Alpha Bank: Προσφορές-ρεκόρ για το ομόλογο Tier 2

Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε η Alpha Bank την έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με δεκαετή διάρκεια και με επιτόκιο μόλις 4,25%.

Συνολικά συγκεντρώθηκαν προσφορές πάνω από 5,1 δισ. ευρώ από περισσότερους από 340 επενδυτές από όλο το κόσμο, καθώς, όπως είχε διαφανεί και από τις επαφές της διοίκησης στο εξωτερικό, το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά υψηλό. Ως αποτέλεσμα η υπερκάλυψη της έκδοσης έφτασε σε διψήφια επίπεδα (σχεδόν 10 φορές πάνω από την αξία του), επίδοση εντυπωσιακά καλύτερη συγκρινόμενη με αντίστοιχες πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών.

Το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε σε 4,25%, σημαντικά χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση του 5-5,25%, επιτυγχάνοντας μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίου έναντι αρχικής εκτίμησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του  επενδυτικού κοινού στις προοπτικές της Τράπεζας και στο Στρατηγικό της Σχέδιο για την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 92% της έκδοσης διατέθηκε σε διεθνείς επενδυτές, με την πλειονότητα αυτών να προέρχονται από την Ευρώπη (43%) ενώ οι υπόλοιποι ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο (39%) και από την Ασία (10%). Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο είναι όμως πως στο μεγαλύτερο μέρος της η έκδοση του συγκεκριμένου ομολόγου καλύφθηκε από επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, με την κάλυψη από διαχειριστές κεφαλαίων και ασφαλιστικούς οργανισμούς να ανέρχεται πάνω από 60% και όχι από ευκαιριακούς επενδυτές ή κερδοσκοπικά funds.

Η έκδοση του Tier 2 ομολόγου είναι τύπου “10NC5” (δηλαδή δεκαετούς διάρκειας χωρίς δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας) και υπάγεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκδόσεως Μεσοπρόθεσμων Ομολογιών (EMTN).

Το νέο ομόλογο της Alpha Bank, που παρέχει δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, θα είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και έχει λάβει αξιολόγηση με Caa2 από τη Moody’s και CCC από την S&P.

Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου Tier 2 από την Alpha Bank συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου της Τράπεζας, ενώ παράλληλα ενισχύει περαιτέρω τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά περίπου 105 μονάδες βάσης. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, «η ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο της Alpha Bank επέτρεψε στην Τράπεζα να το τιμολογήσει στη μισή τιμή από την αντίστοιχη έκδοση της Εθνικής Τράπεζας που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από 7 μήνες».

«Η ραγδαία μείωση του κόστους», σημειώνει το Bloomberg, «αντανακλά αφενός την ‘πείνα’ των επενδυτών για αποδόσεις στα ομόλογα της ζώνης του Ευρώ αφετέρου το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, εν μέσω των προγραμμάτων εξυγίανσης των ισολογισμών τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ