Εθνική Ασφαλιστική: «Θύμα» του κορωνοϊού ο διεθνής διαγωνισμός πώλησης!

Χαμηλή φέρεται να είναι η προσφορά της CVC Capital για την απόκτηση του 80%, αίτημα για παράταση υπέβαλλε η κινεζική Fosun ενώ η αμερικανική Varde δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά, λόγω του φόβου των επιπτώσεων στον ασφαλιστικό κλάδο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο φαίνεται πως είχε τελικά η πανδημία του κορωνοϊού στον δεύτερο διεθνή διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, καθώς οι τρεις βασικοί ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό εκτίμησαν περισσότερο την ανάληψη ρίσκου και τις ενδεχόμενες παγκόσμιες επιπτώσεις στον ασφαλιστικό κλάδο παρά την πραγματική αξία και την δυναμική της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο, όπου διεξάγεται η τελική φάση του διαγωνισμού με συμβούλους πώλησης την Goldman Sachs και την Morgan Stanley, δεσμευτική προσφορά κατέθεσε μόνον η CVC Capital Partners, η οποία όμως είναι χαμηλή σε σχέση τόσο με την αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής όσο και με τον στόχο αποτίμησης από την ΕΤΕ.  Το δεύτερο ενδιαφερόμενο επενδυτικό σχήμα, η κινεζική η Fosun ζήτησε παράταση μερικών ημερών για να υποβάλει δεσμευτική προσφορά, αφού όπως όλες οι κινεζικές εταιρείες αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λειτουργίας (όπως φάνηκε και στη διάρκεια της διαδικασίας της «δέουσας επιμέλειας», του γνωστού «due diligence») λόγω των μέτρων αποκλεισμού και περιορισμού μετακινήσεων σε όλη την Κίνα.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν όντως η σχετική πρόταση είχε σκοπό την προετοιμασία μιας προσφοράς, έχοντας μια πρώτη εκτίμηση μετά την υποβολή των υπολοίπων ενδιαφερομένων και ουσιαστικά είναι μια κίνηση τακτικής ή αν τελικά είναι μια κίνηση υποχώρησης με αξιοπρέπεια από τους Κινέζους, με πρόσχημα τα -όντως- ιδιαιτέρως αυστηρά μέτρα των κινεζικών αρχών για την αντιμετώπιση κορωνοϊού.

Αντιθέτως, όπως είχε διαφανεί από τις προηγούμενες δυο εβδομάδες, η Varde Partners δεν κατέθεσε προσφορά στους συμβούλους πώλησης της Εθνικής Τράπεζας στην Αγγλία. Τα πρώτα δείγματα είχαν φανεί από την στάση των εκπροσώπων της αμερικανικής εταιρείας στην φάση των παρουσιάσεων και της διαδικασίας «δέουσας επιμέλειας» αφού δεν συμμετείχε ενεργά, όπως οι άλλοι δυο ενδιαφερόμενοι.

Ανεπισήμως, η Varde φέρεται να έχει αποφασίσει προ ημερών να μην προχωρήσει σε υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, λόγω των αρνητικών εισηγήσεων των αναλυτών της σχετικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον ασφαλιστικό κλάδο παγκοσμίως  και συνεπώς στην ελληνική εταιρεία παρά την κυρίαρχη θέση της στην εγχώρια αγορά. 

Με βάση το πενταετές business plan (2018-23), τα βασικά σημεία του οποίου έχουν δοθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές από την πρώτη φάση του διαγωνισμού, η Εθνική Ασφαλιστική θα επιτυγχάνει, τα επόμενα χρόνια, μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης εργασιών 12%, με μέση μείωση κόστους, ετησίως, περίπου 1%. Τα αθροιστικά προ φόρων κέρδη της 5ετίας εκτιμώνται στα 500 εκατ. ευρώ (μέσος ετήσιος όρος 100 εκατ. ευρώ) ενώ η Εθνική Ασφαλιστική έχει αποτιμηθεί στο 1,06 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία του 2019.   

Τα διλήμματα, οι επιλογές και οι αποφάσεις

 Αν και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας πώλησης,  οι εισηγήσεις των συμβούλων πώλησης (Goldman Sachs και Morgan Stanley) θα έπρεπε να υποβληθούν στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας και στην συνέχεια να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα, φαίνεται πως η εξέλιξη του διαγωνισμού θα κριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας. 

Τα βασικά διλήμματα που έχουν τα μέλη του Δ.Σ. είναι αν θα προχωρήσει κανονικά ο διεθνής διαγωνισμός μόνο με τη CVC Capital, ζητώντας όμως βελτίωση της προσφοράς της, ώστε να πλησιάσει στον στόχο αποτίμησης της Εθνικής Ασφαλιστικής ή αν προχωρήσει στην αναβολή του διαγωνισμού, με την αιτιολόγηση πως υπάρχουν  εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στις διεθνείς αγορές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις πριν την λήξη της νέας προθεσμίας, που έχει λάβει από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ως στα τέλη του έτους. Το πιο πιθανόν είναι η υποβολή νέου αιτήματος έγκρισης παράτασης μερικών μηνών για την ολοκλήρωση της πώλησης, με βασικό επιχείρημα τις παρούσες συνθήκες και τον κίνδυνο απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από μια βεβιασμένη πώληση.

Αν το αίτημα γίνει αποδεκτό, η Εθνική Τράπεζα θα έχει την δυνατότητα να ξεκινήσει μια νέα διαγωνιστική διαδικασία μετά το καλοκαίρι σε χρόνο, που θα έχει επιστρέψει το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και θα έχει περάσει το “τσουνάμι” της πανδημίας του κορωνοϊού. Το πιθανότερο στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, που ιστορικά παρουσιάζει καλύτερο επενδυτικό κλίμα σε διεθνές επίπεδο, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. 

Υπάρχουν όμως πληροφορίες και για την προεργασία εναλλακτικού σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει την δημόσια  εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2021.  

Σε όλες τις εναλλακτικές λύσεις σημαντικό ρόλο θα παίξει πάντως τόσο η αποφασιστικότητα της CVC Capital Partners να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική, όπως είχε διαφανεί πριν από μερικές εβδομάδες ανεβάζοντας σημαντικά το τελικό τίμημα (παρά την έλλειψη ανταγωνισμού στην παρούσα φάση) ενόψει του κινδύνου απώλειας της ευκαιρίας όσο και οι πραγματικές προθέσεις της διοίκησης της Fosun να προχωρήσει σε κατάθεση δεσμευτικής πρότασης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως οι επόμενες 7-8 ημέρες θα είναι καθοριστικές για την κατάληξη του διεθνή διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και τα πάντα θα κριθούν στις λεπτομέρειες των κινήσεων των εμπλεκομένων μερών στην διαδικασία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ