EasyJet: Κάτω από 30% η συμμετοχή της οικογένειας Χατζηιωάννου

Η μείωση του ποσοστού της οικογένειας Χατζηιωάννου στην Easyjet πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες μετά την σκληρή κριτική κατά του διοικητικού συμβουλίου για κακοδιαχείριση και την προσπάθεια του Στέλιου Χατζηιωάννου να επιτύχει την παραίτηση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Σε ποσοστό μικρότερο του 30% μειώθηκε η συμμετοχή της οικογένειας Χατζηιωάννου στο μετοχικό κεφάλαιο της EasyJet, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους προς τις αρμόδιες εποπτικές και ελεγκτικές αρχές.

Την προηγούμενη εβδομάδα η EasyJet συγκέντρωσε περίπου 419 εκατ. λίρες από τοποθέτηση μετοχών ώστε να ενισχύσει την οικονομική της θέση και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στις αεροπορικές μεταφορές χωρίς την ανάγκη ενίσχυσης από την Βρετανική κυβέρνηση.
«Ως αποτέλεσμα της τοποθέτησης μετοχών χωρίς δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων που ανακοινώθηκε στις 24 Ιουνίου 2020, η οικογένεια Χατζηιωάννου δεν κατέχει πλέον το 30% ή παραπάνω του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας» αναφέρει η ανακοίνωση της EasyJet. Έτσι, το μερίδιο της οικογένειας Χατζηιωάννου μειώθηκε σε 29,99% από περίπου 33% που κατείχε στις αρχές Ιουνίου. Ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής και πρώτος CEO της EasyJet, παραμένει μαζί με μέλη της οικογένειάς του, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο, το ποσοστό της οικογένειας Χατζηιωάννου μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο εφόσον εγκριθεί η υπό όρους τοποθέτηση μετοχών από τους επενδυτές από το διοικητικό συμβούλιο στις 14 Ιουλίου.

Η μείωση του ποσοστού του Στέλιου Χατζηιωάννου στην Easyjet, ανακοινώθηκε λίγες εβδομάδες μετά την σκληρή κριτική που άσκησε στο διοικητικό συμβούλιο της αεροπορικής του εταιρείας για κακοδιαχείριση, ζητώντας την απομάκρυνση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Μάλιστα, είχε εκφράσει επώνυμα  τη διαφωνία του για την διαχείριση της κατάστασης κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού (και την επιβολή καθεστώτος απαγόρευσης πτήσεων) και κυρίως για την συμφωνία-μαμούθ για την αγορά νέων αεροσκαφών από την Airbus για την οποία έκανε καταγγελίες για “μυστικές συμφωνίες και ανήθικες πρακτικές” .

Αξίζει να σημειωθεί πως η Easyjet βρίσκεται στην δίνη ενός τεράστιου σκανδάλου διαρροής προσωπικών δεδομένων και περισσότεροι από 10.000 επιβάτες της έχουν προχωρήσει τη διαδικασία για την από κοινού δικαστική αγωγή κατά της αεροπορικής εταιρείας. Συνολικά, διέρρευσαν τα προσωπικά στοιχεία 9 εκατομμυρίων πελατών, λόγω κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε η εταιρεία από χάκερς τον Μάιο. Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα Financial Times, πρόκειται για “μία από τις μαζικότερες δικαστικές αγωγές στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ