Τράπεζα Πειραιώς: Τιτλοποιήσεις 7 δις και μείωση κόκκινων δανείων κατά 11 δισ. ευρώ το 2020

Το στρατηγικό της σχεδιασμό για απεμπλοκή από τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα πιστοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας σε ενημέρωση αναλυτών. 

Βασικό θέμα της ενημέρωσης ήταν η επίσπευση κατά ένας έτος της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων από το 2023 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός στο 2022. Οι τιτλοποιήσεις που θα φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ και θα επιτρέψουν στην τράπεζα να μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά 11 δισ. ευρώ μέσα στο 2020. γίνονται μέσω του σχεδίου “Ηρακλής”. Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν δύο πακετα τιτλοποιήσεων, το Vega ύψους 5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1 δις είναι επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και τα υπόλοιπα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και το Phoenix ύψους 2 δισ. ευρώ. 

Σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες και μα την βοήθεια αυτών των δύο προγραμμάτων, η Τράπεζα Πειραιώς θα μειώσει την έκθεση της σε NPEs κατά 11 δισ. ευρώ. Η τιτλοποίηση του Vega θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020 ενώ του Phoenix στα μέσα της χρονιάς. Στόχος της τράπεζας, όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, είναι ο δείκτης των NPEs θα περιορισθεί σε μονοψήφιο αριθμό το 2023 και στο 13% το 2022. Στις τιτλοποιήσεις η τράπεζα θα διακρατήσει το 100% των senior τίτλων και το 5% των mezzanine και Junior, αντίστοιχα. Το ύψος των εγγυήσεων για τα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων που θα αντλήσει η τράπεζα από τον Ηρακλή ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ.

Χρήστος Μεγάλου: Η Τρ. Πειραιώς γυρίζει σελίδα

“Το 2019 ήταν ένα έτος ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς” ανέφερε ο κ. Μεγάλου στην ενημέρωση των αναλυτών. Η Τρ. Πειραιώς “επέτυχε απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς που εστίασε, επανερχόμενη σε κερδοφορία, βελτιώνοντας την ποιότητα ενεργητικού και τη ρευστότητα και ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση. Παράλληλα με αυτή τη σημαντική πρόοδο, η Τράπεζα ολοκλήρωσε σε χρόνο-ρεκόρ την ιδιαίτερα πολύπλοκη συναλλαγή μεταφοράς της πλατφόρμας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού, συνεργαζόμενη στρατηγικά με την Intrum, μια πρωτοβουλία που θα αναβαθμίσει την προσπάθεια απομόχλευσης των κινδύνων της Τράπεζας. 

Επιπλέον, η έκδοση ομολόγου Tier 2 ποσού 400 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο 2019 ήταν η πρώτη από ελληνική τράπεζα μετά από 11 χρόνια. Συνολικά, οι αποφασιστικές ενέργειες της Τράπεζας ενίσχυσαν την κεφαλαιακή μας θέση κατά περίπου 200 μ.β., στο υψηλό της αρχικής κατεύθυνσης που είχε επικοινωνηθεί. 

Η ετήσια απόδοσή μας ενισχύθηκε από τις εκταμιεύσεις δανείων ύψους 4,1 δισ. ευρώ, τα ανθεκτικά περιθώρια και την αδιάκοπη προσπάθεια μείωσης των εξόδων. Όσον αφορά στην ποιότητα ενεργητικού, οι εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων το τέταρτο τρίμηνο 2019 υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σηματοδοτώντας ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί. Το περιβάλλον είναι θετικό και υποστηρικτικό της προσπάθειάς μας, με την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες σε βελτίωση.

Το ελληνικό Σχέδιο Προστασίας Ενεργητικού “Ηρακλής” είναι ένα εργαλείο που θα προσφέρει επιπλέον στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να επιταχύνουμε τις πρωτοβουλίες εξυγίανσης των ισολογισμών μας. Αποτελεί ένα πρόσθετο σημαντικό εργαλείο, ευθυγραμμισμένο με το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αγορά ακινήτων έχει επίσης ανακάμψει, παράγοντας που υποστηρίζει σημαντικά την προσπάθεια της Τράπεζας να εξυγιάνει τον ισολογισμό της”. 

Το σχέδιο “Ηρακλής” προσφέρει σημαντική στήριξη στις ελληνικές τράπεζες

Επιδόσεις Τρ. Πειραιώς

– Καθαρά έσοδα τόκων +2% σε ετήσια βάση 
– Επαναλαμβανόμενα καθαρά έσοδα προμηθειών +9% ετησίως 
– Μείωση επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εξόδων -5% σε ετήσια βάση 
– Επαναλαμβανόμενα κέρδη προ προβλέψεων από κύριες δραστηριότητες +16% ετησίως 
– Εκταμιεύσεις δανείων 4,1 δισ. ευρώ το 2019, με υπέρβαση του αρχικού στόχου 
– 17ο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στα 24,5 δισ. ευρώ
– Ιστορικό χαμηλό εισροών στα ΜΕΑ κατά το τέταρτο τρίμηνο 2019
– Εξυγίανση Ισολογισμού: Εμπροσθοβαρής προσπάθεια με την υποστήριξη του Σχεδίου “Ηρακλής” 
-Tο ελληνικό Σχέδιο Προστασίας Ενεργητικού (“APS”) διευκολύνει την προσπάθεια απομόχλευσης
– Μείωση ΜΕΑ κατά περίπου 11 δισ. ευρώ το 2020 
-Τιτλοποιήσεις ΜΕΑ ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ το 2020 (περίπου 5 δισ. ευρώ “Vega”, περίπου 2 δισ. ευρώ “Phoenix”) 
– Δείκτης ΜΕΑ περίπου 15% στο τέλος του 2022 από περίπου 49% το 2019 
– Εξομάλυνση εξόδου προβλέψεων δανείων τα επόμενα χρόνια 
– Ιστορικά χαμηλό επίπεδο για τις αθετήσεις και τις επανα-αθετήσεις το 4 ο τρίμηνο 2019 στα περίπου 260 εκατ. ευρώ σηματοδοτώντας θετική πορεία από εδώ και στο εξής 
– Η στρατηγική συνεργασία με την Intrum Ελλάς βελτιώνει τις προοπτικές ανάκτησης ΜΕΑ Αποδοτικότητα: Στόχος για απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) στο 10%, η οποία επισπεύδεται για ένα χρόνο νωρίτερα, το 2022 
– Επιτάχυνση της πορείας αύξησης των εργασιών 
– Η βελτιωμένη απόδοση υποδεικνύει τη δυναμική της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας 
– Ηγετική θέση στην αγορά προς αξιοποίηση της τάσης οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα 
– Η αποδοτικότητα ενισχύεται από το βελτιωμένο λειτουργικό μοντέλο και το πλάνο εξορθολογισμού του κόστους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ