D Marinas Hellas: Στον έλεγχο της CVC Capital Partners (μέσω της Venilia Investments S.A.R.L.)

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά ποσοστού 99% της «D Marinas Hellas», η οποία διαχείριζεται τέσσερις μαρίνες στην Ελλάδα (Μαρίνα Ζέας, Γουβιά Κέρκυρας, Λευκάδα, Καλαμάτα) από τη Venilia Investments που ελέγχεται από την CVC Capital Partners.

Την απόκτηση ποσοστού 99% επί του μετοχικού κεφαλαίου της «D MARINAS HELLAS Α.Ε.» ( πρώην  «Κ & G Διαχείριση Μαρίνων Μεσογείου Α.Ε.») του Ομίλου Εταιρειών Κυριακούλη από τη «VENILIA INVESTMENTS S.A.R.L.» με έδρα το Λουξεμβούργο ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που εξέτασε την γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση η οποία είχε ολοκληρωθεί ανάμεσα στις δυο εταιρείες στις 13 Ιανουαρίου.

Με την συγκεκριμένη απόφασή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε με βάση το άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 3959/2011, ότι «η εν λόγω συγκέντρωση, η οποία αφορά την αγορά παροχής λιμενικών υπηρεσιών από τους τουριστικούς λιμένες-μαρίνες στα σκάφη αναψυχής και τους χρήστες τους στην ελληνική επικράτεια, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 3959/2011, όπως ισχύει, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά».

Μετά την έγκριση της ανεξάρτητης αρχής η  Venilia Investments αποκτάει επίσημα τον αποκλειστικό έλεγχο της «D MARINAS HELLAS Α.Ε.» καθώς οι άλλοι δυο μέτοχοι της εταιρείας («D – MARINE INVESTMENTS HOLDING BV.» και «Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι Α.Ε.») θα κατέχουν πλέον το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η μεταβίβαση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τον τομέα των μαρινών στην Ελλάδα καθώς η εταιρεία Venilia Investments S.A.R.L. είναι εταιρεία συμμετοχών που συστάθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2019 και ελέγχεται εμμέσως (μέσω επενδυτικών funds) από τη CVC Capital Partners, η οποία θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες χαρτοφυλακίου του κόσμου. Η CVC δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κυρίως στην αγορά παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare Group, έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, όπου υπάγονται 6 κορυφαία θεραπευτήρια(όπως το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General, το Λητώ και το Creta InterClinic) και εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, γενετικής και υπηρεσιών υγείας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. 

Η «D MARINAS HELLAS Α.Ε.» δραστηριοποιείται στην αγορά εκμετάλλευσης τουριστικών λιμένων (μαρίνων) στην Ελλάδα και ελέγχει τέσσερις από τις σημαντικότερες μαρίνες στην Ελλάδα: στα Γουβιά της Κέρκυρας (η πρώτη ιδιωτική μαρίνα στην χώρα μας), στην Λευκάδα, στην Καλαμάτα καθώς και την Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά, μέσω θυγατρικών της εταιρειών. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2001 στον Άλιμο έχει ένα φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, το οποίο μπορεί πλέον να υποστηρίξει ή να επιταχύνει μέσω επενδυτικών κεφαλαίων η CVC. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ