Μέχρι το 2024, τα μετρητά θα έχουν “πεθάνει”

Η άνοδος των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι ραγδαία και αναμένεται μέσα σε λίγα χρόνια να έχει κατακλύσει τον κόσμο. Όπως υπολογίζεται, μέχρι το 2024 οι ψηφιακές συναλλαγές θα έχουν υπερκεράσει αυτές με πραγματικά χρήματα, βάζοντας τα μετρητά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. 

Είναι ενδεικτικό πως από 672 δισ. δολάρια ψηφιακές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2019, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σχεδόν διπλασιασμό τους μέχρι το το 2024, όταν και θα φτάσουν τουλάχιστον τις 1,107 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα, οι διακρατικές πληρωμές από 24,8 τρισ. δολάρια το 2019, αναμένεται να φτάσουν τα 34,9 τρισ. δολάρια, με κύριο όχημα τις Β2Β συναλλαγές. Τέλος, ανάπτυξη αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό αναμένεται να έχουν και οι τραπεζικές απάτες, οι οποίες θα στοιχίσουν από 31 δισ. δολάρια το 2019 στα 47 δισ. δολάρια το 2024. 

Τι θα γίνει το 2024

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 2024 οι εμπορικές και ιδιωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές θα φτάσουν τις 1,1 τρις, αυξημένες κατά 64% σε σχέση με φέτος (672 δισ. συναλλαγές). Η πλειοψηφία τους θα γίνει μέσω καρτών, ενώ αύξηση αναμένεται να υπάρξει στα ψηφιακά πορτοφόλια, ειδικά στην Ευρώπη. 

Η πρώτη χώρα που αναμένεται να αφήσει ολοκληρωτικά πίσω της τα μετρητά και να γίνει εξ ολοκλήρου ψηφιακή θα εμφανιστεί προς το τέλος της δεκαετίας και όπως όλα δείχνουν θα είναι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Σκανδιναβία. 

Η διείσδυση των κινητών και κατά συνέπεια των ψηφιακών πληρωμών, μέχρι το 2024 θα έχει φτάσει στο 90% σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα την “έκρηξη” των neobanks, των ψηφιακών πορτοφολιών σε κινητά και των ψηφιακών οικονομικών υπηρεσιών. Ατό θα έχει σαν αποτέλεσμα, οι παραδοσιακές τράπεζες αλλά κυρίως οι ρυθμιστικές αρχές να αναγκαστούν να αποκτήσουν πιο ευέλικτα και ευκίνητα πλαίσια, τα οποία και θα εκμεταλλευτούν πιο εύκολα τα data των πελατών. 

Η κυριαρχία των καρτών

Σε ώριμες αγορές όπως αυτή της Βόρειας Αμερικής, οι κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές) θα συνεχίσουν να αυξάνονται, κυρίως λόγω των επιχειρήσεων που θα εκμεταλλευτούν την μεγάλη διείσδυση προσφέροντας δόσεις και προγράμματα επιβράβευσης. Το ίδιο δεν θα συμβεί στην Νότια Αμερική, η οποία σε χώρες όπως το Μεξικό και η Βενεζουέλα, μπαίνουν σε κατάσταση αναμονής και έχουν αποφασίσει να “πετάξουν” την Mastercard από τις αγορές τους. 

Η κατάσταση αναμένεται να διορθωθεί τα επόμενα χρόνια, όμως αυτές οι αγορές θα χάσουν το πρώτο τρένο της ανάπτυξης. 

Η Ευρώπη θα έχει την ίδια εικόνα με αυτή της Βόρειας Αμερικής, καθώς ο πληθυσμός είναι εξοικειωμένος με την χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ αναμένεται μέχρι το 2024 να έχει “ελαφρύνει” το κανονιστικό πλαίσιο προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ενώ το ίδιο, αν και σε μικρότερο βαθμό αναμένεται να συμβεί και στην Ασία, ειδικά την περιοχή Κίνας και Ιαπωνίας. Ειδικά στην Κίνα, η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα σε ξένα ιδρύματα, αναμένεται να εκτινάξει 

Το μεγάλο στοίχημα βρίσκεται στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας, στοίχημα το οποίο αναμένεται να κερδηθεί καθώς οι τράπεζες δείχνουν να βρίσκουν τρόπους που θα επιτρέψουν την μετάβαση στις ψηφιακές συναλλαγές. Το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υπάρχει στην υποσαχάρια Αφρική, η οποία ακόμα “χτίζει” τα δίκτυα της και στην οποία όμως έχουν μεγάλη διείσδυση οι neobanks. 

Τις συναλλαγές μέσω καρτών, “σπρώχνουν” τα προγράμματα προσφορών και πόντων, καθώς το 79% των καταναλωτών τα βάζει στην κορυφή των προτιμήσεων σε ότι αφορά την χρήση καρτών. Επίσης η όλο και μεγαλύτερη χρήση POS σε μικρά καταστήματα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω διείσδυση των καρτών (50% από 37% σήμερα) και κατά συνέπεια των ηλεκτρονικών πληρωμών στην παγκόσμια αγορά. 

Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αποτελέσει μέχρι το 2024 το 37% των συνολικών ψηφιακών συναλλαγών μέχρι το 2024, ενώ όπως δείχνουν οι αναλύσεις, επτά στις δέκα συναλλαγές στην λιανική θα γίνονται με κάρτες. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ