Φτάσαμε στην κορυφή της εξέλιξης των smartphones;

Κάθε χρόνο οι κορυφαίες εταιρείες βγάζουν στην κυκλοφορία ένα με δύο flagship μοντέλα τα οποία απασχολούν τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ παράλληλα κυκλοφορούν άλλα μοντέλα τα οποία αν και έχουν μικρότερες δυνατότητες, σχεδιαστικά μοιάζουν με τα μεγαλύτερα “αδέρφια” τους. 

Κάθε χρόνο οι εταιρείες ζητάνε από τους καταναλωτές ποσά γύρω στα 1.000 ευρώ για να προσφέρουν τα νέα τους μοντέλα, τα οποία είναι καλύτερα σε όλα από τα προηγούμενα. Πόσο καλύτερα είναι όμως; Πόσο διαφορετικά και πρωτοποριακά είναι σε σχέση με τα μοντέλα που αντικαθιστούν;

Πόσο γρήγορα ένα μοντέλο προηγούμενης χρονιάς, για το οποίο κάποιος ξόδεψε κοντά 1.000 ευρώ, είναι ξεπερασμένο;

Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone, έκανε πάταγο και μάλιστα δικαιολογημένα. Μέχρι τότε οι συσκευές είχαν κουμπιά και περιορισμένες δυνατότητες και το iPhone ήταν κάτι που είχε ξεπηδήσει από ταινία επιστημονικής φαντασίας. 

Από τότε και κάθε χρόνο, κάθε νέο μοντέλο από όλες τις εταιρείες, είχε να παρουσιάσει κάποια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με το προηγούμενο. Είδαμε να προστίθενται κάμερες στο πίσω μέρος, μετά μετακόμισαν και μπροστά. Η βελτίωση των δικτύων έφερνε μαζί της καινούργιες δυνατότητες, είδαμε βίντεο κλήσεις, είδαμε συνδεσιμότητα. Είδαμε οθόνες να τελειοποιούνται και κάμερες να συναγωνίζονται σε επιδόσεις τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. 

Κάθε χρόνο βλέπαμε και κάτι καινούργιο, όμως μήπως πια φτάσαμε στο τέρμα της εξέλιξης; Μήπως από εδώ και στο εξής τα καινούργια χαρακτηριστικά που θα παρουσιάζουν οι εταιρείες, δεν θα είναι τίποτα άλλο από βελτιώσεις των χαρακτηριστικών που ήδη έχουμε στις συσκευές που κρατάμε στα χέρια μας; 

Φτάσαμε στο τέλος της εξέλιξης;

Η αλήθεια είναι πως μια κατηγορηματική απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί. Με το χέρι στην καρδιά, η απάντηση είναι και ναι και όχι. 

Ναι, δεν αλλάζει τίποτα

Ναι, οι συσκευές πια όλες μοιάζουν μεταξύ τους, έχουμε κατασταλάξει πια στον βασικό σχεδιασμό που θα έχουν οι συσκευές και, κακά τα ψέματα, πια όλες μοιάζουν μεταξύ τους. Οι εταιρείες πια ανταγωνίζονται στην βελτίωση υπάρχοντων χαρακτηριστικών, όπως περισσότερες και εντυπωσιακότερες κάμερες, μεγαλύτερες μπαταρίες, πιο φωτεινές οθόνες. 

Όμως, ας μην γελιόμαστε, οι οθόνες πια έχουν σχεδόν φτάσει την κορυφή, για την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, και από εδώ και πέρα οι εταιρείες έχουν αρχίσει να θυμίζουν τον ανταγωνισμό των high end συστημάτων ήχου. Που θα φτάσουν οι οθόνες; στα 8Κ; ε και; Άντε να δούμε καλύτερη ανανέωση στην οθόνη, όμως αυτό δεν επηρεάζει τον μέσο χρήστη, ούτε θα του αλλάξει τη ζωή.

Θα δούμε περισσότερα megapixel στις κάμερες; και τι έγινε; Αν δεν μεγαλώσει ο αισθητήρας που υπάρχει πίσω από αυτές, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ριζοσπαστική αλλαγή. Όμως και πάλι, και τα σημερινά κινητά βγάζουν καταπληκτικές φωτογραφίες. 

Θα δούμε δυνατότερους επεξεργαστές; ναι θα δούμε, όμως για τον μέσο χρήστη αυτό δεν σημαίνει πολλά καθώς και τώρα είναι ελάχιστοι αυτοί που χρησιμοποιούν τις πλήρεις δυνατότητες των συσκευών τους. 

Ακόμα όμως και αν βελτιωθούν όλα αυτά, ακόμα θα μιλάμε για τις ίδιες συσκευές. 

Όχι, τα πράγματα αλλάζουν

Μπορεί να μην φαίνεται πως η τεχνολογία των smartphones προχωράει, όμως συμβαίνει. Ίσως δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί γίνεται με πολύ αργό ρυθμό. Οι βελτιώσεις που γίνονται στα κινητά μας από χρόνο σε χρόνο, μπορεί να φαίνονται “ανούσιες”, όμως οδηγούν σε ένα διαφορετικό μέλλον για τις συσκευές. 

Στόχος είναι να έχουμε στην τσέπη μας μια συσκευή η οποία θα ελέγχει όλη μας την καθημερινή δραστηριότητα. Ο ερχομός του 5G μπορεί για τους καταναλωτές φαινομενικά να προσφέρει μόνο (!) μεγαλύτερες ταχύτητες, όμως οι αλλαγές που θα φέρει στην βιομηχανία θα είναι τεράστιες και τα γρήγορα πια τηλέφωνα μας θα μπορούν να τις ελέγξουν. 

Το άμεσο μέλλον, θα κυριαρχείται από τις υπηρεσίες, όχι από τα προϊόντα όπως συνέβαινε μέχρι τώρα και θα χρειαζόμαστε τις κατάλληλες συσκευές για να ελέγχουμε και να απολαμβάνουμε αυτές τις υπηρεσίες.  Οι μεγάλες ταχύτητες θα φέρουν την επαυξημένη πραγματικότητα στην καθημερινότητα μας, και αυτή θα είναι μια μεγάλη αλλαγή, όπως θα είναι και ο έλεγχος των έξυπνων συσκευών και των έξυπνων πόλεων. 

Μέχρι τώρα, οι αλλαγές επικεντρώνονταν στα μηχανικά μέρη της συσκευής, τώρα θα εστιάσουν στον τρόπο που μέσω αυτής της συσκευής οι χρήστες θα είναι συνδεδεμένοι στις υπηρεσίες θα υπάρχουν γύρω τους. 

Όμως δεν σταματάει εκεί. Ακόμα και αν κάποιος θεωρήσει τις αλλαγές “περιορισμένες”, θα υπάρξουν αλλαγές στις χωρητικότητες, τεράστιες αλλαγές και βελτιώσεις στις φωτογραφικές δυνατότητες ενώ η πραγματική επανάσταση αναμένεται να έρθει στις μπαταρίες. 

Αν κάπου η εξέλιξη έχει “σταματήσει” είναι σε αυτό το κομμάτι, καθώς το μόνο που έχουμε βελτιώσει είναι η χωρητικότητα τους, η οποία όμως δεν αρκεί για να διαχειριστεί τις απαιτήσεις ενέργειας που έχουν οι σύγχρονες συσκευές. Οι νέες μπαταριές που έρχονται, θα έχουν πολλαπλάσια χωρητικότητα, υποπολλαπλάσιο μέγεθος και ταχύτατη φόρτιση. Η μείωση του μεγέθους θα δώσει την ευκαιρία να μεγαλώσει ο αισθητήρας της φωτογραφικής μηχανής και να οδηγήσει σε μια ακόμα εξέλιξη. 

Τέλος, δεν θα πρέπει να βγάζουμε από την εξίσωση την παρουσίαση των αναδιπλούμενων τηλεφώνων, τα οποία δείχνουν που θα οδηγηθούμε σε μερικά χρόνια. Μπορεί η μορφή να μην είναι αυτή, όμως οι εύκαμπτες συσκευές θα είναι κάτι που θα δούμε στο μέλλον και ίσως αποτελέσουν το επόμενο μεγάλο βήμα στην εξέλιξη των smartphones.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ