Η ανάπτυξη δεξιοτήτων καταλύτης για τη μείωση της ανεργίας

Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στα στελέχη που ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο ανέλαβαν από κοινού ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του Hellenic American College και την ερευνητική υποστήριξη του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) – του επιστημονικού βραχίονα του ΠΣΕ.

Οι στόχοι της συνεργασίας

Η συνεργασία στοχεύει όχι μόνο στη δημιουργία ανάπτυξης δεξιοτήτων στελεχών επιχειρήσεων στο διεθνές εμπόριο αλλά και στην κατάρτιση ανέργων ώστε να τους οδηγήσει προς την αναζήτηση θέσεων σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Άλλωστε, αυτό το επάγγελμα είναι ένα από τα 11 επαγγέλματα του μέλλοντος σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ. Το 46% των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πλήρωση κενών θέσεων εργασίας αφορά τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Με αφορμή τη συνεργασία τους για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης «Στέλεχος Εξαγωγικού Εμπορίου», οι δυο φορείς συνδιοργάνωσαν στις 18 Φεβρουαρίου ημερίδα, με θέμα «Η ανάπτυξη εξαγωγικών δεξιοτήτων ως στρατηγικό εργαλείο για την εξωστρέφεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Είναι η κατάλληλη στιγμή και η κατάλληλη συνεργασία του ΠΣΕ με την Ελληνοαμερικανική Ένωση να ανταποκριθούμε και να συμβάλουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο στην ανάπτυξη της Εξωστρέφειας και ως εκ τούτου στην ανάπτυξη της Οικονομίας της Χώρας.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε σχετικά: «Πιστεύω ακράδαντα ότι και οι δυο Φορείς θα συνεισφέρουν πολύ θετικά στην αύξηση της εξωστρέφειας, στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, στη μείωση της ανεργίας και ακόμη και στην ανάσχεση του Brain Drain» και πρόσθεσε«Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση έχει δώσει έμφαση στις Επενδύσεις και δεδομένου ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώθηκε προ μηνός έδωσε τη δέουσα έμφαση τόσο στα Αναπτυξιακά Προγράμματα όσο και στην Εξωστρέφεια, θεωρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή και η κατάλληλη συνεργασία του ΠΣΕ με την Ελληνοαμερικανική Ένωση να ανταποκριθούμε και να συμβάλουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο στην ανάπτυξη της Εξωστρέφειας και ως εκ τούτου στην ανάπτυξη της Οικονομίας της Χώρας».

Η σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων για εξαγωγική δραστηριότητα

Η κυρία Βασιλική Μπρανίκα, Chief Operating Officer της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων για εξαγωγική δραστηριότητα ενώ η εισηγήτρια του προγράμματος και έμπειρη εξαγωγέας, κυρία  Νατάσα Λιβανού παρουσίασε αναλυτικά τη δομή και τους στόχους του προγράμματος

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ακόμη και στα βαθιά χρόνια της κρίσης κατάφεραν με μεγάλες θυσίες να συνεισφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ και στη μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές πέτυχαν νέο ρεκόρ για το 2019 με την αξία τους να φτάνει τα 33,8 δισ. ευρώ.