Έρχεται και νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής

Να σημειωθεί ότι ο τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και σε αυτόν τα ποσά των δανείων θα υπολογιστούν με βάση τον τζίρο έως και τα τέλη Ιουλίου. 

Με νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής ετοιμάζεται να “απαντήσει” η κυβέρνηση στην επιχειρηματική κρίση του καλοκαιριού, καθώς ο τουρισμός δεν δείχνει να καταφέρνει να καλύψει τα κενά που έφερε η πανδημία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο να ενεργοποιήσει για τέταρτη φορά τον μηχανισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία έχει το πλεονέκτημα της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις καθώς οι διαδικασίες ολοκληρώνονται εκτός τραπεζικού συστήματος, ενώ θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα “κουρέματος”  της οφειλής ανάλογα με την πτώση του τζίρου της επιχείρησης. 

Ο νέος κύκλος θα έχει ύψος 1 δισ. ευρώ και η έναρξη του τον Οκτώβριο γίνεται για να συμπεριλάβει και τις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι τότε θα έχουν κάνει αποτίμηση της σεζόν, ενώ αναμένεται ότι θα είναι και αυτές που θα πάρουν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων. 

Να σημειωθεί ότι ο τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και σε αυτόν τα ποσά των δανείων θα υπολογιστούν με βάση τον τζίρο έως και τα τέλη Ιουλίου. 

Λιγότερες από μια στις τρεις επιχειρήσεις έχουν μπει στο πρόγραμμα

Στον γύρο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να διανεμηθούν πάνω από 1,1 δισ. ευρώ, ενώ δικαιούχοι θα είναι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακή μηχανή, δηλαδή κυρίως οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (με προσωπικό έως 50 άτομα) ακόμη και αν χαρακτηρίζονται ως προβληματικές με βάση τους κοινοτικούς κανόνες.

Υπενθυμίζεται ότι στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος ο αριθμός των επιχειρήσεων που έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή ανήλθε σε 89.729 και έχουν λάβει άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,259 δισ. ευρώ. Συνολικά, από τον πρώτο και τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν καταβληθεί 1,861 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι να χορηγηθούν 3 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο τρίτος κύκλος θα έχει ανώτατο όριο ένα ποσό περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Η συνολική αποτίμηση πάντως του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν είναι όσο θετική ανέμενε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση διατήρησης σταθερού αριθμού προσωπικού από τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν αυτά τα δάνεια, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα πολύ λιγότερες επιχειρήσεις από αυτές που θα μπορούσαν να το έχουν αξιοποιήσει.

Συνολικά, υπολογιζόταν ότι έως και 300.000 επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα, αλλά τελικά ωφελήθηκαν λιγότερες από 90.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ