Ο κορωνοϊός φέρνει 24 δόσεις στις οφειλές ΕΦΚΑ

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου 320 εκατ ευρώ ασφαλιστικών οφειλών

Παράλληλες ρυθμίσεις για τα χρέη προς το δημόσιο περιλαμβάνει το σχέδιο που έχει μπει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς εκτός της ρύθμισης της εφορίας που θα ανακοινωθεί το Φθινόπωρο, ετοιμάζεται και ρύθμιση δόσεων για τις υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ.

Ο λόγος για τις “παγωμένες” οφειλές λόγω της πανδημίας και όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης από 12 έως 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η έναρξη του προγράμματος πιθανολογείται πως θα γίνει από τις αρχές του επόμενου χρόνου, ενώ η αρμόδια κανονιστική πράξη αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου 320 εκατ ευρώ ασφαλιστικών οφειλών, με τα περίπου 230 εκατ. ευρώ να αφορούν ασφαλιστικές υποχρεώσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων που μπήκαν σε αναστολή τον Μάρτιο και αφορούν τρέχουσες υποχρεώσεις για το διάστημα Φεβρουάριος-Μάιος και τα υπόλοιπα περίπου 90 εκατ. ευρώ να αφορούν ασφαλιστικά χρέη ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η δυνατότητα πληρωμής σε 4 ισόποσες δόσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εφάπαξ για τις επιχειρήσεις.

Οι απαραίτητες παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας αναμένονται μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προλάβει να έρθει η τροποποιητική πράξη στη Βουλή και να ξεκινήσει η ισχύ του μέτρου από τις αρχές του νέου χρόνου (σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η ρύθμιση θα ξεκινήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2021).

Αντίστοιχα με τα μέτρα ρύθμισης των οφειλών, αναμένεται να έρθει προς συζήτηση και αντίστοιχη πρόταση για παράταση της αναστολής των κατασχέσεων για μη ρυθμισμένες οφειλές των πληττόμενων επιχειρήσεων, η οποία έληγε στο τέλος του Αυγούστου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ