Γιώργος Καββαθάς: “Πρέπει να υποστηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ότι χρειάζεται επίσης να υποστηριχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι είναι περισσότεροι από 400.000 στην Ελλάδα

Για την οικονομία, το εμπόριο και το μέλλον της ελληνικής αγοράς μίλησε στο σημερινό emea.live ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας).

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Καββαθάς σκιαγράφησε την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, και τα στάδια της επαναφοράς της. Εξήγησε ότι το εμπόριο – παρόλο που έχει επανέλθει εδώ και 20 ημέρες – κινείται υποτονικά, στο 50-60% του κύκλου εργασιών σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο κλάδος της καφεστίασης παρουσιάζει μια διττή εικόνα: Τα πράγματα πάνε καλύτερα στα καφέ, ενώ είναι πιο δύσκολα στην εστίαση.

Η διαφορά αυτή, σημείωσε, έγκειται τόσο στη διαφορά κόστους όσο και στο ηλικιακό κοινό, καθώς οι μεγαλύτεροι ηλικιακά πελάτες – που προτιμούν τα εστιατόρια – είναι και πιο φοβισμένοι. “Η ψυχολογία του καταναλωτή είναι καθοριστικός παράγοντας για το εμπόριο και την κίνηση στην αγορά” ανέφερε σχετικά, τονίζοντας παράλληλα ότι τώρα οι επιχειρήσεις περιμένουν την τουριστική κίνηση για να κερδίσουν ό,τι μπορούν σε μια δύσκολη, αλλά όχι χαμένη, χρονιά.

Όσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση, χωρίς όμως να καλύπτουν τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εξήγησε ότι από τις 140.000 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή, θα τη λάβουν ή την έχουν λάβει περίπου 55.000. “Μιλάμε για το 6-7% των επιχειρήσεων στη χώρα” είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι και στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ υπάρχουν “αγκυλώσεις”, καθώς ζητούνται εγγυήσεις σε ρευστό όταν η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή δεν έχει αποθεματικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καββαθάς, τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη στήριξη στης μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και μέτρα χαλάρωσης από τις τράπεζες προς υποψήφιους δανειολήπτες, όπως και η ένταξη των αυτοαπασχολούμενων – που είναι πάνω από 400.000 στην Ελλάδα – και ατομικών επιχειρήσεων στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημείωσε επίσης ότι χρειάζονται μέτρα επιχορήγησης των επιχειρήσεων και εξήγησε ότι υπάρχουν εταιρείες που δεν μπορούν να διαχειριστούν άλλα δάνεια, ειδικά έχοντας στις “πλάτες” τους βάρη και δανειακές υποχρεώσεις από την εποχή της κρίσης.

“Χρειαζόμαστε ρευστότητα, πρέπει μέσα από ευρωπαϊκά ή άλλου τύπου προγράμματα να βρούμε πόρους για να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, γιατί οι δυσκολίες είναι μπροστά μας” κατέληξε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Καββαθά στο emea.live, παρακάτω:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ