Με open slots η λειτουργία των εστιατορίων

Οι υποχρεωτικές αποστάσεις που θα πρέπει να έχουν τα τραπέζια μεταξύ τους, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες

Το άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης έχει προβληματίσει πολύ τους αρμόδιους της αγοράς, καθώς ενώ αναγνωρίζεται πως η λειτουργία τους θα αποσυμφορήσει τον συνωστισμό που παρατηρείται σε πλατείες, ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένους κανόνες προκειμένου να μην βάλει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. 

Αν και κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν διαφωνεί με την ύπαρξη αυτών των κανόνων, η υλοποίηση τους σε πραγματικές συνθήκες δημιουργεί ένα σύνθετο παζλ, το οποίο προβληματίζει τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων. 

Ειδικά στα εστιατόρια, οι υποχρεωτικές αποστάσεις που θα πρέπει να έχουν τα τραπέζια μεταξύ τους, οι κανόνες έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα πρέπει με σχεδόν τα μισά τραπέζια να βρουν τρόπο να λειτουργήσουν και να δημιουργήσουν κέρδος το οποίο θα επιτρέψει την συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. 

Την ίδια στιγμή στην εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι ιδιοκτήτες, μπαίνει και η παράμετρος του τρόπου με τον οποίο βλέπουν την έξοδο για φαγητό οι Έλληνες, οι οποίοι χρησιμοποιούν την εστίαση σαν μέρος της κοινωνικοποίησης και αφιερώνουν αρκετές ώρες συζήτησης γύρω από ένα τραπέζι. Προκειμένου να επιβιώσουν όμως τα καταστήματα και να μπορέσουν να “γυρίσουν” όσο το δυνατόν περισσότερα τραπέζια, πολλά καταστήματα στρέφονται στην λογική και τον πρόγραμμα των time slots. 

Με αυτό τον τρόπο κάθε κατάστημα βάζει ένα συγκεκριμένο όριο στον χρόνο που μπορεί να μένει κατειλημμένο ένα τραπέζι, ενώ οι πελάτες θα μπορούν να κλείνουν το τραπέζι μόνο με χρονικό περιορισμό. 

Αν δηλαδή ένα κατάστημα έχει ορίσει τις 2 ώρες σαν το μέγιστο χρόνο που μπορεί να μείνει απασχολημένο ένα τραπέζι, τότε οι πελάτες θα πρέπει να αλλάζουν βάση αυτού του χρονοδιαγράμματος. 

Όπως υπολογίζεται, με αυτό τον τρόπο τα καταστήματα θα μπορούν να κλείνουν περισσότερα τραπέζια κάθε βραδιά, μεγιστοποιώντας τον χρόνο που μπορεί να λειτουργήσει το εστιατόριο. Την ίδια στιγμή και οι πελάτες ξέρουν τον διαθέσιμο χρόνο που έχουν και συνεισφέρουν και αυτή με την σειρά τους στην σωστή λειτουργία των καταστημάτων. 

Η λογική των time slots λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό, αν και τη χώρα μας δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή. Υπάρχουν επίσης ειδικές εφαρμογές για κινητά, με τις οποίες οι καταναλωτές βλέπουν τα διαθέσιμα time slots των εστιατορίων στην περιοχή και επιλέγουν σε ποιο θα πάνε για φαγητό, ενώ υπάρχει σκέψη για αποκλειστική χρήση του μέτρου αυτού, ειδικά σε εστιατόρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ