ΑΑΔΕ: Σήμερα η εγκύκλιος για την έκπτωση 25%

Μπορεί οι ανακοινώσεις για την έκπτωση του 25% σε ΦΠΑ να έχει ανακοινωθεί εδώ και λίγο καιρό και ο νόμος που την επιτρέπει να έχει ψηφιστεί εδώ και μερικές μέρες, όμως μέχρι στιγμής η έκπτωση αυτή δεν έχει περάσει στα συστήματα της ΑΑΔΕ, τα οποία εξακολουθούν να δείχνουν τις συνηθισμένες χρεώσεις. 

Σύμφωνα με όσα μαθαίνει το emea.gr, η σχετική εγκύκλιος που θα “λύσει” τα χέρια των συστημάτων της ΑΑΔΕ αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, με αποτέλεσμα οι σχετικές διατάξεις για την έκπτωση να αναμένεται να υλοποιηθούν άμεσα. 

Η σχετική προθεσμία που είχε δοθεί για την έγκαιρη πληρωμή των  βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών,προκειμένου οι επιχειρήσεις να δικαιούνται έκπτωση λήγει σήμερα, ενώ αναμένεται να δοθεί μια παράταση στην πληρωμή λόγω της καθυστέρησης. 

Επί του θέματος της έκπτωσης του 25%, το υπουργείο Οικονομικών έχει διευκρινήσει πως: 

– Οι οφειλές ΦΠΑ και οι οφειλές από παρακρατούμενους φόρους που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και είναι καταβλητέες από 30/3/2020 έως και 30/4/2020, οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης /διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν θα υπόκεινται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

– Η εξόφληση του ΦΠΑ που είναι καταβλητέος από 30/3/2020 έως 30/4/2020, σε δύο δόσεις με ενεργοποίηση της σχετικής επιλογής στην υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ (κωδικός 523) και δεν έχει υπαχθεί σε οποιοδήποτε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν υπόκειται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ