Αυτό είναι το σχέδιο διάσωσης της Lufthansa

H συμφωνία που έκλεισε η γερμανική εταιρεία με το Βερολίνο, ενδέχεται να αποτελέσει οδηγό για το πακέτο διάσωσης που θα χρειαστεί για την Aegean και τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει η Ελληνική κυβέρνηση

Ανακοινώθηκε το σχέδιο διάσωσης της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, η οποία βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού λόγω του lockdown και των συνεπειών του σε ταξίδια και μεταφορές. 

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι Βερολίνο και εταιρεία είχαν έρθει σε συμφωνία για την διάσωση της εταιρείας, ενώ όπως έδειχναν οι πληροφορίες, τελικά οι αντιρρήσεις της Lufthansa για συμμετοχή της κυβέρνησης στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας τελικά κάμφθηκαν, όπως άλλωστε ήταν λογικό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα μέσα, το συνολικό πακέτο διάσωσης της Lufthansa ανήλθε στα 9 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση της Γερμανίας να παίρνει σαν αντάλλαγμα το 20% των μετοχών της εταιρείας, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τις θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Η Γερμανική κυβέρνηση ζητάει 50+1 θέσεις στο νέο διοικητικό συμβούλιο με τις διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα να μην έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. 

Εκτός όμως της Lufthansa, αντίστοιχα πακέτα διάσωσης πήραν και οι θυγατρικές της ή εταιρείες στις οποίες έχει συμμετοχή. 

Έτσι, η Swiss Airlines έλαβε πακέτο βοήθεια; 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα από την κυβέρνηση της χώρας, ενώ αντίστοιχο πακέτο 767 εκατ. ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις παροχής ρευστότητας έλαβε και από την Αυστριακή κυβέρνηση η Austrian Airlines. Το ποσοστό συμμετοχής της κυβέρνησης στην εταιρεία σε αντάλλαγμα του πακέτου, είναι ακόμα υπό διερεύνηση και διαπραγμaστεύσεις με την Lufthansa, η οποία είναι και ο βασικός μέτοχος της Austrian Airlines. 

Τέλος, πακέτο βοήθειας ύψους 290 εκατ. ευρώ πήρε από την Βελγική κυβέρνηση και η Brussels Air, η οποία σε αντάλλαγμα θα πρέπει να κρατήσει το κεντρικό της hub στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

H συμφωνία που έκλεισε η γερμανική εταιρεία με το Βερολίνο, ενδέχεται να αποτελέσει οδηγό για το πακέτο διάσωσης που θα χρειαστεί για την Aegean και τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει η Ελληνική κυβέρνηση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ