emea business monitor

Κινέζα πρέσβης: Η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος φίλος της Κίνας στην Ευρώπη

“Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν σημαντικούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς, είναι δύο χώρες που αποτελούν την ζωντανή ιστορία της ανθρωπότητας” τόνισε κατ’ επανάληψη η πρέσβειρα της Κίνας στην Αθήνα Τσιγιουέ Τσανγκ, κατά την διάρκεια εκδήλωσης της Terra Creta για την τελετή αφιέρωσης δέντρου προς τιμήν της. 

Όπως επεσήμανε η Κινέζα πρέσβης, η Κίνα έχει εκτός από επιχειρηματικούς δεσμούς με την χώρα μας, έχει και σημαντικούς πολιτιστικούς δεσμούς, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην επιστολή υποστήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για την επιδημία του κορωνοϊού η οποία δοκιμάζει την οικονομία και την κοινωνία της χώρας. 

Αναφερόμενη στις ελληνικές εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν άνοιγμα στην τεράστια αγορά της Κίνας, η Τσιγιουέ Τσανγκ, τόνισε πως τα ελληνικά προϊόντα χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στην χώρα της, καθώς αποτελούν σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το ελληνικό ελαιόλαδο, οι προοπτικές των εξαγωγικών εταιρειών του χώρου είναι τεράστιες, καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν σε μεγάλη εκτίμηση την βασισμένη σε αυτό διατροφή. 

Αν υπολογίσει κανείς το τεράστιο μέγεθος της εγχώριας αγοράς της Κίνας σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη καταναλωτική κουλτούρα, οι εξαγωγές ελληνικών πιστοποιημένων προϊόντων έχουν μεγάλο μέλλον στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Όπως εξήγησε, τα ελαιόλαδα Ισπανίας και Ιταλίας κατακλύζουν την κινεζική αγορά, καθώς η αξία του ελληνικού ελαιολάδου δεν έχει τύχει ιδιαίτερης προβολής στην ασιατική αγορά.

Όσο όμως, οι Κινέζοι καταναλωτές στρέφονται στα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και αναζητούν πια πρότυπα βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας ανοίγει για το ελληνικό λάδι. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην μεγάλη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στους Κινέζους καταναλωτές, που μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ως επιστέγασμα μάλιστα της επίσκεψής της στην Terra Creta, επισήμανε ότι η τεχνογνωσία και η υψηλή ποιότητα αποτελούν εγγύηση για τη σταθερή ανάπτυξή της στην κινεζική αγορά.

Η Κινέζα πρέσβης, αναφέρθηκε επίσης στις γενικότερες επενδύσεις της χώρας της στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε σαν την σημαντικότερη φίλη και συνεργάτιδα χώρα στην Ευρώπη, για την οποία υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Όπως τόνισε η Τσιγιουέ Τσανγκ, η παρουσία της Cosco στον Πειραιά είναι ενδεικτική του μεγέθους και του εύρους των επενδύσεων που μπορεί να προσελκύσει η χώρα μας. «Η Ελλάδα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της στην Κίνα για την προώθηση των προϊόντων της και η Πρεσβεία μας είναι έτοιμη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά η πρέσβης.

 «Η Ελλάδα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της στην Κίνα για την προώθηση των προϊόντων της και η Πρεσβεία μας είναι έτοιμη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση» 

Στην τελετή ο Πρόεδρος της Terra Creta αποκάλυψε το ελαιόδεντρο που αφιερώθηκε στην Κινέζα Πρέσβειρα, το οποίο συμβολίζει την εμπορική και πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών. Η Τσιγιουέ Τσανγκ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, τον χώρο παραγωγής και το υπερσύγχρονης τεχνολογίας ελαιοτριβείο της, στο οποίο μέσω πρωτοποριακών τεχνολογιών εξάγεται κορυφαίας ποιότητας λάδι, το οποίο σχεδόν στο σύνολο (σχεδόν το 95% της παραγωγής) του προορίζεται για εξαγωγές. 

Η Terra Creta εξάγει τα προϊόντα 45 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Φιλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Κίνα και η Νότια Κορέα.

Το ελαιοτριβείο της Terra Creta στο Κολυμβάρι Χανίων είναι ένα από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη και η πλειοψηφία των καινούργιων μηχανημάτων του, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Κρήτη. Τα περισσότερα από τα τμήματά του σχεδιάστηκαν με βάση την εμπειρία της ομάδας της Terra Creta. Μια ομάδα 1.200 ελαιοπαραγωγών συνεργάζεται στενά με την εταιρεία για την παραγωγή ακόμα καλύτερου ελαιόκαρπου, αναγκαία πρώτη ύλη για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

Για την ανάδειξη των αρχών της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στην καρδιά της φιλοσοφίας του Ομίλου AVIAREPS, μίλησε ο πρόεδρος Στέργιος Πιτσιόρλας, χαιρετίζοντας την επίσκεψη της πρέσβειρας της Κίνας. «Το επόμενο διάστημα η εταιρεία μας προγραμματίζει μια σειρά από δράσεις που θα καταστήσουν την αειφορία κεντρική αξία στην εταιρική μας κουλτούρα. Σύντομα, θα ανακοινώσουμε πρωτοβουλίες που φιλοδοξούμε να αλλάξουν πολλά στο χώρο της έρευνας και την καινοτομίας. Με τις κινήσεις αυτές αναδεικνύουμε τον όμιλο AVIAREPS ως ένα πρότυπο σύγχρονου εταιρικού ομίλου, που αναπτύσσεται και καινοτομεί συγχρονίζοντας τα βήματά του με τις ευρύτερες σημερινές απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής ευθύνης» ανέφερε.

«Αναδεικνύουμε με την κίνησή αυτή, την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία  δυναμώνει χρόνο με το χρόνο δημιουργώντας λαμπρές και αμοιβαία επωφελείς προοπτικές. Για εμάς στην Terra Creta είναι ιδιαίτερης σημασίας, γιατί έρχεται, εκτός των άλλων, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης. Σε μια περίοδο που αγρότες και επαγγελματίες του χώρου χρειάζονται στήριξη και μια αισιόδοξη προοπτική. Αλλά και γιατί αποτελεί μια αναγνώριση του ρόλου και της σημασίας της Terra Creta ως ηγέτιδας δύναμης στο χώρο της ελαιοπαραγωγικής διαδικασίας» είπε χαιρετίζοντας την τελετή αφιέρωσης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νεκτάριος Δαδής.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.