Εθνική Ασφαλιστική: Πρόταση-μαμούθ ετοιμάζει το CVC Capital Partners

Στην τελική ευθεία για την εξαγοράσει του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής μπαίνει ο διαγωνισμός που διενεργεί ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας και δεν αποκλείεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για τον νέο ιδιοκτήτη μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, το επενδυτικό fund CVC Capital Partners  μετά την παρουσίαση που έγινε στα μέσα Ιανουαρίου και την μελέτη των οικονομικών στοιχείων του 2019 καθώς και του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που έχει η Εθνική Ασφαλιστική, φέρεται να έχει αποφασίσει να υποβάλλει μια εξαιρετικά υψηλή και ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε να κλείσει το deal της εξαγοράς. Μια προσφορά που θα προσεγγίζει τα 700 εκατομμύρια  ευρώ,υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.  

Αν και η Εθνική Τράπεζα έχει διαμηνύσει κατά την διάρκεια των παρουσιάσεων πως το ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο αποτίμησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα κινηθεί γύρω στα 560-580 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει αισιοδοξία πως οι δεσμευτικές προσφορές θα κινηθούν σε υψηλότερα νούμερα.

Το γεγονός ότι η έλευση του επιτελείου της Fosun στην Αθήνα για τις επαφές που πρέπει να γίνουν για την υποβολή της πρότασης για την Εθνική Ασφαλιστική αναβλήθηκε λόγω…κορονοϊού, ευνοεί την επιθετική πολιτική του CVC.

Επισήμως  ο διαγωνισμός για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής  βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Υπάρχει όμως περίπτωση μέχρι το τέλος του μήνα να έχει ξεκαθαρίσει το «τοπίο» με τις προσφορές των βασικών διεκδικητών της κορυφαίας ελληνικής εταιρείας του ασφαλιστικού κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελικές προσφορές για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα υποβληθούν με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2019, σύμφωνα με τα οποία η καθαρή θέση της εταιρείας διαμορφώνεται στο 1,1 δις ευρώ από 804 εκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2018.

Όσον αφορά στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που έχει η Εθνική Ασφαλιστική και τα χρηματοοικονομικά κέρδη που αυτό παράγει, συνιστούν σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΕ, ισχυρό δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές.

Το CVC Capital Partners έχει έντονη παρουσία στην Ελλάδα μέσω της Hellenic Healthcare Group, που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General), το Μητέρα, το Λητώ και το Creta InterClinic και το νοσηλευτήριο Υγεία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το CVC Capital Partners θεωρείται από τα μεγαλύτερα private equity fund στον κόσμο, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 75 δις δολάρια (με επενδύσεις πάνω από 110 δις την τελευταία 20ετία) και δραστηριότητα στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη, με γραφεία σε 23 χώρες και σημαντική παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες. Είναι σημαντικό πως διατηρεί συμμετοχές στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, τον νοσοκομειακό τομέα και σε δύο ασφαλιστικές επιχειρήσεις στη Βρετανία και στη Γαλλία.