Folli Follie: Το παρασκήνιο της προφυλάκισης των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

Τι ισχυρίστηκαν οι δυο κατηγορούμενοι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας του ελληνικού χρηματιστηρίου, ποια ήταν η υπερασπιστική τους γραμμή και γιατί η στάση τους οδήγησε στην “σύμφωνη γνώμη” ανακρίτριας και εισαγγελέα για την κράτησή τους στην φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Το γύρο του κόσμου έκανε η χθεσινοβραδινή προφυλάκιση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιού του Τζώρτζη μετά την μαραθώνια απολογία τους στην 35η τακτική ανακρίτρια Αθηνών Κωνσταντίνας Αλεξοπούλου για το σκάνδαλο της Folli Follie. Μια είδηση που προκάλεσε σοκ στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας μας αλλά ανακούφιση σε εκατοντάδες επενδυτές – ειδικά από το εξωτερικό – που έχασαν τεράστια ποσά και αναζητούσαν δικαίωση τα τελευταία δυο χρόνια.

Με χειροπέδες στα χέρια ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και υποβασταζόμενος ο πατέρας Δημήτρης Κουτσολιούτσος βγήκαν από το ανακριτικό γραφείο προκειμένου να μεταφερθούν με κλούβα της αστυνομίας στο Μεταγωγών, όπου πέρασαν την πρώτη τους νύχτα ως κρατούμενοι. Εικόνες πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα…

Οι δυο πρώην “ισχυροί άνδρες” του ομίλου θα παραμείνουν στην φυλακή – στον Κορυδαλλό – μέχρι την έκβαση της δίκης, στην οποία θα κριθούν σε πρώτο βαθμό για την τέλεση πέντε κακουργηματικών κατηγοριών, όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η χειραγώγηση αγοράς και η πλαστογραφία.

Μέχρι την “σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα” (Κ.Αλεξοπούλου-Ν.Ορνεράκης) για την προφυλάκισή τους υπό τον κίνδυνο διαφυγής στο εξωτερικό και την φυγοδικία τους, φέρεται να διαδραματίστηκαν συγκλονιστικές εξελίξεις και ανατροπές στο γραφείο της 35η τακτική ανακρίτρια Αθηνών κατά την διάρκεια των πολύωρων καταθέσεων-απολογιών των Δημήτρη, Τζώρτζη και Καίτης Κουτσολιούτσου.

Πέντε μέρες μετά τη δεύτερη προθεσμία (είχε προηγηθεί η πρώτη δίμηνη προθεσμία) που είχαν λάβει την προηγούμενη εβδομάδα, τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου (Δημήτρης, Τζώρτζης,Καίτη) επέστρεψαν χθες το πρωί στο γραφείο της 35ης ανακρίτριας για τις απολογίες του, έχοντας ετοιμάσει πολυσέλιδα απολογητικά υπομνήματα.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος (και η νομική του ομάδα) προσήλθε για να απολογηθεί νωρίς το πρωί, με τον ιδρυτή και πρώην πρόεδρο της Folli Follie να εμφανίζεται σε “κακή κατάσταση”, σχεδόν υποβασταζόμενος μέχρι την είσοδο του γραφείου της ανακρίτριας. Την σύζυγό του  Καίτη που έδειχνε φανερά καταβεβλημένη, συνόδευε η αδελφή της Άσπα (σύζυγος του μουσικοσυνθέτη Διονύση Σαββόπουλου).

Στην συνέχεια ακολούθησε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος με το δικό του νομικό επιτελείο.
Πρώτος απολογήθηκε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, δεύτερος ο γιός του Τζώρτζης και τελευταία απολογήθηκε η Καίτη Κουτσολιούτσου. Συνολικά οι απολογίες της οικογένειας Κουτσολιούτσου διήρκεσαν 10 ώρες καθώς ξεκίνησαν περίπου στις 9.30 το πρωί και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα. Και δυο ώρες αργότερα αστυνομικοί τους έβαλαν χειροπέδες για να μεταφερθούν από τα ανακριτικά γραφεία στην κλούβα της μεταγωγής τους. 

Η μαραθώνια απολογία του “Πατριάρχη”

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος υπέβαλλε πολυσέλιδο υπόμνημα απαντώντας σε όλες τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, με το οποίο επιχείρησε να αντικρούσει το βαρύ κατηγορητήριο, ακολουθώντας μια δυναμική υπερασπιστική γραμμή, υποστηρίζοντας πως άλλες πράξεις έγιναν για το “συμφέρον της εταιρείας” και άλλες πως υλοποιήθηκαν μετά από αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί – ιδιαίτερα την σύσταση εγκληματικής συμμορίας.

Στην συνέχεια της απολογίας του κλήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα με βάση το κατηγορητήριο αλλά και το υπόμνημα που κατέθεσε το νομικό του επιτελείο στην αρχή της διαδικασίας.

Σχεδόν επί 4 ώρες απαντούσε στις ερωτήσεις της ανακρίτριας που αποδείχθηκε εξαιρετικά “διαβασμένη” και προετοιμασμένη για όλες τις πτυχές των κατηγοριών εις βάρος του “Πατριάρχη” της οικογένειας Κουτσολιούτσου και την δράση του ιδρυτή και επί δεκαετίες “ισχυρού άνδρα” της Follie Follie.

Προς ενίσχυση της υπερασπιστικής του γραμμή, ο ίδιος φέρεται να προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει στις σχετικές ερωτήσεις υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι πρώτον δεν υπήρξε δόλος για την διάπραξη αξιόποινων πράξεων αλλά ειλικρινή πρόθεση για την εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της εταιρείας και δεύτερον πολλές από τις πράξεις που συνέβαλλαν στην κατάρρευση του ομίλου Folli Follie του αποδίδονται χωρίς ο ίδιος να έχει συμμετοχή ή γνώση για την πιθανή διάπραξή τους.

Σε συγκεκριμένες κατηγορίες φέρεται να υποστήριξε μάλιστα ότι δεν είχε άμεση σχέση με τις αποδιδόμενες πράξεις -όπως η πλαστογραφία – και αρνήθηκε κατηγορηματικά την σύσταση της εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, φέρεται να υποστηρίζει την πλήρη αθωότητα της σύζυγου του (Καίτη Κουτσολιούτσου) και την άδικη εμπλοκή της στην υπόθεση.

Η απολογία του Τζώρτζη

Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου FF Group («Eπιχειρηματίας της Χρονιάς» για το 2015, διεκδικητής του τίτλου «World Entrepreneur Of The Year» του 2016 και «Retail Manager» της Ελλάδας το 2017) Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δεν εμφανίστηκε …σε άθλια ψυχοσωματική κατάσταση ή υποβασταζόμενος όπως ο πατέρας του Δημήτρης αλλά ακολούθησε μια εντελώς διαφορετική υπερασπιστική γραμμή κατά την διάρκεια της απολογίας του στην ανακρίτρια.

Σοβαρός, συγκροτημένος και οργανωμένος εμφανίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας με στόχο να δώσει απαντήσεις σε όλες τις κατηγορίες και να καταρρίψει τις…αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την υπόθεση εις βάρος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υποστήριξε την θέση ότι ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα του αποδίδονται στο βαρύτατο κατηγορητήριο και όσες πράξεις έγιναν κατά την άσκηση των διοικητικών του καθηκόντων ήταν σύννομες και δεν είχε γνώση παράνομων δραστηριοτήτων. Γι’ αυτό και φέρεται να έχει αναφέρει πως “δεν φέρει ο ίδιος καμία ευθύνη”. Και εκείνος με την σειρά του στήριξε την αθωότητα της μητέρας του (Καίτης) και δεν αποδέχτηκε την ύπαρξη ή την  συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση.

Όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι, φαίνεται  όμως πως οι “εξηγήσεις” πατέρα και ιού Κουτσολιούτσου δεν έπεισαν ούτε την ανακρίτρια, ούτε τον εισαγγελέα της υπόθεσης, οι οποίοι ομόφωνα αποφάσισαν την προφυλάκισή τους.

Η διακριτική κατάθεση

Παρότι η Καίτη Κουτσολιούτσου προσήλθε από το πρωί στο κτίριο που έχει το γραφείο της η 35η τακτική ανακρίτρια, απολογήθηκε τελικά τελευταία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημα το οποίο κατέθεσε στην ανακρίτρια αλλά και στις απαντήσεις των ερωτήσεων που της τέθηκαν στην συνέχεια για διευκρινίσεις, επέμεινε στην θέση πως δεν έχει σχέση με τις τρεις κακουργηματικές κατηγορίες (απάτη, ξέπλυμα, χειραγώγηση) που τις αποδίδονται, ότι η ίδια δεν φέρει καμία ευθύνη και κυρίως πως συμμετείχε μεν στο διοικητικό συμβούλιο αλλά δεν είχε ουσιαστικά εκτελεστικά ή διοικητικά καθήκοντα και ως εκ τούτου δεν έχει προβεί στις συγκεκριμένες πράξεις.

Μετά την απολογία της ενημερώθηκε πως της επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δύο φορές τον μήνα, υψηλή εγγύηση (100.000 ευρώ) αλλά όχι το μέτρο της προφυλάκισης και συνεπώς είναι ελεύθερη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεση, όπου θα κριθεί για τις τρεις βαριές κατηγορίες που τις έχουν αποδοθεί από το δικαστήριο.

Όμως, φέρεται να κατέρρευσε και να ξέσπασε σε κλάματα και λυγμούς λίγο αργότερα, όταν έμαθε ότι ανακρίτρια και εισαγγελέας είχαν αποφασίσει την προφυλάκιση του συζύγου και του γιου της ως την δίκη για την πολύκροτη υπόθεση.

Τα αναπάντητα ερωτήματα-ταφόπλακα

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις όμως φαίνεται πως έμειναν τα πιο σημαντικά ερωτήματα από το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τα στοιχεία της δικογραφίας που είχε στην διάθεσή της η ελληνική δικαιοσύνη (όπως το πόρισμα της Alvarez & Marsal) και τεκμηριώνουν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές απάτες στην Ελλάδα με… παγκόσμιες πτυχές.

Ανάμεσά τους ο τραπεζικός λογαριασμός με πλαστογραφημένα statements των 255 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε στην πραγματικότητα υπόλοιπο μόλις… 500 δολάρια, οι ψεύτικες διεθνείς πωλήσεις ύψους 779 εκατ. δολαρίων και τα εμβάσματα-μαϊμού σε ανύπαρκτες εταιρείες και φανταστικά πρόσωπα όπως ο…Γιώργος Πουτσίδης!

Τα περισσότερο όμως αναπάντητα ερωτήματα έχουν σχέση με τον “μηχανισμό εικονικής λογιστικής” που είχε τον τίτλο “Merry-go-round” (στα αγγλικά, είναι το γνωστό παιδικό παιχνίδι “Γύρω-γύρω όλοι”) και όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσουν αντικείμενο της μεγαλύτερης δίκης στην σύγχρονη ιστορία, που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και των διεθνών τηλεοπτικών δικτύων και εφημερίδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις απολογίες και την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης που έχουν προταθεί από τους 3 κατηγορουμένους, η 35η τακτική ανακρίτρια αναμένεται να ολοκληρώσει την ανάκριση και να στείλει τον φάκελο της δικογραφίας για την Folli Follie στο δικαστικό συμβούλιο, με τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να αποφασίσουν για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ