Ποιοί φοβούνται την… σύνδεση της Akazoo με την Folli Follie και την Globo;

Το θέμα είναι ποιοί πραγματικά είναι οι φυσικοί αυτουργοί στις συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες που αναφέρονται στην έκθεση…

του Διονύσιου Κηλίδη

Από την Δευτέρα του Πάσχα πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν απαντάει επίσημα η διοίκηση της Akazoo στις απίστευτες καταγγελίες περί πλαστογράφησης οικονομικών στοιχείων και εξαπάτησης των επενδυτών (δηλ. απάτης) στην εισηγμένη εταιρεία στο NASDAQ του αμερικανικού ακτιβιστικού fund, Quintessential Capital Management (QCM), που αποκάλυψε τα σκάνδαλα της Folli Follie και (παλαιότερα) της Globo.

Αρκετοί αναρωτιούνται ποιοί από τους 26 υπαλλήλους της Akazoo «εργάστηκαν πρόσφατα σε άλλες αποδεδειγμένες απάτες (π.χ. Globo) ή πιθανές απάτες (Velti)», όπως αναφέρει η έκθεση του QCM και αν όντως είχαν ενεργή ανάμιξη στην υπόθεση.

Λίγοι αναρωτιούνται όμως πως ξέφυγαν όλα αυτά από τον έλεγχο (due diligence) των έμπειρων στελεχών στα δυο funds (Macquarie Capital και Toscafund Asset Management) που προώθησαν και επισφράγισαν την συμφωνία της εισαγωγής της Akazoo στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Το Toscafund είναι μέτοχος της Akazoo σχεδόν μια 5ετία και θα μπορούσε να…πάει μέχρι τα γραφεία της στον Λονδίνο (ή στα επίσημα, στο Εδιμβούργο) να… ρίξει μια ματιά στα βιβλία της.

Από την άλλη η Macquarie Capital (του αυστραλιανού ομίλου Macquarie Financial Group) ανέλαβε την διαδικασία της ειδικής εισαγωγής με συγχώνευση και λογικά θα έπρεπε αν έχει ολοκληρώσει έναν οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence) όπως απαιτούν τα…προσχήματα και η αμερικανική νομοθεσία.

Όποιο σενάριο κι αν επιλέξει η αμερικανική δικαιοσύνη δεν είναι καλό για όσους διαχειρίστηκαν την υπόθεση. Γιατί είτε δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τα ευρήματα του Γκάμπριελ Γκρέγκο και των συνεργατών του στο fund QCM, οπότε παρέσυραν τους επενδυτές και θα πρέπει να πληρώσουν τις αποζημιώσεις, είτε τα είδαν αλλά έκαναν τα στραβά μάτια προκειμένου να προχωρήσει η εισαγωγή στο χρηματιστήριο και να επωφεληθούν από την συμφωνία ύψους 469 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως μαθαίνει το emea, κάποιοι ανησυχούν όμως μήπως η αμερικανική δικαιοσύνη προχωρήσει βαθύτερα στην υπόθεση και αναζητήσει πιθανούς συνεργάτες στην Αθήνα και όχι μόνο στο Λονδίνο, την Ατλάντα ή το Λουξεμβούργο.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το QCM μπορεί να έχει αφήσει…εκτός έκθεσης ορισμένες σημαντικές πληροφορίες. Άσχετες μεν με το χρηματιστήριο αλλά πολύ σχετικές με πιθανή εισαγγελική έρευνα.

Γι’ αυτό κάποιοι στην Αθήνα αγωνιούν μήπως γίνει τελικά η σύνδεση των υπόθεσεων Folli Follie, Globo, Velti και Akazoo, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος να προσωποιηθούν οι καταγγελίες και να εξελιχθούν σε κατηγορίες προς συγκεκριμένα πρόσωπα.

Γιατί κανένας από όσους γνωρίζει πως λειτουργούν τα διεθνή funds δεν πιστεύει ότι η επιλογή των συγκεκριμένων εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, ανάμεσα σε τόσες ξένες εισηγμένες, από τους ερευνητές του fund QCM δεν είναι τυχαία. Διόλου τυχαία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ