Κόντρα στο ρεύμα, ο Δρομέας “απειλεί” να φύγει από την Ελλάδα

Σε πείσμα των συνθηκών και κόντρα σε όλα τα στοιχεία για την οικονομία και τις προοπτικές της

Σε πείσμα των συνθηκών και κόντρα σε όλα τα στοιχεία για την οικονομία και τις προοπτικές της, η διοίκηση της Δρομέας σε χθεσινές της δηλώσεις, “απείλησε” πως θα φύγει από την Ελλάδα. 

Οι λόγοι για την απόφαση αυτή, όπως ανέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου σε χθεσινή ενημέρωση δημοσιογράφων, είναι οι διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού δημοσίου και η γραφειοκρατία. 

Ταυτόχρονα ο κ. Παπαπαναγιώτου, προχώρησε σε προτάσεις προς την κυβέρνηση για να αλλάξει το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα. 

Παρά το γεγονός πως το κλίμα στην ελληνική οικονομία δείχνει να αλλάζει με γοργό ρυθμό και η αισιοδοξία, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, επιστρέφει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η διοίκηση της Δρομέας δείχνει να εξετάζει την μεταφορά της φορολογικής της έδρας στο εξωτερικό. 

Ο ίδιος ο κ. Παπαπαναγιώτου, στην χθεσινή του τοποθέτηση ανέφερε πως υπάρχει, συγκρατημένη μεν, αισιοδοξία για την αποφασιστικότητα που εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί για επίσπευση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που θα βοηθήσουν στην αλλαγή του κλίματος. «Η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ασφυκτική για την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία. Με αποτέλεσμα, να συνθλίβεται η ανταγωνιστικότητά τους και να αποδυναμώνεται η ικανότητά τους να αναπτυχθούν. Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα που θα πρέπει επιτέλους να αλλάξουν».

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Δρομέας, “απείλησε” πως αν δεν αλλάξει αλλαγή στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας τα επόμενα δύο χρόνια, θα αναγκαστεί να μεταφέρει την εταιρεία στο εξωτερικό. 

Αν και οι προβληματισμοί της διοίκησης της Δρομέας είναι κατανοητοί, το timing είναι λίγο “περίεργο” καθώς οι δηλώσεις έρχονται σε μια περίοδο που η χώρα δείχνει να επιστρέφει προς την κανονικότητα και έχει δημιουργηθεί η αρχή ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για το επιχειρείν. 

Οι παθογένειες στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Παπαπαναγιώτου είναι γνωστές και οι περισσότερες από αυτές χρειάζεται πάνω από τα δύο χρόνια που έθεσε σαν τελεσίγραφο για να αποχωρήσει η εταιρεία από την αγορά. Ακόμα και η επίκληση στην συμφωνία του προγράμματος “Εξωστρέφεια” που ακυρώθηκε στην μέση της ολοκλήρωσης της το 2017, αναφέρεται σε συνθήκες που επηρέασαν το σύνολο μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα και αφορά επίσης πρακτικές και συνθήκες προηγούμενης οικονομικής και πολιτικής διοίκησης. 

Οι δυσμενείς συνθήκες ήταν ίδιες για όλες τις επιχειρήσεις και πολλές από αυτές δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, αν και είχαν όλα τα εχέγγυα, λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό και ρευστότητα. 

Φυσικά, οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί ενός από τους συνεπέστερους επιχειρηματίες πρέπει να διατυπώνονται και να γίνονται αντικείμενο σοβαρής μελέτης, όμως την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσε κανείς να τις χαρακτηρίσει “άστοχες”. 

Σε κάθε περίπτωση, η πιθανότητα φυγής της Δρομέας από την ελληνική επιχειρηματική σκηνή, θα αποτελέσει σημαντική απώλεια, στον παραγωγικό ιστό της χώρας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ