S&P: Φοβού τον “Ηρακλή”

Την προσοχή των ελληνικών τραπεζών στο σχέδιο “Ηρακλής” τονίζει η S&P σε σημείωμα της, καθώς τονίζει πως αν και η εφαρμογή του θα βοηθήσει τον καθαρισμό του τραπεζικού συστήματος από το τεράστιο απόθεμα κόκκινων δανείων, είναι θετικό για τη χώρα και συστημικές τράπεζες, εντούτοις δεν αποτελεί πανάκεια. 

Όπως επισημαίνει η S&P, η εφαρμογή του σχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει την αξιολόγηση της, καθώς τα αποτελέσματα του έχουν ήδη υπολογιστεί, όμως επισημαίνει πως θα πρέπει κράτος και τράπεζες να βρουν και άλλους τρόπους για να μειώσουν το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. 

H S&P εξηγεί ότι οι κρατικές εγγυήσεις στις senior tranches είναι μόνο ένας παράγοντας που θα καθορίσει αν οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και σε ποιο βαθμό.

Όπως αναφέρει η S&P, το σχέδιο “Ηρακλής” δεν θα “λύσει μαγικά” τα επισφαλή οικονομικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών. Τα ανώτατα όρια εγγυήσεων είναι πsερίπου 12 δισ. ευρώ – λιγότερο από το ένα έκτο του αποθέματος NPEs. Επιπλέον, το σύστημα εγγύησης μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρό για τις τράπεζες αν καταλήξουν να κατέχουν το senior μέρος για χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο χωρίς να ανακτήσουν επαρκές επίπεδο από τα NPEs, για να δικαιολογηθεί το κόστος.

Ο βαθμός στον οποίο οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το σχέδιο θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του υπερβάλλοντος ρυθμιστικού κεφαλαιακού αποθέματος που διαθέτουν αλλά και των προβλέψεων, δεδομένου του υψηλού κόστους του κεφαλαίου.

Παράλληλα, το σχέδιο δεν αποτελεί διορθωτικό μέτρο για την μάλλον αδύναμη κουλτούρα πληρωμών που επικρατεί στην χώρα ή το αναποτελεσματικό δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα. Οι τράπεζες εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ρυθμό της συνεχιζόμενης ανάκαμψης στην οικονομία, στον ιδιωτικό τομέα και στην αγορά των ακινήτων για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβληματικών δανείων, με ή χωρίς το σχέδιο Ηρακλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ