Έρχεται αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2020

Στα 700 ευρώ αναμένεται να πάει ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος έβαλε χρονικό ορίζοντα τον Μάιο για την έναρξη των σχετικών συζητήσεων. 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν από τα βασικά προεκλογικά συνθήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε αναφέρει πως πρόθεση της κυβέρνησης του είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ. Μάλιστα στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας πως υπάρχουν προεκλογικές δεσμεύσεις για διπλάσια αύξηση με βάση το ρυθμό ανάπτυξης και πως ξεκινούν οι διαδικασίες για αναθεώρησή του, ενώ η αύξηση θα προσδιοριστεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους σημειώνοντας ότι ο στόχος για μισθό 700 ευρώ είναι πιο κοντά.

Η αύξηση θα αφορά 700.000 με 800.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο τραπέζι υπάρχει ακόμα και η υπογραφή περισσότερων συλλογικών συμβάσεων που θα προβλέπουν αυξήσεις. 

Χρονοδιάγραμμα εξελίξεων

Προκειμένου να υπάρξει τον Μάιο η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο. Στις διαβουλεύσεις θα υπάρξει συμμετοχή επιστημονικών, και ερευνητικών φορέων, αλλά και των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων. 

 Θα ακολουθήσει διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ το ΚΕΠΕ θα συγκεντρώσει τα υπομνήματα και τη τεκμηρίωση των διαβουλευομένων και θα συντάξει Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαΐου. Ως το τέλος Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύσει από το 2021.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ