Ο Τραμπ ανοίγει εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη – “Χτύπημα” στα ελληνικά προϊόντα

Εντύπωση προκαλεί επίσης και η ένταξη της Βρετανίας στις χώρες αύξησης των δασμών, καθώς δεν έχει περάσει πολύ καιρός που Βρετανία και ΗΠΑ διαλαλούσαν την συνεργασία τους

Με νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου αυτή την φορά προς την Ευρώπη απαντάει ο πρόεδρος Τραμπ στις πρώτες δημοσκοπήσεις που τον θέλουν να έχει μείνει πίσω από τον Τζο Μπαίντεν κατά περίπου 16%.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ τα βάζει με τα Ευρωπαϊκά προϊόντα καθώς πριν από περίπου ένα χρόνο είχε αποφασίσει να βάλει δασμούς στα αυτοκίνητα των Ευρωπαίων κατασκευαστών, σε μια προσπάθεια να τονώσει την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας του και φυσικά να κερδίσει τις ψήφους των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούνται. 

Μια αντίστοιχη κίνηση φαίνεται να ετοιμάζει και τώρα, καθώς σύμφωνα με μια είδηση που πρώτα έβγαλε στον αέρα το Bloomberg, οι ΗΠΑ εξετάζουν πρόσθετους δασμούς σε προϊόντα αξίας 3,1 δισ. δολαρίων από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Βρετανία. Η αποκάλυψη έγινε σε ένα αρχείο σχετικό με τη διαφωνία Airbus-Boeing.

Πως “παίρνει η μπάλα” την Ελλάδα

Στόχος της κυβέρνησης Τραμπ είναι οι δασμοί σε προϊόντα των χωρών που αναφέρθηκαν παραπάνω, όμως στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται οι ελιές, τα υφάσματα τζιν και τα φορτηγά. Ταυτόχρονα, η έκθεση προτείνει αύξηση φόρων σε προϊόντα όπως τα αεροσκάφη, τα τυριά και το γιαούρτι. 

Η χώρα μας μπορεί να μην έχει βιομηχανία που να κατασκευάζει αεροσκάφη και φορτηγά, όμως σε ότι έχει να κάνει με τις ελιές και και γιαούρτι είναι από τους μεγαλύτερους και πιο καταξιωμένους παραγωγούς στον κόσμο, ενώ το ελληνικό γιαούρτι χαίρει τεράστιας εκτίμησης και αποδοχής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Εντύπωση προκαλεί επίσης και η ένταξη της Βρετανίας στις χώρες αύξησης των δασμών, καθώς δεν έχει περάσει πολύ καιρός που Βρετανία και ΗΠΑ διαλαλούσαν την συνεργασία τους, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές του Brexit, επηρεάζοντας στην ουσία με την στήριξη του τις αποφάσεις του βρετανικού κοινού. 

Η δημοσίευση της είδησης είχε άσχημες επιπτώσεις στις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών, οι οποίες βρίσκονται σε καθοδική πορεία, αναμένοντας διευκρινήσεις για το χρονικό διάστημα επιβολής των δασμών προκειμένου να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ