ΥΠΟΙΚ: Έρχεται νομοσχέδιο για μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ για ανέργους και επιχειρήσεις χωρίς εγγυήσεις

Στόχος της κυβέρνησης είναι η παροχή πρόσβασης σε φτηνή χρηματοδότηση, όσων δεν έχουν πρόσβαση σε επίσημο τραπεζικό δανεισμό και αναγκάζονται να προσφεύγουν σε τοκογλυφικά κυκλώματα

Σε μια προσπάθεια να δοθεί η ευκαιρία και η πρόσβαση σε νόμιμη χρηματοδότηση σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, επιχειρεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που έρχεται αυτές τις μέρες στη Βουλή. 

Στόχος του νομοσχεδίου το οποίο επεξεργάζεται εδώ και μήνες το υπουργείο Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα ο ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε συνεργασία και με το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι η χρηματοδότηση να φτάσει στα χέρια όσων την δικαιούνται μέσω τρίτων νέων πηγών, οι οποίες θα δώσουν “ανάσα” σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα από την κρίση που αφήνει πίσω του ο νέος κορωνοϊός, αλλά είναι αποκλεισμένοι από τις επίσημες τραπεζικές οδούς. 

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι η δημιουργία και αδειοδότηση νέων ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία μετά από έγκριση της ΤτΕ, θα μπορούν να δώσουν δάνεια σε φυσικά πρόσωπα ή πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στόχος είναι η παροχή πρόσβασης σε φτηνή χρηματοδότηση, όσων δεν έχουν πρόσβαση σε επίσημο τραπεζικό δανεισμό και αναγκάζονται να προσφεύγουν σε τοκογλυφικά κυκλώματα και άλλες παράνομες πηγές χρηματοδότησης. 

Τα δάνεια αυτά θα δίνονται χωρίς την υποχρέωση εμπράγματων εξασφαλίσεων από πλευράς δανειοληπτών. Οι δραστηριότητες που θα καλύπτουν οι μικροχρηματοδοτήσεις  έως 25.000 ευρώ θα αφορούν ανάγκες  για επενδύσεις ή για κεφάλαιο κίνησης, ανάγκες εξοπλισμού ή μίσθωσης, εγγυήσεις, ακόμα  και κόστη εκπαίδευσης. Το ευρύ φάσμα των καλυπτόμενων δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τόσο μικροεπαγγελματίες που αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς νέα χρηματοδότηση, όσο και πρόσωπα, και δη ανέργους που θέλουν να ενταχθούν στην οικονομική παραγωγή. Ο θεσμός των μικροχρηματοδοτήσεων αναμένεται ότι θα συνοδευτεί από την παροχή φορολογικών κινήτρων στους δικαιούχους (έκπτωση τόκων, απαλλαγή από χαρτόσημα).

Ποια είναι τα νέα ιδρύματα παροχής μικροχρηματοδοτήσεων

Κλειδί σε αυτή την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών είναι η δημιουργία νέων μικρών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων χρηματοδοτήσεων. 

Τα ιδρύματα αυτά, μπορεί να συστηθούν από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία θα περάσουν από αξιολόγηση της ΤτΕ η οποία και θα τα αδειοδοτήσει. Αυτό που θέλει να καταφέρει η κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει ιδρύματα χρηματοδότησης, χωρίς τις βαριές, γραφειοκρατικές διαδικασίες που διέπουν το τραπεζικό σύστημα. 

Η αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας διασφαλίζει τόσο την προέλευση των χρημάτων όσο και την χρήση τους, καθώς το αρχικό κεφάλαιο για την σύσταση του ιδρύματος θα είναι πάνω από τα 200.000 ευρώ των αρχικών πληροφοριών. 

Τέλος, η μετοχική σύνθεση των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων θα εξετάζεται εξονυχιστικά, ειδικά στην περίπτωση που η συμμετοχή κάποιου μετόχου ξεπερνά ένα ορισμένο ποσοστό, ενώ η εταιρία θα περνά και από τον τακτικό λογιστικό και οικονομικό έλεγχο που προβλέπει ο νόμος. Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα μπορούν να συμμετέχουν και σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από το σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και σε εγγυοδοτικά προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ