SingularLogic: Αντίστροφη μέτρηση για την τελική φάση της διαδικασίας πώλησης

Τέσσερα ισχυρά εταιρικά σχήματα διεκδικούν την εταιρεία πληροφορικής του ομίλου MIG, με την προοπτική να αναδειχθεί στα μέσα του επόμενου μήνα ο μοναδικός υποψήφιος αγοραστής για την τελικές αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.

Δεσμευτικές προσφορές μέχρι τέλος Μαΐου για την αγορά της SingularLogic αναμένεται να υποβάλλουν τα τέσσερα σχήματα που πέρασαν στην δεύτερη φάση της διαδικασίας πώλησης της εταιρείας πληροφορικής του ομίλου MIG. Οι διεκδικητές της πλέον αναγνωρισμένης εταιρείας του κλάδου της πληροφορικής στην Ελλάδα λόγω εμβληματικών έργων του δημοσίου τομέα αλλά και της συλλογής, επεξεργασίας και παρουσίασης των εκλογικών αποτελεσμάτων για το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι τρεις κοινοπραξίες και μια εισηγμένη. Πρόκειται για την κοινοπραξία Quest Holdings με τη SoftOne του ομίλου Olympia, την κοινοπραξία Entersoft – Profile, την κοινοπραξία OTS-Volton και την Epsilon Net.
Χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η πώληση της SingularLogic είναι πως τα πρώτα στάδια της διαδικασίας, με την ανάδειξη των σχημάτων για τον δεύτερο γύρο (έμεινε εκτός η πρόταση της Space Hellas) εξελίχθηκαν μέσα στην διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, παρότι υπήρχαν ανησυχίες ότι η υπόθεση θα παγώσει προσωρινά.Αντιθέτως όλες οι πλευρές φέρονται διατεθειμένες να προχωρήσουν τις διαδικασίες μέχρι την επικράτηση του τελικού σχήματος μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.
Σημειώνεται πως όσοι περάσουν στη δεύτερη φάση θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία και τα βιβλία της εταιρείας, προκειμένου να διαμορφώσουν τις δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες θα υποβληθούν υπό την αίρεση της διενέργειας της τελικής της διαδικασίας της « δέουσας επιμέλειας» (due diligence). Στη συνέχεια μέχρι στα μέσα Ιουνίου, θα επιλεγεί ο τελικός υποψήφιος, με τον οποίο ο σύμβουλος του διαγωνισμού ΕUROXX, θα προχωρήσει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.

Τα τέσσερα σχήματα

Η κοινοπραξία Quest-SoftOne δείχνει την πιο επιθετική πολιτική στην διαδικασία και οι δυο πλευρές έχουν εκφράσει την πρόθεση επίτευξης συμφωνίας, ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνουν… οικονομική υπέρβαση. Στις αρχές της πανδημίας (8/3) η διοίκηση της Quest Συμμετοχών A.E. μητρική εταιρεία του Ομίλου Quest επιβεβαίωσε σε τηλεδιάσκεψη το ενδιαφέρον της για εξαγορές άλλων εταιρειών, έχοντας στο αποθεματικό σχεδόν 25 εκατ. ευρώ καθαρή κέρδη ενώ όπως ανακοίνωσε τις 7 Απριλίου η ρευστότητα του Ομίλου είναι ικανοποιητική, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των  140 εκατ. ευρώ.
Η SoftOne, που ελέγχεται μετοχικά από τον Γερμανού- δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για εξαγορές μετά τις δυο περυσινές συμφωνίες για την απόκτηση των εταιρειών πληροφορικής, Unisoft και Prosvasis. Μέσα στην περίοδο της κρίσης δεν μεταβλήθηκε το πλάνο της και παραμένει σταθερά αφοσιωμένη στο σχέδιο εξαγορών.
Η κοινοπραξία Entersoft-Profile αποτελείται από δύο εταιρείες με ισχυρό καθαρό ταμείο και εξαιρετικές συνέργειες μεταξύ τους. Η Entersoft άντλησε πρόσφατα κεφάλαια μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και της μεταφοράς της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών ύψους 10-12 εκατομμυρίων ευρών, μαζί την ρευστότητα από την περυσινή χρήση, με σκοπό να αποκτήσει σειρά μικρομεσαίων εταιρειών του κλάδου που θα μπορούσαν να της προσφέρουν μεγαλύτερη αξία σε υπηρεσίες και προϊόντα.
Μάλιστα, ο Διευθ.Σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην υπόθεση της πώλησης της SingularLogic, σηματοδοτώντας τον βασικό στόχο εξαγοράς για την φετινή χρονιά.
Η κοινοπραξία OTS-Volton αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό του διαγωνισμού καθώς είναι ένα σχήμα ανάμεσα σε μια εταιρεία πληροφορικής που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των φορέων του Δημόσιου Τομέα και στην ανάπτυξη μηχανογραφικών λύσεων όπως η OTS και έναν πάροχο ενέργειας όπως η Volton που κατέχει σήμερα το 1,5% της ενέργειας, μετά την εξαγορά της ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη τον περασμένο Νοέμβριο. Η Volton είναι ένας νέος ελληνικός ενεργειακός όμιλος, που έχουν δημιουργήσει οι επιχειρηματικές οικογένειες Μπάκου και Καυμενάκη.
Τέλος, η Epsilon Net είναι ένας αναπτυσσόμενος Όμιλος Εταιρειών που δραστηριοποιείται από το 1999 στους τομείς της πληροφορικής και της τηλε-εκπαίδευσης μια σειρά ολοκληρωμένων προϊόντων και λύσεων για επιχειρήσεις.Τον Δεκέμβριο εξαγόρασε το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της Hit Hospitality Integrated Technologies έναντι τιμήματος 1 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε την σύναψη τεχνολογικής συνεργασίας σε στρατηγικό επίπεδο με την εταιρεία SYSCO AE για την παροχή και υποστήριξη επιχειρησιακού λογισμού σε ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες.

Η στρατηγική κίνηση της MIG

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε ναυαγήσει η εξαγορά της SingularLogic από την Liknoss, μέλος του ομίλου North Star (συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου) και μάλιστα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της « δέουσας επιμέλειας» (due diligence) καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγινε αποδεκτό από την πλευρά της μητρικής MIG και των πιστωτριών τραπεζών το προτεινόμενο ύψος μείωσης (“κουρέματος”) των δανείων της SingularLogic για την υπογραφή της συμφωνίας.
H SingularLogic -πέρα από την υποστήριξη των εκλογικών αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο- κατέχει μεγάλα μερίδια στο software για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα ολοκληρωμένα έργα, αλλά και σε καθετοποιημένες αγορές του κλάδου, οι οποίες παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Έτσι, είναι προφανές ότι σε όποιον καταλήξουν τα συγκεκριμένα μερίδια θα αναλάβει ηγετική παρουσία στο συγκεκριμένο χώρο, αλλάζοντας ριζικά τις μέχρι σήμερα ισορροπίες στον κλάδο.
Εξίσου σημαντικό είναι πως στην παρούσα φάση όμως η SingularLogic έχει μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό στα 28,8 εκατ. ευρώ (από τα 60 εκατ.ευρώ το 2018) αποκλειστικά από την Τράπεζα Πειραιώς καθώς μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωση χρέους, που διενεργήθηκε με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων και μετρητά για κεφάλαιο κίνησης, η Alpha Bank και Eurobank πούλησαν στη MIG απαιτήσεις ονομαστικής αξίας περίπου 26 εκατ. ευρώ, με μείωση (discount) ύψους 85%, οι οποίες στην συνεχεία κεφαλαιοποιήθηκαν για την διευκόλυνση της διαδικασίας εξαγοράς. Το σημαντικό αυτό βήμα πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο από την MIG ως μέρος της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας (ύψους 31,8 εκατ. ευρώ) και αναθέρμανε το ενδιαφέρον για τη Singular Logic σε χρόνο-ρεκόρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ