Στο -80% οι τουριστικές αφίξεις φέτος – Μεγαλύτερη στήριξη ζητούν οι ξενοδόχοι

Εκπρόσωποι ξενοδοχειακών ενώσεων ανέλυσαν τα προβλήματα στο σημερινό emea.live

Μείωση έως και 80% στις αφίξεις τουριστών αναμένουν για το φετινό καλοκαίρι οι Έλληνες ξενοδόχοι, ανησυχώντας παράλληλα για το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Αυτό δήλωσε ο Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και o Νικόλαος Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίοι βρέθηκαν σήμερα στο emea.live.

Ο κ. Τάσιος, συγκεκριμένα, μίλησε για μία “σεζόν Covid”, με πολλές απώλειες, εξηγώντας παράλληλα ότι οι ξενοδόχοι πιέζονται πολύ και χρειάζονται περισσότερες διευκολύνσεις. Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κλάδο, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ είπε ότι υπάρχουν “θολά σημεία” και ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται συνολικά στις απαιτήσεις του κλάδου.

“Περιμέναμε την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά αυτό φαίνεται να μην προχωρά” είπε χαρακτηριστικά ο ενώ παράλληλα έθεσε στη συζήτηση μια σειρά αιτημάτων που είχαν υποβληθεί από τους ξενοδόχους στην κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, οι ξενοδόχοι ζήτησαν μείωση ΦΠΑ και μη καταβολή προκαταβολής φόρου, εξήγησε ο ίδιος, αιτήματα τα οποία είτε δεν εισακούστηκαν είτε δεν έχουν απαντηθεί με σαφήνεια.

Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Χαλκιαδάκης, ο οποίος παίρνοντας το λόγο εξέφρασε και αυτός την αγωνία των ξενοδόχων.  “Ο τουρισμός στήριξε την Ελλάδα για να βγει από την κρίση και περιμένει την αντίστοιχη στήριξη” είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι ειδικά στην Κρήτη. Ένα από αυτά, ανέφερε είναι το γεγονός ότι το αεροδρόμιο του νησιού θα ανοίξει από 1η Ιουλίου, συνεπώς δεν θα υπάρξει ουσιαστική είσοδος τουριστών μέχρι τότε. “Κανένα ξενοδοχείο δεν θα ανοίξει πριν ανοίξει το αεροδρόμιο” υπογράμμισε, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει ρευστότητα.

Πάνω σε αυτό, ο ίδιος ανέφερε ότι για να ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα ξενοδοχείο χρειάζεται χρήματα – χρήματα τα οποία φέτος, που δεν υπάρχουν κρατήσεις άρα ούτε προκαταβολές, δεν υπάρχουν. Για να γίνει η πολυπόθητη έναρξη, χρειάζεται ρευστότητα, σημείωσε, τονίζοντας και αυτός από την πλευρά του το ζήτημα των εισφορών. “Τα εργασιακά μέτρα σε πολλά σημεία βολεύουν τον επιχειρηματία και τον εργαζόμενο, όμως έγιναν σε ελληνικό στυλ”, είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: “Ο ξενοδόχος πάλι θα πληρώσει τις εισφορές και αυτό είναι λάθος, δύσκολα θα αντέξει”.

Κλείνοντας και οι δύο καλεσμένοι, κάλεσαν τους Έλληνες να ενισχύσουν τον τουρισμό κάνοντας τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Ο κ. Χαλκιαδάκης υπογράμμισε ότι η Κρήτη είναι ένας ασφαλής προορισμός, με νοσοκομεία αλλά και ΜΕΘ, ενώ ο κ. Τάσιος μίλησε για τη Χαλκιδική, στην οποία δραστηριοποιείται, τονίζοντας την ευκολία και την ασφάλεια που προσφέρει η οδική πρόσβαση.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το emea.live παρακάτω:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ