Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μαζική κυβερνοεπίθεση από το Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως προετοιμάζονται για μια μαζικής διάστασης κυβερνοεπίθεση από την μεριά του Ιράν, σε αντίποινα για τον θάνατο του Σολεϊμανί, για τον οποίο πολλοί πίστευαν πως θα ήταν ο επόμενος ηγέτης της χώρας. 

Σύμφωνα με ειδικούς για την ασφάλεια απέναντι σε ψηφιακές επιθέσεις, οι ανησυχίες των αξιωματούχων έχουν λογική βάση, καθώς όλα αυτά τα χρόνια που στο διαδίκτυο διεξάγεται “ο άγνωστος πόλεμος” των επιθέσεων οι επιπτώσεις των επιθέσεων που έρχονται από το Ιράν είναι  πολύ σοβαρές. Ο Christopher Krebs, διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφαλείας για την Ασφάλεια και την Υποδομή των ΗΠΑ (CISA), σε πρόσφατη ανάρτηση του, ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με αυτές τις επιθέσεις και να δίνουν προσοχή στο πώς λειτουργούν, ειδικά όταν πρόκειται για υποδομές, καθώς αυτές είναι που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων. 

“Η CISA έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των κακόβουλων κυβερνοεπιθέσεων που απευθύνονται σε βιομηχανίες και κυβερνητικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών από φορείς του ιρανικού καθεστώτος και αντιπροσώπους τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την επιστημονική κοινότητα και τους εταίρους μας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για την παρακολούθηση της ψηφιακής δραστηριότητας του Ιράν, να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και να λαμβάνουμε μέτρα για να κρατήσει την Αμερική και τους συμμάχους μας ασφαλείς,» δήλωσε ο Krebs.

Οι Ιρανοί χάκερ, σύμφωνα με τα στοιχεία, χρησιμοποιούν πολύ συχνά την τακτική του δολώματος, κατευθύνοντας μια μεγάλη επιχείρηση στην κλοπή στοιχείων και χρημάτων, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι μια καλυμμένη είσοδος προγραμμάτων που στόχο έχουν ολόκληρο το δίκτυο και η πλήρης “ακινητοποίηση” του στόχου. 

Οι Ιρανοί έχουν επιτεθεί, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες, πανεπιστήμια, βιομηχανικά συστήματα και τράπεζες. Έχουν επίσης στοχεύσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και δημοσιογράφους. Οι ΗΠΑ από την μεριά τους επιτέθηκαν ψηφιακά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και στα συστήματα πληροφορικής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ