emea business monitor

Σε απολογία στον ανακριτή οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Folli Follie

Μετά την καθοριστική παρέμβαση της σημερινής διοίκησης της εταιρείας, θα κληθούν πλέον να απολογηθούν τα βασικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην πολύκροτη υπόθεση.

Κλήσεις από την ανακρίτρια του 35ου Τακτικού Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, Κωνσταντίνας Αλεξοπούλου έχουν λάβει οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Folli Follie προκειμένου να απολογηθούν για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται στην πολύκροτη υπόθεση που συγκλόνισε το ελληνικό χρηματιστήριο πριν από δυο χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κληθεί να καταθέσουν τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου της Folli Follie της τελευταίας δεκαετίας, στελέχη της οικονομικής διεύθυνσης καθώς και ο ορκωτός ελεγκτής του ομίλου.

Εναντίον της οικογένειας Κουτσολιούτσου, που είχαν τον έλεγχο της εταιρείας μέχρι την αποκάλυψη του σκανδάλου – και των στενών συνεργατών τους- έχουν ασκηθεί ήδη δύο ποινικές διώξεις στις οποίες κατηγορούνται για βαρύτατα κακουργήματα, όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η απάτη,η πλαστογραφία και η χειραγώγηση αγοράς.

Μαρτυρικές καταθέσεις 

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές τους προηγούμενους μήνες κατέθεσαν δεκάδες μάρτυρες και ολοκληρώθηκε – παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και την περίοδο της καραντίνας λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού – η εξέταση των περισσότερων μαρτύρων της υπόθεσης. Μάλιστα, η σημερινή διοίκηση της Folli Follie, που διορίστηκε από την Πρωτοδικείο μετά από ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την προστασία των επενδυτών και την εξυγίανση της εταιρείας, κατέθεσε υπόμνημα καθώς και δήλωση παράστασης υποστήριξης των κατηγοριών προκειμένου να συμπεριληφθούν στην δικογραφία.

Δεν αποκλείεται όμως μετά την άρση των περιορισμών στις αεροπορικές μετακινήσεις να κληθούν συμπληρωματικά μάρτυρες από το εξωτερικό, με ιδιαίτερη γνώση της υπόθεσης καθώς και να ζητηθεί η συνεισφορά τους σε κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management (QCM) που δημοσίευσε μια έκθεση-κόλαφο για τις δραστηριότητες της διοίκησης της Folli Follie τον Μάιο του 2018 και ξεσκέπασε το μεγαλύτερο σκάνδαλο παραποίησης οικονομικών στοιχείων από εισηγμένη εταιρεία στο ελληνικό χρηματιστήριο, διαθέτει πληθώρα εγγράφων από την πολύμηνη έρευνα που πραγματοποίησε στην Ευρώπη και την Ασία.

Επίσης, τα ευρήματα της δικανικής-εγκληματολογικής αξιολόγησης (forensic evaluation) που πραγματοποίησε η Alvarez & Marsal στις εταιρείες του ομίλου FFG στην Ασία (APAC) είναι σημαντικά αλλά υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που μπορούν να συμπληρώσουν τον φάκελο της δικογραφίας.

Δυο ακόμα ποινικές διώξεις 

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την έρευνα-εξπρές του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση το 2018 ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις κατά του Δημήτρη Κουτσολιούτσος, της σύζυγου του Κατερίνας Κουτσολιούτσου και του γιού τους Τζώρτζη Κουτσολιούτσου μαζί με 11 μέλη της τότε διοίκησης της εταιρείας, για κακουργηματική απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Έναν χρόνο αργότερα, ασκήθηκε η δεύτερη ποινική δίωξη, με την οποία ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κατηγορούνται πλέον ως αρχηγικά πρόσωπα στην δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης που πλαστογραφούσε τραπεζικά στοιχεία για να χειραγωγήσει την χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα με την δεύτερη δίωξη, ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κατηγορούνται συνολικά για τρία κακουργήματα (εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, χειραγώγηση αγοράς) ενώ η Κατερίνα Κουτσολιούτσου για χειραγώγηση αγοράς.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως εκτιμούν γνωστοί νομικοί, υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, η ανακρίτρια να ζητήσει  για ορισμένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα την επιβολή του μέτρου της προφυλάκισης (εφόσον υπάρχει ο κίνδυνος διαφυγής τους στο εξωτερικό), περιοριστικών μέτρων ή καταβολής χρηματικών εγγυήσεων, με την υποχρέωση παρουσίας τους σε αστυνομικό τμήμα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.