίηση δαπανών στο πλαίσιο ενίσχυσης της πράσινης οικονομίας (π.χ. πραγματοποίηση μελετών για την ορθολογικότερη διαχείριση των αποβλήτων της), ύψους 2.000 ευρώ.

Τα καθαρά φορολογητέα κέρδη της ανέρχονται σε 80.000 ευρώ.

Με βάση το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο, η επιχείρηση καταβάλλει φόρο ίσο με 19.200 ευρώ (80.000 Χ 24%), ενώ με το νέο πλαίσιο θα κληθεί να καταβάλει φόρο 18.720 ευρώ (78.000 Χ 24%).
Η διαφορά αυτή αποτυπώνει το φορολογικό όφελος που θα έχει η επιχείρηση από το κίνητρο της υπερ-έκπτωσης των δαπανών που πραγματοποίησε, το οποίο ανέρχεται σε 480 ευρώ (2.000 Χ 24%).

2ο Παράδειγμα – Ψηφιοποίηση (υπερ-αποσβέσεις)

Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο επενδύει σε επέκταση του δικτύου των οπτικών ινών, το οποίο αποτελεί και πάγιο περιουσιακό στοιχείο της, εντός του φορολογικού έτους 2021, πραγματοποιώντας δαπάνες ύψους 800.000 ευρώ.

Το ποσό της ετήσιας απόσβεσης αυτών των δαπανών ανέρχεται σε 80.000 ευρώ (800.000 Χ 10%), ενώ τα καθαρά φορολογητέα κέρδη της σε 1.500.000 ευρώ.

Με βάση το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο, η επιχείρηση καταβάλλει φόρο ίσο με 360.000 ευρώ (1.500.000 Χ 24%), ενώ με το νέο πλαίσιο θα κληθεί να καταβάλει φόρο 340.800 ευρώ [(1.500.000-80.000) Χ 24%].

Η διαφορά αυτή αποτυπώνει το φορολογικό όφελος που θα έχει η επιχείρηση από το κίνητρο της υπερ-έκπτωσης του ποσού της ετήσιας απόσβεσης του πάγιου περιουσιακού της στοιχείου (υπερ-αποσβέσεις), το οποίο ανέρχεται σε 19.200 ευρώ (80.000 Χ 24%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ