Ηλίας Ζαχαράκης: “Αν τα κεφάλαια της Ευρώπης μπουν στην αγορά, θα δούμε πολύ μεγάλα πράγματα”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fast Finance μίλησε στο emea.live

Για το πακέτο στήριξης της Κομισιόν το οποίο θα λάβει η Ελλάδα λόγω της πανδημίας, μίλησε, μεταξύ άλλων, στο emea.live ο Ηλίας Ζαχαράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Fast Finance, εκφράζοντας την άποψη ότι αν έστω και μέρος αυτού διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, “θα δούμε πολύ σημαντικά πράγματα να συμβαίνουν”.

Ο κ. Ζαχαράκης τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα στην χώρα μας μέχρι σήμερα ήταν η έλλειψη πρόσβαση σε κεφάλαια, ειδικά των επιχειρήσεων τεχνολογίας, αφού, όπως είπε “το μόνο που κάναμε τα τελευταία χρόνια ήταν να ανακυκλώνουμε το χρέος”. Αυτό μπορεί να αλλάξει, εξήγησε, αν τα χρήματα αυτά “πάνε στην αγορά” και ειδικά σε υποσχόμενους τομείς όπως η τεχνολογία.

Αν αυτό συμβεί, έχοντας ήδη ανθρώπους με δυνατότητες που μέχρι τώρα δεν έβρισκαν έδαφος στην χώρα μας “έχουμε πολλές πιθανότητες να πετάξουμε” εκτίμησε ο κ. Ζαχαράκης κατατάσσοντας στους υποσχόμενους επενδυτικά τομείς, αυτούς των τροφίμων, των κατασκευών αλλά και της βιομηχανίας και της ενέργειας.

Όσο για τις τράπεζες, ο CEO της Fast Finance σημείωσε ότι παραμένουν ένα “αγκάθι” για την ελληνική οικονομία. “Ο τραπεζικός κλάδος είναι στα χαμηλά του 2015” ανέφερε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας βέβαια έστω και με αργά βήματα οι τράπεζες “πετάνε από πάνω τους τα κόκκινα δάνεια”, κάτι που αξιολόγησε ως ιδιαίτερα θετικό.

Σχολιάζοντας το “αντιφατικό” γεγονός ότι το διάστημα της πανδημίας τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν, ο ίδιος το χαρακτήρισε ως “βραχυπρόθεσμο πρόβλημα”. “Το σημαντικό είναι ότι αυτή η κρίση, η ζημιά που καταγράφεται τώρα, θα γραφτεί μία φορά” εξήγησε, παρομοιάζοντας τη συγκυρία αυτή σαν τα “έκτακτα κέρδη” μιας εταιρείας που δεν λαμβάνονται υπόψιν μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, από όλα αυτά τα δάνεια ένα πολύ μικρό ποσοστό θα μετατραπεί σε Μη Εξυπηρετούμενο, λόγω των μέτρων κρατικής στήριξης, των αναχρηματοδοτήσεων και των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας, οι οποίες ενισχύονται από το ύψος των επιδοτήσεων, του κυοφορούμενου ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, τα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο ήταν φυσιολογικά, κατέληξε, εκτιμώντας ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πιο σημαντικό – για τράπεζες και εταιρείες – καθώς εκεί θα φανεί ποιοι επηρεάστηκαν πραγματικά από την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ