ARCHON ANEMOS: “Έτοιμο” για μαζική παραγωγή το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό τρίκυκλο

“Έρχεται” από την Πάτρα

Για τη δημιουργία του πρώτου αποκλειστικά ελληνικού τρικύκλου μίλησε σήμερα στο emea.live ο Φώτης Νάκος, ιδρυτής της Archon CNC and Robotics. Ο κ. Νάκος, μαζί με τον Θάνο Μακρή και τους συνεργάτες τους έχουν αυτή τη στιγμή ετοιμάσει ένα πρωτότυπο τρίκυκλο ηλεκτρικό όχημα κατηγορίας L2e. 

Το όχημα, το οποίο ονομάζεται ANEMOS, έχει «δύναμη» παρόμοια με αυτή μιας μηχανής 125 κυβικών,  είναι σε πλήρη λειτουργία, και έχει διανύσει 400 χιλιόμετρα δοκιμών. Επίσης διαθέτει από σχεδιασμού όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να πληροί τις τελευταίες προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Όπως τόνισε και ο κ. Νάκος στο live, το όχημα σχεδιάζεται και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο εργαστήριο της εταιρείας στην Πάτρα. Η ιδιαιτερότητά του, εξήγησε, πέραν του ότι είναι ηλεκτρικό, έγκειται στο γεγονός ότι έχει «ευελιξία» δικύκλου και στην οδήγηση δεν «μοιάζει» με ένα τυπικό τρίκυκλο.

Στόχος της ομάδας είναι να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του στην Ελλάδα και το τρίκυκλο να χρησιμοποιηθεί για μικρο-μεταφορές τύπου delivery. Το μόνο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η λήψη σχετικής άδειας, της έγκρισης τύπου από τους αρμόδιους φορείς, η οποία καθυστερεί σημαντικά, δημιουργώντας ουσιαστικά «κώλυμα» στην παραγωγή. Στην ουσία δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στην Ελλάδα παρά το ότι υπάρχει η σχετική κοινοτική νομοθεσία και οδηγία αν και επιμέρους φορείς όπως η ΕΑΒ για παράδειγμα θα μπορούσαν να εκδώσουν κάποιες από τις αναγκαίες πιστοποιήσεις. 

«Αν οριστεί σχετική υπηρεσία και γίνουν οι σχετικές δοκιμές, η διαδικασία έγκρισης δεν θα διαρκέσει πάνω από πέντε μήνες», εκτίμησε στο live ο κ. Νάκος. Ωστόσο, η διαδικασία ακόμα είναι σχετικά «μετέωρη».

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, αυτός είναι κυρίως «εισαγόμενος» από την Κίνα, τόνισε ο καλεσμένος του emea.live, γι’ αυτό και τα ελληνικά οχήματα θα πρέπει να είναι πιο «συμφέροντα» σε τιμή αλλά και αυτονομία.  Το τρίκυκλο της εταιρείας θα έχει αυτονομία  100 χιλιόμετρα και θα κοστίζει κοντά στα 2.200 ευρώ. Συγκριτικά, αντίστοιχα τρίκυκλα από την Κίνα κοστίζουν κοντά στα 3.500 ευρώ.

Ακούστε όλη τη συζήτηση και μάθετε τα πάντα για το νέο εγχείρημα, παρακάτω:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Νάκο στο email: fnakos at yahoo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ