Folli Follie: Έρχονται αποκαλύψεις και για νέο σκάνδαλο!

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Χονγκ Κονγκ, ο έλεγχος της Deloitte έχει αποκαλύψει περίεργες διαδρομές χρήματος της ασιατικής θυγατρικής του ομίλου FF Sourcing Limited συνολικού ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ.

Σοβαρά στοιχεία για την αποκάλυψη ενός δεύτερου «σκανδάλου» στην…σκιά του βασικού σκανδάλου που είχε στηθεί επιμελώς για μια 15ετία (σύμφωνα με τα συμπεράσματα του δικανικού ελέγχου της Alvarez&Marsal) από την οικογένεια Κουτσολιούτσου εις βάρος των επενδυτών και των εποπτικών αρχών συγκεντρώνονται από την Deloitte Touche Tohmatsu που έχει ξεκινήσει από τις 5 Ιουνίου την ειδική εκκαθάριση της ασιατικής θυγατρικής του ομίλου Folli Follie στο Χονγκ Κονγνκ “FF Group Sourcing Limited” καθώς και την αξιολόγηση των στοιχείων που προέρχονται από κινεζικές τράπεζες (π.χ. Bank of China) από την PwC που πραγματοποιεί τον διαχειριστικό έλεγχο για την περίοδο 2018-2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε πλήρη εξέλιξη η φάση της αξιολόγησης στοιχείων που έρχονται από την Bank of China για λογαριασμούς τόσο της “FF Group Sourcing Limited” όσο και προσώπων που ασκούσαν εκτελεστικό ρόλο στην θυγατρική όπως ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

Καθοριστικά στοιχεία όμως θεωρούνται και έγγραφα ανάμεσα στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και σε πρόσωπα της διοίκησης της ασιατικής θυγατρικής καθώς αποκαλύπτουν μια διαφορετική κατάσταση από εκείνη που περιέγραφε γλαφυρά σε πρόσφατη επιστολή του ο “πατριάρχης” της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ζητώντας μάλιστα να μην διακοπεί η λειτουργία της εταιρείας γιατί ήταν η “ατμομηχανή” του ομίλου και πολύ χειρότερη από την εκτίμηση της έκθεσης-σοκ του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management (QCM) που αποκάλυψε την υπόθεση τον Μάιο του 2018.

Η συλλογή στοιχείων είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί θα επιτρέψει στην PwC την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου και την παράδοση των αναθεωρημένων οικονομικών καταστάσεων του 2018 και του 2019.

Λαβύρινθος εταιρειών και ασύλληπτο παζλ συναλλαγών

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του emea, τόσο η σημερινή διοίκηση όσο και οι εξειδικευμένοι οίκοι (PwC, Deloitte, Deloitte Touche Tohmatsu) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι ασιατικές θυγατρικές ήταν για χρόνια ζημιογόνες αλλά εξυπηρετούσαν το “σχέδιο Κουτσολιούτσου” για την παραποίηση της πραγματικής οικονομικής εικόνας του ομίλου, με αποτέλεσμα μόνο από την υπό εκκαθάριση “FF Sourcing Limited” να έχει σχηματίσει απαίτηση που ξεπερνά τα 240 εκατ. ευρώ από την μητρική του ομίλου.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις από την αξιολόγηση των στοιχείων πως ορισμένες από τις θυγατρικές της Ασίας είχαν ως λόγο ύπαρξης την απορρόφηση εσόδων από την μητρική ή άλλες κερδοφόρες εταιρείες του ομίλου και στην συνέχεια την διαχείρισή τους από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, με γνώμονα τα προσωπικά του συμφέροντα και όχι τις εταιρικές προτεραιότητες. Γι’ αυτό εξετάζονται με προσοχή οι αναφορές από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και τα στοιχεία από την Bank of China. 

Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες πως η Deloitte Touche Tohmatsu θα προσπαθήσει να αναζητήσει και άλλους λογαριασμούς σε κινεζικές και ασιατικές τράπεζες που είχαν τρίτους αποδέκτες και συνδέονται με ύποπτες συναλλαγές της “FF Sourcing Limited”.

Με δεδομένο πως η διοίκηση Κουτσολιούτσου δεν υπήρξε συνεργάσιμη και δεν έχει καμία πρόθεση να προσφέρει πληροφορίες ή έγγραφα τα οποία να αποτελέσουν ενοποιητικά στοιχεία εναντίον των μελών της, αναζητούνται διασυνδέσεις και στοιχεία ανάμεσα σε χιλιάδες συναλλαγές.

Παραδόξως όμως είναι το γεγονός πως καταστήματα της Folli Follie σε εμπορικούς δρόμους μεγάλων πόλεων της Κίνας «εμφανίζονται» να κλείνουν ορισμένες ημέρες ταμείο με 10-15 αποδείξεις σε περιοχές όπου εξαιτίας της μεγάλης κίνησης πελατών πολύ μικρότερα καταστήματα άλλων εταιρειών εμφανίζουν μερικές χιλιάδες αποδείξεις, ακόμα και 100.000 αποδείξεις ημερησίως!

Κι αυτό το γεγονός εξετάζεται επίσης με πολύ προσοχή καθώς ενδεχομένως να υποκρύπτει πραγματικά έσοδα (τζίρο) που κατέληγαν σε άγνωστους αποδέκτες χωρίς να καταγράφονται λογιστικά τα βιβλία της εταιρείας. Όμως, είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν “κρυμμένα” – ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες συναλλαγές – στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών προσωπικών ή άλλων θυγατρικών ή προσώπων διορισμένων σε άλλες θυγατρικές. Ένα ποσό που μπορεί να ξεπερνά τελικά κατά πολύ την απαίτηση των 240 εκατ. ευρώ!
Υπενθυμίζεται ότι η αδυναμία συλλογής στοιχείων είναι η βασική αιτία της καθυστέρησης παράδοσης των οικονομικών καταστάσεων (αναθεωρημένες) από την PwC.

Νέα λουκέτα σε εταιρείες του “Ασιατικού βραχίονα”

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως με την εκκαθάριση και παύση της λειτουργίας της “FF Sourcing Limited”, θα μπορέσει να ξεκινήσει και η προτεινόμενη ανασυγκρότηση (“σχέδιο restructuring”) για τον ασιατικό βραχίονα της Folli Follie που είχε παραδώσει το καλοκαίρι του 2019 η Deloitte αλλά δεν τέθηκε ποτέ προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της μητρικής εταιρείας του ομίλου.

Στο στόχαστρο όπως λένε οι πληροφορίες θα μπει η ιαπωνική θυγατρική (η οποία βρίσκεται κάτω από την “FF Sourcing Limited”) στην οποία ως συνεταίρος εμφανίζεται σήμερα ο Ιάπωνας Μινόρου Τακαμάτσου, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και διευθυντής του κινεζικού βραχίονα της “FF Sourcing Limited”. 

Θεωρείται μάλιστα φίλος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και συνεργάτης του Δημήτρη Κουτσολιούτσου ενώ οικονομικός διευθυντής (CFO) στην Κίνα την τελευταία δεκαετία εμφανίζεται ο Κινέζος Σιού (κατά κόσμον, Στήβεν) Λιμ, ο οποίος μετά την αποχώρηση του Ιωάννη Μπεγιέτη τον Ιούνιο του 2018 αναβαθμίστηκε σε οικονομικός διευθυντής όλων των θυγατρικών που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της “FF Sourcing Limited” του Χονγκ Κονγκ.

Ο συγκεκριμένος κινέζος “υπερλογιστής” φέρεται να είναι στενός συνεργάτης του Κινέζου Λάου Τσιν Τσουέν (σε άλλα έγγραφα αναφέρεται και ως “Τόνι Λάου”!), ο οποίος υπήρξε εκτελεστικός διευθυντής της “FF Sourcing Limited” και εξ’ απορρήτων του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.
Στις αγωγές που έχει καταθέσει στην Κίνα για το σκάνδαλο η διοίκηση του ομίλου Folli Follie αναφέρονται ως συνεργάτες του Δ. Κουτσολιούτσου τόσο ο Ιωάννης Μπεγιέτη όσο και ο Λάου Τσιν Τσουέν.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν υλοποιηθεί το προτεινόμενο σχέδιο, μετά την Ιαπωνία θα προχωρήσει η εκκαθάριση και άλλων ασιατικών θυγατρικών, με τις οποίες είχε στηθεί ένα λαβύρινθος εταιρικών σχέσεων και συναλλαγών που δεν εξυπηρετεί καμία εταιρική φιλοσοφία και δεν παρέχει τίποτα ουσιαστικά στην πραγματική επιχειρησιακή λειτουργία του ομίλου της Folli Follie.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ