“Καταιγίδα” φοροελαφρύνσεων φέρνει ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ

Η φετινή ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς εκτός από τον απολογισμό της πρώτης χρονιάς της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τα τεράστια προβλήματα που έφερε η πανδημία στην οικονομία της χώρας

Μπορεί η φετινές συγκυρίες να μην επέτρεψαν την διοργάνωση της ΔΕΘ όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα γίνει και η ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί σε ελεγχόμενο χώρο και με την συμμετοχή λίγου κόσμου. 

Η φετινή ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς εκτός από τον απολογισμό της πρώτης χρονιάς της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τα τεράστια προβλήματα που έφερε η πανδημία στην οικονομία της χώρας και τα μέτρα που έχουν παρθεί (αλλά θα παρθούν και στην συνέχεια) για την στήριξη της. 

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η πραγματική οικονομία παρά τις προσπάθειες στήριξης και των μέτρων που πήρε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ορθοποδήσει, καθώς το πλήγμα στον τουρισμό σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων είναι τεράστιο. Η ανεργία έχει αρχίσει να ανεβαίνει σε ανησυχητικά επίπεδα και όπως δείχνουν όλες οι αναλύσεις θα αυξηθεί κι άλλο πριν αρχίσει να πέφτει, ενώ και η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί. 

Αν βάλει κάποιος “στο μείγμα” και το γεγονός ότι γι την πλειοψηφία των επιχειρήσεων στόχος της φετινής χρονιάς είναι απλά να μειωθεί “η χασούρα” καταλαβαίνει κανείς ότι η φετινή ομιλία του πρωθυπουργού και τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει, μπορούν να εκτοξεύσουν ή να προβληματίσουν την αγορά. 

Νέα πακέτα μέτρων

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται τις τελευταίες μέρες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται διάφορα πακέτα μέτρων τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα αλλά και συνδυαστικά και να τονώσουν την ψυχολογία τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων. 

Τα χέρια του οικονομικού επιτελείου για την χρηματοδότηση των μέτρων αυτών, “έλυσε” το δημοσιονομικό ευρωπαϊκό πακέτο των 32 δισ. ευρώ τα οποία θα είναι διαθέσιμα το 2021. Το πακέτο αυτό σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να δώσουν την απαραίτητη “ανάσα” στην οικονομία και τις επιχειρήσεις της χώρας και να οδηγήσουν την ανάκαμψη η οποία αναμένεται από τον επόμενο χρόνο. 

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: 

  • μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα από τον Ιανουάριο του 2021. Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την σταδιακή κατάργησή της έως το τέλος του 2023
  • μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ