Αλλάζουν τα δεδομένα για την πώληση της Wind

To 2020 είναι μια καθοριστική χρονιά για τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας, καθώς αργότερα μέσα στη χρονιά θα γίνει η δημοπράτηση για τις συχνότητες 5G  ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στα σχήματα ιδιοκτησίας. 

Μια από τις εταιρείες για την οποία η νέα χρονιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική είναι η Wind, οι διαδικασίες για την πώληση της οποίας έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά, ενώ στις αρχές του Δεκεμβρίου που μας πέρασε, εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την εταιρεία. 

Αν και οι προσφορές που κατατέθηκαν δείχνουν να πλησιάζουν (σύμφωνα με τις πληροφορίες) τις απαιτήσεις των Golden Tree Asset Management (GTAM) και Cyrus Capital Partners που κατέχουν την πλειοψηφία (95%) της Crystal Almond Holdings Limited, μητρικής της Wind Ελλάς, ο όρος που έχουν θέσει οι ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι οι προτάσεις να είναι ικανοποιητικές και να διαθέτουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορεί να τους οδηγήσουν στην έξοδο από το μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας έπειτα από αρκετά χρόνια. 

Αλλαγή δεδομένων

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν στην αγορά, όλα δείχνουν πως μάλλον υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στα δεδομένα και η πώληση της Wind που μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει ακόμα και το 1 δισ. ευρώ, ίσως μπει στο ντουλάπι. 

Η εταιρεία πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, με το εννεάμηνο να τρέχει σε φουλ θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εσόδων και κερδών, ενώ είναι ενδεικτικό πως μόνο στο τελευταίο τρίμηνο η εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων 5% σε ετήσια βάση στα 137,8 και αύξηση προσαρμοσμένου EBITDA 8,5% στα 42,3 εκατ. ευρώ. 

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, πως η Wind “γράφει” 15 συνεχόμενα κερδοφόρα τρίμηνα, με σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, συνεχή βελτίωση των εσόδων και διεύρυνση του πελατολογίου της. Συγκεκριμένα, στο διάστημα 2016-2018 η εταιρεία έχει καταγράψει αύξηση του EBITDA κατά 36,7% και αύξηση εσόδων από υπηρεσίες κατά 4,2%. Η πορεία αυτή συνεχίζεται και το 2019 καθώς για το α’ εξάμηνο τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες σημείωσαν ενισχυμένη άνοδο, +3,2% ετησίως, στα 249,3 εκατ. ευρώ, και το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 21,6%  ετησίως, στα 66,9 εκατ. ευρώ.

Επίσης, μέσα στο 2019 και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, η εταιρεία βγήκε με μεγάλη επιτυχία στις αγορές και άντλησε 525 εκατ. ευρώ μέσω του 5ετούς ομολογιακού της δανείου, σημαντικό μέρος του οποίου θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη του πλάνου επενδύσεων και τη δημιουργία υποδομών νέας γενιάς στην κινητή και στη σταθερή τηλεφωνία.

Με βάση όλα τα ανωτέρω, η Wind έχει την δυνατότητα να αντεπεξέλθει με ευκολία τόσο στην ανάπτυξη του επενδυτικού της πλάνου όσο και στην δημιουργία υποδομών που θα απαιτηθούν για την έλευση του 5G. 

Ταυτόχρονα, η αλλαγή του οικονομικού κλίματος και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, έχει οδηγήσει σύμφωνα με τις πληροφορίες του emea.gr , στην επανατοποθέτηση του ιδιοκτησιακού σχήματος της Wind σχετικά με την παρουσία του στην ελληνική αγορά. Η αλλαγή του αφηγήματος της οικονομίας, σε συνδυασμό με τα προγράμματα φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης αλλά και των προοπτικών διείσδυσης της τεχνολογίας και των επικοινωνιών, κάνουν την απόφαση απεμπλοκής από την ελληνική αγορά ακόμα δυσκολότερη για την Wind

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ