Οι επιδόσεις των τραπεζών στο “μέτωπο” των κόκκινων δανείων

Με τις τράπεζες να μπαίνουν σε τροχιά stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόσο οι διοικήσεις τους όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου. Στο τέρμα της διαδρομής, η μείωση του ποσοστού έκθεσης στα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, το οποίο στο 34,1% είναι στα υψηλότερα της Ευρώπης. 

Η ψήφιση σχεδόν 30 νομοσχεδίων από τη Βουλή για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, οι μειώσεις φόρων, η έγκριση του προγράμματος των τραπεζών για προστασία περιουσιακών στοιχείων, καθώς και οι αλλαγές σε κρατικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, έχουν βάλει την οικονομία σε μια τροχιά εξυγίανσης και ανάπτυξης. 

μέσα σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και το σχέδιο “Ηρακλής”, το οποίο με κρατικές εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ, που θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να τιτλοποιήσουν NPEs ύψους περίπου 36 δισ. ευρώ, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αναλογίας των NPEs ήδη από το 2020.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εγγυηθεί ότι τα senior ομόλογα θα είναι μηδενικού ρίσκου για τις τράπεζες (zero risk-weight). Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αλλά οι συζητήσεις που γίνονται, έχουν στόχο να εξασφαλίσουν ότι οι τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του Ηρακλή θα γίνουν με τον πιο αποτελεσματικό κεφαλαιακά τρόπο. Την ίδια στιγμή,όπως εκτιμούν οι αναλυτές, το μηδενικό ρίσκο για τα senior ομόλογα θα καθοριστεί κατά περίπτωση και σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της κάθε τιτλοποίησης.

Χρονιά σταθμός για την Alpha Bank

Το 2020 η Alpha Bank έχει σαν βασικό στόχο την ολοκλήρωση του προγράμματος Galaxy, το οποίο απαρτίζεται από μια τιτλοποίηση NPEs μεικτών asset ύψους 12 δισ. ευρώ, μαζί με τη πώληση της Cepal. Η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των NPEs, που σχεδιάζεται για το γ’ τρίμηνο του 2020, θα στηρίξει τη μείωση της αναλογίας των NPEs του ομίλου στο περίπου 20%, ενώ θα αφήνει στην τράπεζα έναν συνολικό δείκτη κεφαλαίου περίπου 16%.

Το αναμενόμενο επίπεδο κεφαλαίου περιλαμβάνει την έκδοση τίτλων Tier 2, κάτι που όπως αναφέρει η Axia αναμένει να γίνει σε δύο μέρη συνολικά 0,7-0,8 δισ. ευρώ, με τα πρώτα 0,5 δισ. ευρώ να βγαίνουν στην αγορά την επόμενη εβδομάδα ή τις επόμενες εβδομάδες. Το κουπόνι αναμένεται να είναι χαμηλότερο του 6% (ορισμένα δημοσιεύματα μιλούν για επίπεδα γύρω στο 4,5%-5%). Σε ό,τι αφορά το Galaxy, ο κίνδυνος εκτέλεσης θα συνεχίσει να υπάρχει, κυρίως από την πλευρά της ζήτησης. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, το ενδιαφέρον των επενδυτών για το Galaxy είναι ισχυρό, με τη συναλλαγή να αναμένεται να λανσαριστεί επίσημα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Σε ρυθμιστικό επίπεδο, η διοίκηση επιβεβαίωσε πως η ρυθμιστική αρχή υπήρξε υποστηρικτική. Επιπλέον, η διοίκηση υπογράμμισε πως η κερδοφορία του ομίλου θα ενισχυθεί από ένα χαμηλότερο κόστος ρίσκου (αναμένεται κάτω των 100 μ.β. μετά το Galaxy), που εξακολουθεί να θεωρείται υψηλό σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Την ίδια ώρα, η διοίκηση έχει τονίσει πως η ταχεία μείωση του κόστους του ρίσκου πηγαίνει μαζί με την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs.

Η διοίκηση της Αlpha Βank ευελπιστεί πως θα δει σύντομα μια αύξηση στον λιανικό δανεισμό. Ωστόσο, τονίζει πως αυτό θα εξαρτηθεί από το επίπεδο του διαθέσιμου εισοδήματος στην Ελλάδα, ενώ σημειώνει πως πρέπει να υπάρξει απομόχλευση στους δανειολήπτες, προτού αυτοί αιτηθούν νέες γραμμές πίστωσης. Τέλος, σημειώθηκε πως, αντίθετα με άλλες περιοχές της ΕΕ, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παραμένει σε αξιοπρεπές επίπεδο στην Ελλάδα.

Εθνική Τράπεζα: Στο στόχαστρο τα κόκκινα δάνεια και οι ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες 

Η τρέχουσα περίοδος έχει χαρακτηριστεί σαν αυτή με τις μεγαλύτερες προοπτικές, από την έναρξη της κρίσης και μετά, από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία σε κάθε περίσταση τονίζει την αισιοδοξία της για το 2020. 

Καθώς υλοποιεί το επιχειρηματικό της σχέδιο, η προσοχή παραμένει στα κόκκινα δάνεια, στο κόστος, στις εσωτερικές διαδικασίες και στη μετατροπή της σε ψηφιακή τράπεζα. Η διοίκηση δήλωσε ότι η απόδοση του ομίλου κινείται εντός των στόχων κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του σχεδίου. Ο στόχος είναι να φτάσει σε διψήφια απόδοση κεφαλαίων έως το 2022.

Τα αποτελέσματα των διασταυρούμενων πωλήσεων (cross selling), που ξεκίνησαν με βάση τους σχεδιασμούς και στοχεύουν στο να αυξηθούν οι προμήθειες κατά 110 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του business plan, θα αρχίσουν να φαίνονταν σε ό,τι αφορά τη λιανική ενώ η πρόοδος είναι αργή σε ό,τι αφορά τους πελάτες χονδρικής.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα ενεργητικού, η διοίκηση επιβεβαίωσε ότι ο όμιλος ολοκλήρωσε το 2019 με τα NPEs κάτω των 11 δισ. ευρώ μετά από έξι συναλλαγές που έγιναν μέσα στη χρονιά. Για το 2020, σχεδιάζεται τιτλοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ, η οποία θα οδηγήσει τον δείκτη NPEs σε χαμηλό διψήφιο ποσοστό. Η διοίκηση ωστόσο εκτιμά ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν είναι αρκετό σε ό,τι αφορά την υποβοήθηση της μείωσης των NPEs και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Την ίδια στιγμή, η Εθνική πιστεύει ότι το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς θα δημιουργήσει ευκαιρίες για αναδιάρθρωση χρέους.

Η Εθνική κατάφερε το 2019 να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εξαιτίας κυρίως των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου. Το συνολικό αντίκτυπο από την μείωση του προσωπικού κατά 800 άτομα θα φανεί το 2020.

Ο νέος δανεισμός το 2019 ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα στο τρίτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς παρουσίασε κεφαλαιακό δείκτη 17,7% που δεν περιλαμβάνει κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα και τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού από την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, που αναμένεται να προσθέσουν περί τις 100-150 μονάδες βάσης στην κεφαλαιακή θέση της τράπεζας.

Έτσι, όπως αναμένουν οι αναλυτές,  οι προσαρμογές στα κεφάλαια που σχετίζονται με την Εθνική Ασφαλιστική θα λάβουν χώρα στο 4ο τρίμηνο του 2019, ενώ οι προσαρμογές που σχετίζονται με τις συναλλαγές NPEs αφήνονται για το 2020, μαζί με την καταγραφή μέρους των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Τράπεζα Πειραιώς: Σταθερή ανάκαμψη

Η Πειραιώς πληροί τις απαιτήσεις και καταγράφει στέρεα ανάκαμψη του επιχειρηματικού μοντέλου αφότου ανέλαβε η νέα διοίκηση το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Εκτοτε, οι στόχοι που προτάθηκαν με την ατζέντα 2020 εν πολλοίς καλύφθηκαν και η τράπεζα δουλεύει ήδη στην κατεύθυνση της στοχοθεσίας για το 2023.

Σύμφωνα με την διοίκηση της τράπεζας, το σχέδιο αναδιάρθρωσης που προετοιμάστηκε σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές και το σχέδιο διεύρυνσης της κεφαλαιακής βάσης (πώληση μη βασικού ενεργητικού, διεθνών δραστηριοτήτων, βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα, έκδοση ομολόγων Tier 2 κ.ά.) εκτελείται. 

Να θυμίσουμε σε αυτό το στάδιο, πως η Πειραιώς ήταν η πρώτη τράπεζα που έβγαλε στην αγορά NPEs με εξασφαλίσεις (Amoeba), η πρώτη που εξέδωσε ομόλογο Tier 2 και η πρώτη που που περιέλαβε servicer σε συμφωνία (Intrum Hellas).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της τράπεζας, το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να επικαιροποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι που σημαίνει πως η τρ. Πειραιώς θα τιτλοποιήσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινώσει.

Eurobank: Με προσήλωση στο επιχειρηματικό πλάνο

Σταθερή στην υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου που ανακοινώθηκε το 2018, η Eurobank έχει ολοκληρώσει μέχρι τώρα τρεις συναλλαγές. ο χαρτοφυλάκιο Pillar ύψους 2 δισ. δολαρίων (ενδιάμεσης διαβάθμισης -mezzanine tranche) αποκτήθηκε από την PIMCO, ενώ η Eurobank έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με την doValue για την πώληση του χαρτοφυλακίου ενδιάμεσης διαβάθμισης του Cairo και ενός πλειοψηφικού ποσοστού στην FPS, την εταιρεία servicer «κόκκινων» δανείων.

Το Cairo ήταν το πρώτο χαρτοφυλάκιο με opt-in για το σχέδιο «Ηρακλής», που οδήγησε σε μια μικρή καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας κατά ένα τρίμηνο, ενώ ταυτόχρονα αύξησε το πλήγμα που δέχθηκαν τα ίδια κεφάλαιά της, σε 1,5 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού guidance για 1,2-1,4 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με το πλάνο της τράπεζας, μετά το Cairo η αναλογία «κόκκινων» δανείων του ομίλου θα μειωθεί στο περίπου 15% (από άνω του 40% τα τελευταία χρόνια) και επανέλαβε τον στόχο για μονοψήφιο ποσοστό NPE το 2021. 

Η Eurobank τηρεί θετική στάση και για τις δραστηριότητές της σε Κύπρο και Βουλγαρία. Δεδομένου ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του ομίλου θα απαιτήσει λιγότερη προσοχή από τη διοίκηση -και λιγότερα κεφάλαια από τη τράπεζα-, η προσοχή θα στραφεί στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων και τη βελτίωση της κερδοφορίας. Η τράπεζα αναμένει να ολοκληρώσει το 2020 με ROE περίπου 9%, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες και τα προ προβλέψεων έσοδα αναμένεται να είναι ουσιαστικά αμετάβλητα σε σχέση με το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ