INTERAMERICAN: «Η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας προϋπόθεση για ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας»

Κορυφαία πρόκληση για άμεσες και δραστικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας της Ελλάδας αποτελούν τα πρόσφατα στοιχεία για τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, οι οποίες είναι από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας της INTERAMERICAN και πρόεδρο του EURAPCO Health Group, Γιώργο Βελιώτη, που μίλησε πρόσφατα για τα κρίσιμα ζητήματα του τομέα υγείας στην χώρα μας και τις διαφορές σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας ανέρχονται, σε περίπου 6 δισ. ευρώ, αναλογώντας στο 39% των συνολικών δαπανών με το μεγαλύτερο μερίδιο από αυτές -πάνω από 5 δισ. ευρώ, περίπου το 35%- να αφορά στις λεγόμενες «out-of-pocket» δαπάνες, ενώ η ιδιωτική ασφάλιση καλύπτει μόλις το 4% των δαπανών!

«Η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης σε αυτή την αγορά, με προσφορά προϊόντων υγείας σε προσιτό κόστος, θα είναι κομβική στο πλαίσιο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ενώ οι δημόσιες δαπάνες υγείας μειώνονται συνεχώς κατά τα τελευταία χρόνια, οι δαπάνες υγείας που προέρχονται από την ιδιωτική ασφάλιση αυξάνονται. Το γεγονός καταδεικνύει την τάση υποκατάστασης των μειωμένων δημοσίων δαπανών από την ιδιωτική ασφάλιση, που όμως ακόμα κατέχει πολύ μικρό μερίδιο στο σύνολο των δαπανών – περίπου 700 εκατ. ευρώ» εξήγησε με δηλώσεις του ο κ.Βελιώτης, τονίζοντας πως είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας και η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας, για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Η συγκέντρωση στην αγορά έχει επιδεινώσει τη διαπραγματευτική ισχύ των ασφαλιστικών εταιρειών απέναντι στις κλινικές και καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη αμοιβαία επωφελών συμφωνιών.

Σχετικά με το κόστος των υπηρεσιών υγείας, που πλήττει ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και ασφαλισμένους, ιδιαίτερα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο επικεφαλής των ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας της INTERAMERICAN, επισήμανε πως ο κύριος λόγος είναι οι στρεβλώσεις του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς υγείας. Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, έχουν αναπτυχθεί εξαγορές και συγχωνεύσεις κλινικών κατά τα τελευταία έτη, οι οποίες ευνοούν τις ολιγοπωλιακές τάσεις και έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό.

«Είναι τάσεις που έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης στη διαρκή αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η συγκέντρωση στην αγορά έχει επιδεινώσει τη διαπραγματευτική ισχύ των ασφαλιστικών εταιρειών απέναντι στις κλινικές και καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη αμοιβαία επωφελών συμφωνιών, με αποτέλεσμα τον άμεσο αντίκτυπο στην τιμολόγηση των προγραμμάτων υγείας και βέβαια, στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων» ανέφερε ο κ.Βελιώτης, που έχει μια συνολική εικόνα της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.  

Το Ολλανδικό Πρότυπο

Με βάση τη μεγάλη εμπειρία στην ασφάλιση υγείας της INTERAMERICAN καθώς και της μητρικής ACHMEA στην Ολλανδία, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους παρόχους ασφάλισης υγείας στην Ευρώπη, υπάρχει ανάγκη να αξιολογηθούν τα θετικά στοιχεία των πιο αποτελεσματικών μοντέλων, που έχουν στον πυρήνα τους τις συνέργειες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

«Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες μοντέλων. Αυτά που παρέχουν την ασφαλιστική κάλυψη χωρίς να κάνουν πρόβλεψη για τις υπηρεσίες υγείας και αυτά που συνδυάζουν την ασφαλιστική κάλυψη με την παροχή υπηρεσιών, τα λεγόμενα integrated care μοντέλα (HMO models), τα οποία μπορούν να αποφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο για το σύστημα υγείας, όσο και για τους ασφαλισμένους. Ένα ανάλογο μοντέλο integrated care εφαρμόζει και η INTERAMERICAN» επισημαίνει το έμπειρο στέλεχος της εταιρείας, αναφέροντας πως στην Ολλανδία το ποσοστό διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας πλησιάζει το 100%, δεδομένου ότι είναι ουσιαστικά υποχρεωτική για όλους τους πολίτες και λειτουργεί σε σύμπραξη με τον δημόσιο τομέα: «Η υιοθέτηση ενός παρόμοιου μοντέλου και στην Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ευεργετικές συνέπειες, αλλά το ολιγοπώλιο που χαρακτηρίζει εδώ την ιδιωτική αγορά υγείας, μπορεί να αντιστρέψει σε αρνητικά τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτού του μοντέλου».

Με τα σημερινά δεδομένα η προετοιμασία και ανάλυση για την εφαρμογή του, πέρα από πολιτική δέσμευση και σταθερή στήριξη διαρκείας, απαιτεί χρόνο για να επιτύχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προετοιμασία για την αντίστοιχη μεταρρύθμιση στην Ολλανδία διήρκεσε περίπου 15 χρόνια.

Στο επίκεντρο η  πρωτοβάθμια φροντίδα

Στον χώρο της ασφάλισης και των υπηρεσιών υγείας συνδυαστικά, η INTERAMERICAN έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα λειτουργικό πρότυπο για την ελληνική αγορά. Για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του κόστους, η εταιρεία επενδύει συνεχώς και σε ιδιόκτητες υποδομές υγείας: στα πολυϊατρεία Medifirst, με το τρίτο εντός Αττικής να δημιουργείται σύντομα στο Περιστέρι, καθώς και στη γενική κλινική Αθηναϊκή Mediclinic. Οι ιδιόκτητες υποδομές λειτουργούν ως πύλες εισόδου για τον ασφαλισμένο, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων συστημάτων υγείας managed care. Με αυτό τον τρόπο, παρέχονται πιο ολοκληρωμένες, ευρύτερες υπηρεσίες, ενώ με συνεργασίες για την ευζωία, η εταιρεία αναπτύσσει σταδιακά ένα οικοσύστημα υγείας, επιχειρώντας παράλληλα να ελέγξει το κόστος σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, προς όφελος των ασφαλισμένων.

Γι’ αυτό Γιώργος Βελιώτης επισήμανε την αξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας στο ελληνικό σύστημα υγείας και την ανάγκη να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα: «Η πρωτοβάθμια φροντίδα αποτελεί προϋπόθεση για ένα αποδοτικό σύστημα υγείας. Η ανάπτυξη ενός ισχυρού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, παράλληλα με έναν αποτελεσματικό μηχανισμό παραπομπής στους ειδικούς ιατρούς μέσω του γενικού ιατρού (gatekeeping), αποτελεί τη διεθνή τάση και τον μακροπρόθεσμο στόχο σε όλα τα επιτυχημένα συστήματα υγείας. Αυτή τη στρατηγική έχουμε χαράξει στην INTERAMERICAN».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ